Document Type : Original Article
Authors
1 Department of Geology, Faculty of Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran
2 Department of Geology, Payame Noor University, Iran
3 Research Institute for Earth Sciences, Geological Survey of Iran, Tehran, Iran
4 Department of Geology, Faculty of Sciences, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
در پهنه آتشفشانی شمالباختری ایران، سنگهای آتشفشانی در جنوب شهرستان گرمی و در فاصلة پهنه جنوبی دریای خزر (از سوی خاور)، پهنه ماگمایی ارومیه- دختر (از سوی باختر) و خط درز سوان آکرا (از سوی شمال) برونزد گسترش یافتهاند. این منطقه بخشی از پهنه ماگمایی البرز باختری یا تالش است (Vincent et al., 2005).
پهنه تالش بخشی از پهنه کوهزایی عربی-اوراسیایی بهشمار میرود. در این پهنه، ساختارهای تراستی و چینخوردگیهای هلالیشکل به پهنه البرز در جنوب و قفقاز کوچک در شمال میرسند (Vincent et al., 2005). در حقیقت، پهنه تالش بخشی از پهنه البرز است که چون ویژگیهای بیهمتایی دارد، بهصورت پهنهای جداگانه ردهبندی شده است (Allen et al., 2003). پهنه تالش در خاور با گسل باخترِ دریای خزر از پهنه خزر جدا میشود و باخترِ پهنه زمیندرزِ پهنه افیولیتی الهیارلو و قفقاز کوچک نشاندهندة بخش باختری این پهنه است. این پهنه چینخورده و تراستی، بهصورت هلالیشکل بوده و بیشتر دربردارندة سنگهای آتشفشانی و نهشتههای تخریبی، آتشفشانی-رسوبی و آتشفشانی کرتاسه بالایی تا میوسن بالایی است که بیشتر آنها در پهنه دریایی کمژرفا پدید آمدهاند (Allen et al., 2003; Vincent et al., 2005). همچنین، همانند پهنه ماگمایی ارومیه-دختر، در پهنه تالش، بهویژه در آذربایجان و بخش خاوری آن، اوج ماگماتیسم در ائوسن تا الیگومیوسن بوده است (Vincent et al., 2005; Shafaii Moghadam and Shahbazi Shiran, 2010).
در کرتاسه، گسلهای تالش، ارس، تبریز و آناتولی و پهنههای کششی، پهنه شمال ایران را به قفقاز بزرگ، قفقاز کوچک و میانی، البرز و شمالباختری ایران بخشبندی کردهاند (Kazmin and Tikhonova, 2006). پیدایش پهنههای کششی در زمان کرتاسه در شمالباختری ایران و قفقاز، پهنههای اقیانوسی کوچکی (مانند: پهنههای اقیانوسی در راستای پهنه بخیه الهیارلو-سوان-آکرا) را در این منطقه پدید آورده است (Berberian and King, 1981). ازاینرو، فرارانش پوسته اقیانوسی در راستای پهنه بخیه بهصورت افیولیت ملانژهای الهیارلو-سوان-آکرا نمود پیدا کرده است (Berberian and King, 1981; Sosson et al., 2010).
در جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی، سنگهای آتشفشانی با گسترش چشمگیری رخنمون دارند. برپایه بررسیهای چینهشناسی این سنگها به سن کرتاسه دانسته شدهاند (نقشههای 1:100000 گرمی و لاهرود). این سنگهای آتشفشانی کرتاسه با روند شمالباختری- جنوبخاوری دیده میشوند و روند آنها همانند افیولیت ملانژهای الهیارلو است. در این بررسی، ویژگیهای زمینشناسی، سنگشناختی، زمینشیمیایی و سنگزایی این سنگها ارزیابی شدهاند.
زمینشناسی منطقه
سنگهای آتشفشانی بررسیشده در جنوب و جنوب باختر گرمی (در منطقه برزند) و در استان اردبیل، میان طولهای جغرافیایی خاوری ´39 º47 تا´51 º47 و عرضهای جغرافیایی شمالی ´49 º38 تا ´53 º38 رخنمون دارند (شکل 1). رخنمون سنگهای آتشفشانیِ کرتاسه در نقشههای زمینشناسی با مقیاسهای گوناگون (مانند: اهر، کلیبر، لاهرود و گرمی) گزارش شده است.
شکل 1- A) نقشه زمینشناسی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران) و جایگاه سنگهای آتشفشانی آن در برابر سنگهای افیولیت اللهیارلو (برگرفته از نقشه زمینشناسی چهارگوش لاهرود با مقیاس 100000/1؛ Babakhani and Khan Nazer, 1991)؛ B) بخشی از نقشه ساختاری سادهشده ایران و مناطق مجاور با محل زمیندرز پهنه تتیس (برگرفته از: Ramezani and Tucker, 2003؛ با تغییر پس از: Vernant et al., 2004)
در نقشههای 1:100000 گرمی و لاهرود، رخنمونهای فراوانی از سنگهای آتشفشانی کرتاسه در منطقه جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی گزارش شدهاند. سنگهای آتشفشانی بررسیشده در این مقاله بانام KV دربخش شمالی نقشه چهار گوش لاهرود شناخته میشوند. این نهشتههای آتشفشانی با روند شمالباختری- جنوبخاوری در بخشهای جنوبی و شمالی تاقدیس الهیارلو رخنمون دارند. در مرکز این تاقدیس، سنگهای ملانژ افیولیتی الهیارلو جای دارند (شکل 1). در مرکز تاقدیس گسلهای فراوانی با روند شمالباختری- جنوبخاوری و همروند با محور تاقدیس دیده میشوند. نهشتههای آتشفشانی کرتاسه از روستای مردان در شمالباختری تا روستای شرفه در جنوبخاوری و در محدودهای به درازای 40 کیلومتر و پهنای 10 کیلومتر رخنمون دارند. در بخشهای شمالی تاقدیس الهیارلو، رخنمون سنگهای آتشفشانی با فراوانی چشمگیری در برابر بخش جنوبی تاقدیس دیده میشوند (شکل 1). این نکته نشان میدهد فرایندهای زمینساختی، گسترش اندک رخنمونهای سنگی در بخش جنوبی تاقدیس را در پی داشتهاند.
نهشتههای آتشفشانی کرتاسه در منطقه بررسیشده، روی سنگهای رسوبی کرتاسه با ترکیب آهک تا آهک ماسهای جای گرفتهاند (شکل 2- A). ازاینرو، در نقشه زمینشناسی 1:100000 لاهرود (Babakhani and Khan Nazer, 1991)، نهشتههای آتشفشانی به سن کرتاسه بالایی دانسته شدهاند. در محل همبری این نهشتهها با سنگهای آتشفشانی، نشانههای پختگی دیده میشود. همچنین، در بخشهایی نیز ساخت پپریتی در محل همبری سنگهای آهکی ماسهای و سنگهای آتشفشانی بررسیشده دیده میشود. در پی رفتار گسلها در بخشهای گوناگون، وابستگی میان سنگهای آتشفشانی بالایی و سنگهای رسوبی زیرین زمینساختی است. نهشتههای آتشفشانی بررسیشده در بخش بالایی خود به نهشتههای فلیشگونه پالئوسن میرسند (شکلهای 1 و 2- B). نهشتههای پالئوسن که با دگرشیبی، سنگهای آتشفشانی بررسیشده را میپوشانند، دربردارندة تناوبی از ماسهسنگ، شیل، سیلتسنگ و آهک ماسهای هستند. این نهشتهها گاه کنگلومرا و میکروکنگلومرا دارند و نهشتههای آذرآواری در بخشهای زیرین آنها دیده میشود. ستبرای نهشتههای فلیشگونه پالئوسن به بیش از 5000 متر میرسد.
شکل 2- تصویرهای صحرایی از از سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران). A) نمایی از جایگیری سنگهای آتشفشانی روی نهشتههای رسوبی آهکی و آهک ماسهای کرتاسه؛ B) واحد رسوبی فلیشگونه پالئوسن در بالای سنگهای آتشفشانی با تناوب ماسه سنگ، شیل و ماسه آهکی؛ C) نمایی از گدازههای ماسیو کرتاسه؛ D) نمایی از ساخت گدازه بالشی در سنگهای آتشفشانی
سنگهای آتشفشانی کرتاسه ستبرای متغیر دارند و ستبرای آنها در بخشهایی به بیش از 500 متر نیز میرسد. این نهشتهها بهصورت رخنمونهایی از سنگهای آتشفشانی ماسیو دیده میشوند (شکل 2- C). در بخشهای زیرین و بالایی، میانلایههایی از سنگهای رسوبی (عموماً آهک تبلوریافته) نیز درون آنها دیده میشوند. سنگهای آتشفشانی بررسیشده در رخنمونهای سالم بهرنگ خاکستری تا خاکستری-سبز دیده میشوند. این سنگها در بخشهایی ساخت گدازه بالشی دارند (شکل 2- D) و در بخشهایی نیز برشی شدهاند. سنگهای آتشفشانی بررسیشده آمیگدالهای پرشده با کانیهای ثانویه (مانند: کلریت، کلسیت، زئولیت و گهگاه سیلیس) دارند. فراوانی و اندازه آمیگدالها بهسوی بخشهای بالایی توالی آتشفشانی بیشتر میشود. نهشتههای آتشفشانی در بخشهای بالایی توالی با سنگهای هیالوکلاستیک همراه هستند. ستبرای این نهشتهها در برابر گدازههای ماسیو ناچیز است.
روش انجام پژوهش
رخنمونهای سنگهای آتشفشانی در منطقه بررسیشده نخست در صحرا ارزیابی شدند و شمار 40 نمونه از بخشهای گوناگون آنها برداشت شد. سپس شمار 25 مقطع نازک برای بررسیهای سنگشناختی از نمونهها ساخته و با میکروسکوپ پلاریزان نوع الیمپوس بررسی شد. از میان آنها، شمار 14 نمونه سالم و با کمترین دگرسانی برای تجزیه شیمیایی به روش XRF و ICP برگزیده شد. فراوانی اکسیدهای اصلی به روش ذوب قلیایی و انحلال اسیدی با دستگاه XRF مدل SRS-303 (ساخت شرکت زیمنس آلمان) با خطای 1% اندازهگیری شد. عنصرهای کمیاب به روش پلاسما جفتیده القایی، با دستگاه Agilent4500,Quadrapole که دتکتور Multi Module دارد تجزیه شدند. این دستگاه توانایی اندازهگیری 70 نمونه همزمان با اسپکترومتر مدل JY70PLUS (ساخت کارخانه ژوبن ایون فرانسه) را دارد. همچنین، کالیبراسیون نخستین با استاندارهای محلول و کالیبراسیون ثانویه با استانداردهای خاک در آزمایشگاه Amdel (دانشگاه نیوسالت ولز کشور استرالیا) را نیز دارد. از نمودار Le Maitre (1976) و ضرایب 58/0 تا 62/0 برای جداکردن آهن دو و سه ظرفیتی از آهن کل به روش Irvine و Baragar (1971) (رابطههای 1 و 2) و برای بهدستآوردن ضریب اکسیداسیون بهره گرفته شد.
رابطه 1:
درصد ورنی Fe2O3 در سنگ = درصدوزنیTiO2 در سنگ +1.5
رابطه 2:
FeO = (Fe2O3* اعلام آزمایشگاه))) - (Fe2O3 ×0.899)
سنگنگاری
سنگهای آتشفشانی بررسیشده در بررسیهای ماکروسکوپی بارنگ خاکستری تا خاکستری تیره و سبز دیده میشوند و اندیس رنگی مزوکراتدارند. در بررسیهای میکروسکوپی، نمونههای بررسیشده بافت عمومی پورفیری، گلومروپورفیریتیک و گاه هیالومیکرولیتیک پورفیری (شکل 3- A) نشان میدهند. نمونههای بررسیشده نسبتهای گوناگونی از پلاژیوکلاز، پیروکسن، آمفیبول، بیوتیت و کانیهای کدر و شیشه دارند (شکل 3- B). در ترکیب کانیشناسی این سنگهای آتشفشانی، پلاژیوکلاز و پیروکسن فراوانترین کانی است و آمفیبول و بیوتیت با فراوانیِ کمتری در مقاطع دیده میشوند.
شکل 3- تصویرهای میکروسکوپی (XPL) از سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران). A) بافت گلومروپورفیریتیک در نمونه آندزیت بازالتی؛ B) آمفیبولهای اپاسیتیشده، بیوتیت، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز در نمونه آندزیتی؛ C) فنوکریستهای پلاژیوکلاز با منطقهبندی ترکیبی در نمونه آندزیت بازالتی؛ D) بافت میکرو پورفیری با کانیهای پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن بههمراه کانیهای تیره در نمونه آندزیت بازالتی؛ E) بافت گلومروپورفیریتیک با انباشتگی کلینوپیروکسنها در نمونه آندزیت بازالتی، XPL F) آمفیبولهای اپاسیتیشده شکلدار در نمونه آندزیتی (نام اختصاری کانیها از Whitney و Evans (2010) است)
کانی پلاژیوکلاز فراوانی بیش از 50 درصدحجمی دارد و بیشتر فنوکریستهای آن شکلدار و نیمهشکلدار هستند. بزرگی فنوکریستهای پلاژیوکلاز گاه تا 2 میلیمتر و عموماً تا نزدیک به 1 میلیمتر میرسد. بلورهای پلاژیوکلاز ماکل پلیسینتتیک دارند و بیشترشان منطقهبندی ترکیب شیمیایی نشان میدهند (شکل 3- C). ترکیب بلورهای فنوکریست پلاژیوکلاز عموماً از نوع آندزین است؛ اما بلورهای میکرولیتی زمینه ترکیب سدیکتری را نشان میدهند. بلورهای پلاژیوکلاز گاه سریسیتی و سوسوریتی شدهاند. در پی دگرسانی، اپیدوت، کلسیت و سریسیت روی بلورهای پلاژیوکلاز رشد کردهاند.
کانی پیروکسن با فراوانی 15-10 درصدحجمی، دومین فنوکریست مهم این سنگهای آتشفشانی است. در نمونههای با ترکیب آندزیت بازالتی، بلورهای پیروکسن فراوانتر هستند. این بلورها با بزرگی کمتر از 1 میلیمتر و بهصورت شکلدار تا بیشکل دیده میشوند. این بلورها بهصورت فنوکریست، میکروفنوکریست و در زمینه دیده میشوند. در این سنگها، گاه اجتماعی از بلورهای پیروکسن بهصورت بافت گلومروپورفیری دیده میشود (شکلهای 3-D و 3- E). بلورهای پیروکسن ترکیب عمومی اوژیت دارند. پیروکسنها گاه بهصورت بخشی و یا کامل با کلسیت و کلریت و کانیهای کدر جایگزین شدهاند.
در بیشتر نمونههای بررسیشده، بلورهایی از آمفیبولهای قهوهای اپاسیتی دیده میشوند که فراوانی کمتر از 10 درصدحجمی را دارند (شکل 3- F). این بلورها گاه با بلورهای بیوتیت اپاسیتیشده همراه هستند. بلورهای آمفیبول و بیوتیت بهصورت شکلدار دیده میشوند و فرایند اپاسیتیشدن گاه همه بلور را در برگرفته است. فراوانی بلورهای آمفیبول و بیوتیت در نمونههای آندزیتی فراوانتر از نمونههای آندزیت بازالتی است.
همراه با بلورهای یادشده، بلورهایی نیز از کانیهای آپاتیت، کانیهای کدر نیز دیده میشوند. در بیشتر مقطعها، این بلورها فراوانی کمتر از 2 درصدحجمی دارند؛ هر چند که در برخی مقطعها، کانیهای کدر فراوانی بیشتر از تا 4 درصدحجمی دارند.
زمینه سنگ بیشتر از بلورهای میکرولیتی پلاژیوکلاز و همچنین، شیشه دویترهشده است. فرایند شیشهزدایی در بیشتر مقطعهای بررسیشده رخ داده است و در پی این فرایند عموماً کلریت جایگزین شیشه شده است. در برخی بلورهای پلاژیوکلاز زمینه فرایند آلبیتیشدن رخ داده است.
زمینشیمی
برای نامگذاری شیمیایی سنگها، نمودار قلیایی کل- سیلیس (TAS) (شکل 4- A) بهکار برده شد. نمونههای بررسیشده بیشتر در محدوده آندزیت و برخی نیز در محدوده آندزیت بازالتی جای دارند و نمونهها سرشت سابآلکالن دارند. نمونههای بررسیشده در نمودار ردهبندی برپایه عنصرهای نامتحرک (Zr/TiO2 در برابر Nb/Y) بیشتر در محدوده آندزیت هستند (شکل 4- B). در ردهبندیِ Hastie و همکاران (2007)، نمونههای بررسیشده بیشتر در محدوده آندزیت سری کالکآلکالن جای میگیرند (شکل 4- C). در نمودار Ce/Yb در برابر Ta/Yb در محدوده کالکآلکالن هستند (شکل 4- D).
میزان دامنه سیلیس در نمونههای بررسیشده از 54 تا 62 درصدوزنی است (جدول 1). میزان نسبت K2O/Na2O کم و برابر 3/0 تا 4/0 است. همچنین، میزان Mg# در نمونههای بررسیشده کم و از 3/0 تا 5/0 است و این نکته نشان میدهد سنگهای بررسیشده از ماگمای نخستینی پدید نیامدهاند و ماگمای مادر آنها تحولیافته بوده است.
برپایه محاسبههای انجامشده روی اکسیدهای اصلی، همه نمونهها در نورم خود کوارتز (33/5 تا 33/12 درصد) و هیپرستن (87/7 تا 56/16 درصد) دارند (جدول 1) و در محدوده آندزیتهای اشباع از سیلیس هستند. همچنین، در نمونههای یادشده، فراوانی دیوپسید نورماتیو از 0 تا 8/18 درصد است.
شکل 4- جایگاه سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران) در: A) نمودار SiO2 در برابر Na2O+K2O (Cox et al., 1979)؛ B) نمودار Nb/Y در برابر Zr/TiO2 (Winchester and Floyd, 1977)؛ C) نمودار Co در برابر Th (Hastie et al., 2007)؛ D) نمودار Ta/Yb در برابر Ce/Yb (Pearce, 1982)
جدول 1- دادههای تجزیه XRF اکسیدهای اصلی (برپایه درصدوزنی با خطای 1%)، تجزیه ICP عنصرهای کمیاب (برپایه ppm) و ترکیب کانیشناسی نورم C.I.P.W. (برپایه تجزیه شیمیایی عنصرهای اصلی) برای سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران)
Sample No. |
And8 |
And4 |
And10 |
And1 |
And6 |
And5 |
And13 |
And7 |
And14 |
And11 |
And2 |
And3 |
And12 |
And9 |
SiO2 |
61.12 |
60.72 |
60.49 |
60.35 |
60.02 |
59.76 |
58.89 |
56.93 |
55.83 |
55.81 |
54.79 |
54.63 |
54.56 |
54.13 |
Al2O3 |
17.94 |
17.99 |
17.88 |
17.66 |
17.53 |
17.49 |
17.46 |
17.44 |
17.19 |
17.16 |
17.08 |
16.96 |
16.83 |
16.76 |
FeO |
5.18 |
5.39 |
5.25 |
5.19 |
4.58 |
4.58 |
4.53 |
5.52 |
5.59 |
5.17 |
5.91 |
5.02 |
5.18 |
4.53 |
Fe2O3 |
1.45 |
1.36 |
1.34 |
1.30 |
1.28 |
1.28 |
1.27 |
1.27 |
1.25 |
1.25 |
1.22 |
1.22 |
1.21 |
1.13 |
CaO |
4.98 |
5.82 |
6.17 |
7.04 |
7.37 |
7.47 |
7.49 |
7.88 |
7.98 |
8.44 |
8.58 |
8.61 |
8.69 |
9.85 |
MgO |
1.14 |
1.17 |
1.11 |
1.26 |
1.37 |
1.49 |
1.59 |
1.81 |
1.97 |
2.01 |
2.11 |
2.19 |
2.21 |
2.48 |
Na2O |
4.41 |
4.18 |
4.15 |
4.12 |
4.11 |
3.97 |
3.92 |
3.86 |
3.84 |
3.77 |
3.58 |
3.53 |
3.51 |
3.46 |
K2O |
1.71 |
1.31 |
1.24 |
1.23 |
1.21 |
1.21 |
1.20 |
1.19 |
1.19 |
1.19 |
1.18 |
1.17 |
1.14 |
1.13 |
TiO2 |
0.38 |
0.52 |
0.53 |
0.54 |
0.58 |
0.59 |
0.61 |
0.62 |
0.63 |
0.63 |
0.66 |
0.74 |
0.77 |
0.91 |
MnO |
0.08 |
0.08 |
0.08 |
0.09 |
0.11 |
0.11 |
0.12 |
0.12 |
0.12 |
0.12 |
0.12 |
0.13 |
0.13 |
0.14 |
P2O5 |
0.22 |
0.21 |
0.21 |
0.20 |
0.18 |
0.17 |
0.17 |
0.16 |
0.15 |
0.14 |
0.13 |
0.12 |
0.12 |
0.11 |
LOI |
0.29 |
0.23 |
1.01 |
0.12 |
0.16 |
1.08 |
0.12 |
1.01 |
1.34 |
1.77 |
1.21 |
1.64 |
1.58 |
1.34 |
Total |
98.90 |
98.98 |
99.46 |
99.10 |
98.50 |
99.20 |
97.37 |
97.81 |
97.08 |
97.46 |
98.33 |
97.08 |
97.03 |
97.12 |
Li |
17.8 |
16.8 |
16.8 |
16.2 |
14.8 |
14.4 |
13.6 |
13.5 |
11.8 |
11.2 |
11 |
10.8 |
9.2 |
8.3 |
Be |
1.1 |
1.1 |
1.1 |
1.1 |
1.7 |
1.4 |
1.6 |
1.2 |
1.4 |
1.8 |
1.6 |
1.4 |
1.2 |
1.5 |
Sc |
5.9 |
6 |
6.2 |
6.7 |
6.8 |
7 |
7 |
7.4 |
7.6 |
8.1 |
8.9 |
9 |
9.2 |
9.5 |
V |
69 |
81 |
76 |
83 |
61 |
95 |
68 |
90 |
103 |
105 |
113 |
113 |
119 |
124 |
Cr |
87 |
102 |
106 |
107 |
109 |
119 |
120 |
121 |
122 |
129 |
129 |
134 |
139 |
145 |
Co |
11.2 |
11.5 |
11.5 |
12.7 |
12.7 |
13.3 |
14.3 |
14.5 |
14.8 |
16 |
17.5 |
18.5 |
19.2 |
19.2 |
Ni |
11 |
11 |
11 |
13 |
14 |
15 |
18 |
18 |
23 |
23 |
26 |
26 |
36 |
42 |
Zn |
88.2 |
82.8 |
82.1 |
80.7 |
79.6 |
79.5 |
76.1 |
75.9 |
71.4 |
69.9 |
67.6 |
61 |
57.8 |
56.32 |
Rb |
22 |
22 |
21 |
21 |
19 |
18 |
18 |
19 |
18 |
16 |
17 |
16 |
15 |
17 |
Sr |
421 |
426 |
432 |
439 |
439 |
441 |
445 |
446 |
458 |
461 |
471 |
472 |
473 |
481 |
Y |
11.1 |
11.2 |
11.4 |
11.6 |
11.7 |
12.2 |
12.3 |
12.6 |
12.7 |
12.9 |
13.1 |
13.2 |
13.4 |
13.5 |
Zr |
162 |
151 |
146 |
141 |
138 |
133 |
129 |
126 |
119 |
118 |
114 |
114 |
109 |
101 |
Nb |
2.1 |
2.3 |
2.4 |
2.6 |
3 |
3.3 |
3.6 |
3.9 |
4.2 |
4.2 |
4.3 |
4.4 |
4.5 |
4.8 |
Cs |
0.6 |
0.6 |
0.6 |
0.6 |
0.6 |
0.5 |
0.5 |
0.5 |
0.5 |
0.4 |
0.4 |
0.4 |
0.3 |
0.3 |
Ba |
304 |
291 |
288 |
287 |
261 |
244 |
243 |
210 |
182 |
174 |
172 |
169 |
164 |
123 |
La |
12.4 |
13.3 |
13.6 |
13.7 |
13.8 |
13.9 |
14.2 |
14.3 |
14.4 |
14.5 |
14.6 |
14.8 |
14.9 |
15.3 |
Ce |
22.1 |
25.3 |
25.6 |
26.1 |
26.1 |
26.8 |
27 |
27.8 |
27.8 |
28 |
28.2 |
28.6 |
28.8 |
29.3 |
Pr |
3.69 |
3.79 |
4.19 |
4.19 |
4.49 |
4.69 |
4.89 |
4.99 |
4.99 |
5.19 |
5.19 |
5.29 |
5.49 |
5.69 |
Nd |
11 |
11.1 |
11.2 |
12.4 |
12.5 |
13.8 |
15.1 |
15.2 |
15.5 |
15.5 |
16.1 |
16.2 |
16.6 |
16.7 |
Sm |
2.2 |
2.4 |
2.5 |
2.5 |
2.5 |
2.6 |
2.7 |
2.8 |
2.9 |
3.1 |
3.1 |
3.2 |
3.3 |
3.4 |
Eu |
1.18 |
1.18 |
1.26 |
1.26 |
1.27 |
1.28 |
1.28 |
1.28 |
1.29 |
1.36 |
1.38 |
1.42 |
1.48 |
1.48 |
Gd |
2.4 |
2.6 |
2.6 |
2.7 |
2.7 |
2.8 |
2.8 |
2.9 |
2.9 |
3.2 |
3.2 |
3.3 |
3.4 |
3.5 |
Tb |
0.31 |
0.34 |
0.36 |
0.37 |
0.37 |
0.38 |
0.39 |
0.41 |
0.42 |
0.43 |
0.46 |
0.47 |
0.49 |
0.51 |
Dy |
1.81 |
1.97 |
1.97 |
1.97 |
2.07 |
2.07 |
2.17 |
2.17 |
2.26 |
2.29 |
2.37 |
2.44 |
2.68 |
2.71 |
Ho |
0.32 |
0.36 |
0.37 |
0.39 |
0.4 |
0.4 |
0.42 |
0.47 |
0.48 |
0.48 |
0.49 |
0.5 |
0.5 |
0.51 |
Er |
1.32 |
1.36 |
1.37 |
1.43 |
1.49 |
1.51 |
1.55 |
1.59 |
1.63 |
1.68 |
1.71 |
1.75 |
1.77 |
1.82 |
Tm |
0.18 |
0.18 |
0.18 |
0.19 |
0.19 |
0.19 |
0.2 |
0.21 |
0.22 |
0.22 |
0.22 |
0.23 |
0.23 |
0.24 |
Yb |
1.13 |
1.21 |
1.24 |
1.24 |
1.26 |
1.27 |
1.3 |
1.33 |
1.37 |
1.39 |
1.44 |
1.49 |
1.64 |
1.82 |
Lu |
0.11 |
0.12 |
0.12 |
0.13 |
0.13 |
0.14 |
0.14 |
0.15 |
0.15 |
0.15 |
0.16 |
0.16 |
0.17 |
0.17 |
Hf |
2.9 |
3.1 |
3.1 |
3.2 |
3.7 |
4 |
4.1 |
4.1 |
4.2 |
4.2 |
4.3 |
4.7 |
5 |
5.3 |
Ta |
0.24 |
0.25 |
0.27 |
0.29 |
0.34 |
0.37 |
0.41 |
0.43 |
0.45 |
0.47 |
0.51 |
0.5 |
0.52 |
0.61 |
W |
0.7 |
0.8 |
0.9 |
0.9 |
1.3 |
1.7 |
1.8 |
2.3 |
6.4 |
9.8 |
11.3 |
11.8 |
12.7 |
18.8 |
Pb |
2.8 |
2.4 |
2.4 |
2.6 |
2.1 |
2.3 |
2.6 |
2.3 |
2.2 |
2.3 |
2.2 |
2.1 |
2.1 |
1.9 |
Th |
4.8 |
4.7 |
4.7 |
4.7 |
4.6 |
4.5 |
4.2 |
4.2 |
4.1 |
4.1 |
4 |
3.4 |
3.2 |
3.1 |
U |
1.51 |
1.28 |
1.26 |
1.23 |
1.22 |
1.21 |
1.19 |
1.17 |
1.09 |
0.98 |
0.94 |
0.93 |
0.91 |
0.81 |
جدول 1- ادامه
Sample No. |
And8 |
And4 |
And10 |
And1 |
And6 |
And5 |
And13 |
And7 |
And14 |
And11 |
And2 |
And3 |
And12 |
And9 |
Na2O+K2O |
6.12 |
5.49 |
5.39 |
5.35 |
5.32 |
5.18 |
5.12 |
5.05 |
5.03 |
4.96 |
4.76 |
4.7 |
4.65 |
4.59 |
K2O/Na2O |
0.4 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
0.3 |
Mg# |
0.47 |
0.45 |
0.45 |
0.44 |
0.46 |
0.47 |
0.34 |
0.36 |
0.37 |
0.36 |
0.35 |
0.35 |
0.35 |
0.35 |
Eu/Eu* |
1.58 |
1.45 |
1.52 |
1.49 |
1.5 |
1.46 |
1.43 |
1.38 |
1.37 |
1.33 |
1.35 |
1.34 |
1.36 |
1.32 |
YbN |
2.3 |
2.5 |
2.5 |
2.5 |
2.6 |
2.6 |
2.6 |
2.7 |
2.8 |
2.8 |
2.9 |
3 |
3.3 |
3.7 |
LaN/YbN |
6.7 |
7.3 |
7.3 |
7.3 |
7.5 |
8.2 |
8.3 |
8.5 |
9.3 |
9.3 |
9.4 |
10.4 |
10.5 |
10.8 |
SmN/YbN |
3.3 |
2.8 |
2.7 |
1.9 |
2.6 |
2.6 |
2.9 |
2.5 |
2.6 |
2.9 |
2.5 |
2.8 |
2.8 |
2.7 |
Ba/Nb |
144.8 |
126.5 |
120 |
110.4 |
87 |
73.9 |
67.5 |
53.8 |
43.3 |
41.4 |
40 |
38.4 |
36.4 |
25.6 |
Ba/La |
24.5 |
21.9 |
21.2 |
20.9 |
18.9 |
17.6 |
17.1 |
14.7 |
12.6 |
12 |
11.8 |
11.4 |
11 |
8 |
Zr/Y |
14.6 |
13.5 |
12.8 |
12.2 |
11.8 |
10.9 |
10.5 |
10 |
9.4 |
9.1 |
8.7 |
8.6 |
8.1 |
7.5 |
La/Ta |
52 |
53 |
50 |
47 |
41 |
38 |
35 |
33 |
32 |
31 |
29 |
30 |
29 |
25 |
Quartz |
10.98 |
12.26 |
12.33 |
10.30 |
10.7 |
9.29 |
9.66 |
10.51 |
7.65 |
7.43 |
6.60 |
6.86 |
6.80 |
5.32 |
Plagioclase |
60.77 |
62.24 |
62.21 |
60.85 |
60.75 |
60.21 |
60.24 |
58.15 |
61.72 |
61.12 |
60.40 |
60.08 |
59.71 |
58.90 |
Orthoclase |
10.16 |
7.8 |
7.39 |
7.15 |
7.27 |
7.15 |
7.15 |
7.03 |
7.39 |
7.39 |
7.33 |
7.33 |
7.09 |
7.03 |
Diopside |
0.00 |
0.00 |
2.41 |
7.65 |
6.53 |
9.77 |
8.31 |
10.71 |
11.11 |
12.75 |
13.10 |
13.36 |
13.88 |
18.80 |
Hypersthene |
16.56 |
15.28 |
14.16 |
13.21 |
13.26 |
12.06 |
13.07 |
12.05 |
10.51 |
9.73 |
10.92 |
10.59 |
10.67 |
7.87 |
تغییر اکسیدهای عنصرهای اصلی در نمودارهای Harker (1909) (شکل 5) برای آندزیتهای جنوب گرمی نشان میدهد با افزایش میزان SiO2 (13/54 تا 12/61 درصدوزنی)، روند تغییر اکسیدهای CaO، MgO و FeO کاهشی و روند اکسیدهای Na2O، Al2O3، K2O و P2O5 افزایشی است. این نکته نشان میدهد کانیهای پیروکسن و آمفیبول و تیتانومگنتیت در فرایند جدایش بلوری مشارکت گستردهای داشتهاند.
شکل 5- تغییر اکسیدهای عنصرهای اصلی در برابر سیلیس در نمودارهای هارکر (Harker, 1909) برای سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی (شمالباختری ایران)
در نمودار عنکبوتی بهنجارشده به ترکیب گوشته نخستین (Sun and MacDonough, 1989) (شکل 6- A)، نمونهها آنومالی منفی شاخصی از عنصرهای Nb و Ta نشان میدهند. همچنین، در این نمودار نمونههای بررسیشده غنیشدگی از عنصرهای LILE نشان میدهند. افزونبر این، آنومالی مثبت از Pb نیز در الگوی نمونههای بررسیشده دیده میشود. همه این نکتهها نشان میدهند الگوی سنگهای بررسیشده در نمودارهای عنکبوتی با الگوی سنگهای پهنههای فرورانشی همانندی دارد. در نمودار عنصرهای خاکی نادر بهنجارشده به ترکیب کندریت Nakamura (1979)، نمونهها از عنصرهای LREE (در برابر HREE) غنیشدگی نشان میدهند (شکل 6- B).
شکل 6- سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی در: A) نمودار عنکبوتی بهنجارشده در برابر ترکیب گوشته نخستین (Sun and McDonough, 1989)؛ B) نمودار عنصرهای خاکی نادر بهنجارشده در برابر ترکیب کندریت (Nakamora, 1979)
همچنین، نسبت LaN/YbN از 7/6 تا 8/10 است. در نمودارهای عنصرهای خاکی نادر، در روند عنصرهای MREE گودی دیده میشود. افزونبر این، نسبت SmN/YbN از 5/2 تا 3/3 در تغییر است. همچنین، در نمودارهای عنصرهای خاکی نادر در Eu/Eu* آنومالی مثبت دیده میشود و این نسبت در نمونههای بررسیشده از 3/1تا 6/1 است (جدول 1).
سنگزایی
سنگهای آتشفشانی کرتاسه بررسیشده در جنوب شهرستان گرمی ترکیب آندزیت بازالتی و آندزیتی و سرشت کالکآلکالن دارند (شکلهای 3- D و 3- C). همانگونهکه در بخش زمینشیمی نیز گفته شد، سنگهای بررسیشده از ماگمای نخستینی خاستگاه نگرفتهاند و فرایندهای بعدی در تحول آنها دخالت داشته است. در نمودار پیشنهادیِ Esperanca و همکاران (1992)، نمونههای بررسیشده از روند تبلور بخشی ماگما پیروی میکنند و روند تبلور و آلایش را نشان نمیدهند (شکل 7- A). همانگونهکه در بخش سنگنگاری نیز گفته شد، در این سنگها کانیهای پلاژیوکلاز، پیروکسن و آمفیبول از فراوانترین فنوکریستهای نمونههای بررسیشده هستند. همچنین، روندهای اکسیدهای اصلی در نمودارهای هارکر نشاندهندة غالببودن تبلوربخشی کانیهای پیروکسن و آمفیبول و کانیهای اکسید آهن و تیتانیم هستند (شکل 5). همچنین، از تغییر استرانسیم و باریم برای شناسایی نشانههای تبلوربخشی بهکار برده میشود (Arslan and Arsalan, 2006). نمودار تغییر استرانسیم در برابر باریم، تبلور و جدایش بلوری کانیهای پیروکسن و آمفیبول و به مقدار کمتر پلاژیوکلاز از ماگما را نشان میدهد. بررسیهای سنگنگاری نیز نشاندهندة این نکته هستند (شکل 7- B).
شکل 7- سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی در: A) نمودار K2O/Na2O در برابر Rb/Zr (Esperanca, 1992)؛ B) نمودار Ba در برابر Sr (Arslan and Aslan, 2006)
در نمودار عنکبوتی بهنجارشده در برابر گوشته اولیه و نمودار عنصرهای خاکی نادر بهنجارشده در برابر ترکیب کندریت (شکل 6)، نمونههای بررسیشده الگوهای غنیشدگی از عنصرهای LILE و تهیشدگی از عنصرهای HFSE و غنیشدگی از عنصرهای LREE در برابر HREE نشان میدهند که این الگوها همانند سنگهای پهنههای فرورانشی است. همچنین، همانند الگوی سنگهای فرورانشی نمونههای بررسیشده آنومالی شاخص مثبتِ سرب نشان میدهند.
غنیشدگی از عنصرهای LILE و همچنین، LREE ویژگی ماگماهای برخاسته از گوشته غنیشده و پوسته قارهای است. برپایه میزان عنصرهای سازگار و سیلیس سنگهای بررسیشده از ذوب مستقیم پوسته قارهای پدید نمیآیند؛ پس خاستگاه ماگمای سنگهای بررسیشده از گوشته غنیشده از عنصرهای ناسازگار است.
تهیشدگی عنصرهای Nb و Ta در نمودارهای عنکبوتی پیامد رخداد سنگها در پهنههای فرورانشی دانسته شده است (Wilson and Downes, 2006). ناهنجاریهای مثبت عنصرهای Pb و Cs با نفوذ سیالهای پوستهای به درون ماگما و یا در پی متاسوماتیسم خاستگاه پدید میآیند (McDonald and Hawakesworth, 2001; Kamber et al., 2002). غنیشدگی از عنصرهای Ba، Rb، U، Th، Pb و Sr نیز به تحرک بالای این عنصرهای در پهنههای فرورانشی وابسته است (Peng et al., 2007; He et al., 2007).
عنصر Th در شناسایی نقش رسوبهای فرورونده در سیستمهای کمان ماگمایی ناشی از فرورانش اهمیت بهسزایی دارد. نسبتهای Th/Yb و Ta/Yb به فرایندهای جدایش بلورین یا ذوببخشی وابسته نیستند؛ پس این نسبتها تغییر خاستگاه و یا آلودگی پوستهای را نشان میدهند. در نمودار Th/Yb در برابر Ta/Yb، ماگماهای بازیک جداشده از گوشته سستکرهای، گوشته مورب تهیشده، پلوم سستکرهای یا گوشته سنگکرهای غنیشده با مذابهای جداشده از سستکره، همه درون یا نزدیک منطقه آرایه گوشتهای جای میگیرند که با نسبت ثابت Th/Ta شناخته میشود. متاسوماتیسم ناحیه خاستگاه با فرایندهای فرورانش با غنیشدگی از Th در مقایسه با Ta شناخته میشود. در نمودار Th/Yb در برابر Ta/Yb، نمونههای بررسیشده مقدارهای بالایی از نسبت Th/Yb دارند و در محدوده مربوط به کمانهای آتشفشانی جای دارند که گوشته آنها دچار فرایندهای فرورانشی متاسوماتیسم شده است. همچنین، در این نمودار، نمونههای بررسیشده در محدوده سنگهای مربوط به کمانهای قارهای جای دارند (شکل 8- A).
شکل 8- سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی در: A) نمودار نسبت Ta/Yb در برابر Th/Yb (Pearce, 1982) (بردارها و روندهای پدیدآمده با غنیشدگی در پی فرورانش ((S، آلودگی پوستهای (C)، غنیشدگی درونصفحهای (W) و تبلوربخشی (F) را نشان میدهند)؛ B) نمودار Nb/Th در برابر Rb/Sr (Furman and Graham, 1999)؛ C) نمودار نسبت Th/Zr در برابر Zr/Nb (He et al., 2007)؛ D) نمودار Sm در برابر Sm/Yb برای ارزیابی درصد ذوب گوشتهای (خطهای پُررنگ نشاندهندة ترکیب مورب تهیشده یا DMM (McKenzie and O’Nions, 1991) و ترکیب گوشته اولیه یا PM (Sun and McDonough, 1989) هستند. ترکیب منحنی ذوب اسپینل (Ol 53 + Opx 27 + Cpx 17 + Sp 11) و گارنت پریدوتیت (Ol 60 + Opx 20 + Cpx10 + Gt 10) که بررسی ژرفا برپایه اثر نسبتهای عنصرهای مشارکتکننده در ذوب خاستگاه را Aldanmaz و همکاران (2000) به این نمودار افزودهاند. شمارههای روی خط، مقدار ذوب را نشان میدهند)
افزونبر این، غنیشدگی گوشته با نسبت La/Nb>1 نیز شناخته میشود (Aldanmaz, 2012). این نسبت در سنگهای بررسیشده برابر 2/3 تا 7 بوده و نشاندهندة غنیشدگی در خاستگاه گوشتهای سنگهای بررسیشده است. در نمودارهای عادی شده در برابر گوشته اولیه، غنیشدگی از عنصرهای LREE و LILE در سنگهای بررسیشده نشاندهندة خاستگاه گوشتهای غنیشده از LILE و LREE است. فلوگوپیت و آمفیبول خاستگاه اصلیِ عنصرهای LILEs در گوشته سنگکرهای هستند. در مقایسه با آمفیبول، فلوگوپیت ضریب توزیع بیشتری در برابر Ba و Rb دارد؛ اما ضریب توزیع کمی برای Sr نشان میدهد. همچنین، نسبت Nb/Th نشانهای از سازگاری عنصر Nb در ترکیب آمفیبول در برابر فلوگوپیت است (Ionov et al., 1997). این عنصر تحرک کمی هنگام دگرسانی دارد؛ ازاینرو، این نسبت برای بررسی نوع فاز پتاسیمدار در خاستگاه بسیار سودمند است. بر این پایه و همانگونهکه در شکل 8- B دیده میشود، ماگمای نخستین سازندة نمونههای بررسیشده از گوشتهای فلوگوپیتدار خاستگاه گرفته است. فلوگوپیت فاز آبداری است که عوامل فرورانشی در گوشته هنگام متاسوماتیسم گوشته آن را پدید آوردهاند.
بخشهای سازندة صفحه فرورو، ویژگیهای شیمیایی گوة گوشتهای بالای پهنه فرورانش را تغییر میدهند. این بخشها دربردارندة نفوذ سیالهای پدیدآمده در پی آبزدایی پوسته اقیانوسی (Turner et al., 1997)، آبزدایی رسوبهای فرورونده (Class et al., 2000) و یا افزودهشدن مذابهایی از رسوبهای فرورونده (Munker, 2000) هستند. در نمودار Th/Zr در برابر Zr/Nb، الگوی پراکندگی نمونهها نشان میدهد مذابهای برخاسته از صفحه فرورو و رسوبهای همراه آن،بیشترین تأثیر را در متاسوماتیسم گوة گوشتهای داشتهاند (شکل 8- C).
برپایه ویژگیهای عنصرهای خاکی نادر نوع خاستگاه و درصد ذوببخشی ارزیابی و بررسی میشود. برای این کار، نمودار Sm در برابر Sm/Yb بهکار برده شده است. همچنین، که در این نمودار دیده میشود نمونههای بررسیشده در محدوده گوشته لرزولیتی با فازهای اسپینل و گارنت جای دارند. همچنین، برپایه این نمودار درصد ذوببخشی 30-20 درصد برآورد شده است (شکل 8- D). با برپایه این نکته، ماگمای سنگهای بررسیشده از گوشته اسپینل گارنت لرزولیتی و با درصد ذوببخشی 20-30 درصد پدید آمدهاند. حضور گارنت در خاستگاه با تهیشدگی عنصرهای HREE شناخته میشود. میانگین YbN در سنگهای منطقه 0/2 تا 8/2 است و مقدار YbN کمتر از 10 در نمونهها، نشاندهندة بجاماندن گارنت در خاستگاه ماگماست (Morata et al., 2005; Guest et al., 2007). همانگونهکه در نمودار عنصرهای خاکی نادر دیده شد (شکل 6)، نمونههای بررسیشده آنومالی مثبت Eu دارند و نسبت Eu/Eu* در این سنگها از 3/1 تا 6/1 است. این نکته گویای این است که پلاژیوکلاز فاز بجامانده در تفاله ذوب و خاستگاه نبوده است. این نکته با گوشته اسپینل و گارنتدار همخوانی دارد.
پهنهزمینساختیِ پیدایش ماگما
به باور Gill (1981)،نسبت Ba/Nb>28 نشاندهنده شاخص کمانهای آتشفشانی مرتبط با فرورانش است و همچنین، نسبت Ba/Nb در کمانها 64 تا 125 و در پشتههای میاناقیانوسی کمتر از 8 است (Taylor and Martinez, 2003). همچنین، نسبت Ba/Nb بزرگتر از 30 نشانة مذابهای پدیدآمده در گوة گوشتهای متاسوماتیمشده در بالای صفحه فرورو است (Hildreth and Moorbath, 1998). در آندزیتهای جنوب شهرستان گرمی، اگرچه این نسبت تنها در یک نمونه برابر 6/25 است؛ اما عموماً این نسبت بیشتر از 30 بوده (میانگین: 1/72) است. همچنین، نسبت 3Zr/Y> نشاندهندة ماگمای کمانهای آتشفشانی قارهای است. این نسبت در نمونههای بررسیشده از 5/7 تا 6/14 بوده و با کمانهای آتشفشانی قارهای همخوانی دارد. برپایه دادههای بالا، سنگهای آتشفشانی کرتاسه منطقه بررسیشده به کمان آتشفشانی در پهنه فرورانش وابستگی نشان میدهند. میانگین نسبت Ba/La در آندزیتهای جنوب گرمی 5/17 است. این نسبت در N-MORB برابر 4 تا 10، برای E-MORB و بیشتر بازالتهای درونصفحهای برابر 10 تا 15 و برای سنگهای آتشفشانی مرز صفحههای همگرا بیش از 15 است (Wood, 1980). مقدار این نسبت در سنگهای بررسیشده بیشتر از مقدار آن در پهنههای کششی و پشت کمان است (MacDonald et al., 2001). همچنین، میانگین نسبت La/Ta در سنگهای منطقه 38 و در بازه 32 تا 75 (همانند کمانهای آتشفشانی) است (Trumbull et al., 1999). برای شناسایی محیط پیدایش سنگهای منطقه، نمودار Ta/Hf در برابر Th/Hf بهکار برده شد. این نمودار نشان میدهد نمونهها در پهنه مرز قارهای پدید آمدهاند (شکل 9- A). در نمودار Y در برابر Th/Ta، همه نمونهها در محدوده مرتبط با کمان مرز فعال قارهای جای گرفتهاند (شکل 9- B).
در نمودار Hf/3-Th-Ta، نمونههای بررسیشده در محدوده سنگهای کالکآلکالنِ پهنههای کمانی جای میگیرند (شکل 9- C). این نمودار برای شناسایی سنگهای مافیک و حد واسط گوناگون در پهنههای آتشفشانی کاربرد دارد. در پهنههای کمان آتشفشانی، متاسوماتیسم گوة گوشتهای در پی فرورانش روی میدهد و مقدار Th در گوشته و ماگمای پدیدآمده افزایش مییابد. ازاینرو، این سنگها بهسوی قطب Th و دور از قطب Ta رسم میشوند. همچنین، در نمودار Y/15-Nb/8-La/10، نمونههای سنگهای آتشفشانی بررسیشده در محدوده پیشنهاد شده برای سنگهای کمان آتشفشانی جای دارند (شکل 9- D).
منطقه بررسیشده بخشی از فرایند کوهزادی در پی همگرایی صفحههای عربی- اوراسیایی است. در پی همگرایی صفحههای عربی- اوراسیایی، فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس بهسوی شمال و زیر صفحه ایران و رویداد ماگماتیسم همزمان با فرورانش، برخوردی و پسابرخوردی روی داده است. در شمالباختری ایران و قفقاز کوچک، ماگماتیسم وابسته به فرورانش از ژوراسیک آغاز شده است (Moritz et al., 2016). هر چند که در کرتاسه، ماگماتیسم وابسته به فرورانش در منطقه ارسباران و پهنه تالش نمود بیشتری دارد؛ اما در بخشهایی از این پهنهها (مانند: شمال معدن سونگون و در کنار رودخانه ارس) سنگهای آتشفشانی ژوراسیک نیز گزارش شدهاند (Mehrpartou, 1992). این در حالی است که ولکانیسم کرتاسه در منطقه ارسباران در پهنهای زیردریایی و در بخشهای گوناگون این پهنه و در راستای شمالباختری-جنوبخاوری رخ داده است. همانگونهکه دربارة شکلهای 8 و 9 نیز گفته شد، ماگماتیسم کرتاسه در منطقه جنوب گرمی در پهنه کمان آتشفشانی و در ارتباط با گوشته متاسوماتیسمشده رخ داده است. در منطقه ارسباران، گوشته در مزوزوییک پایانی دچار فرایندهای فرورانشی شده است. ولکانیسم وابسته به فرورانش در منطقه از ژوراسیک آغاز شده است و در کرتاسه در کل منطقه ارسباران دیده میشود. همچنین، در کرتاسه، سیستم کششی در این منطقه، پیدایش ماگماتیسم منطقه ارسباران را در پی داشته است. در منطقه ارسباران، پیدایش گوشته متاسوماتیسمشده در پی فرورانش، با فرورانش اقیانوس تتیسی در منطقه وابستگی دارد.
شکل 9- سنگهای آتشفشانی جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی در محدوده: A) حاشیه فعال قارهای در نمودار Ta/Hf در برابر Th/Hf (Gorton and Schandle, 2000)؛ B) حاشیه فعال قارهای در نمودار Yb در برابر نسبت Th/Ta (Schandle and Gorton, 2002)؛ (C سنگهای کالکآلکالن کمان آتشفشانی در نمودار Th-Hf/3-Ta (Wood, 1980)؛ D) سنگهای کالکآلکالن کمان آتشفشانی در نمودار Y/15-Nb/8-La/10 (Cabonis and Lacolle, 1989)
نتیجهگیری
در شمالباختری ایران، جنوب و جنوبباختری شهرستان گرمی، مجموعهای از سنگهای آتشفشانی آندزیتی تا آندزیت بازالتی به سن کرتاسه رخنمون دارند. در بررسیهای میکروسکوپی، نمونههای مزوکرات بررسیشده بافت عمومی گلومروپورفیریتیک و هیالومیکرولیتی دارند. این سنگها بیشتر دربردارندة کانیهای پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و آمفیبولهای قهوهای با حاشیه اپاسیتیشده و بیوتیت هستند.
سنگهای بررسیشده سرشت کالکآلکالن دارند. در نمودارهای عنصرهای خاکی نادر بهنجارشده در برابر ترکیب کندریت و در نمودارهای عنکبوتی بهنجارشده در برابر ترکیب گوشته اولیه، این سنگها از عنصرهای LREE و LILE غنیشدگی و از عنصرهای HFSE تهیشدگی نشان میدهند. همچنین، نمونههای بررسیشده آنومالی مثبتِ Pb و Eu نشان میدهند. ویژگیهای زمینشیمیایی دیدهشده در نمونههای بررسیشده نشاندهندة پیدایش آنها در پهنه وابسته به فرورانش است. این نکته در نمودارهای شناسایی پهنه زمینساختی نیز دیده شد و در آنها سنگهای آتشفشانی کرتاسه محدوده بررسیشده در گسترة ترکیبی سنگهای پهنه کمان آتشفشانی قارهای جای گرفتند. ماگمای نخستین سنگهای آتشفشانی از ذوببخشی گوشته اسپینل گارنت لرزولیتی فلوگوپیتدار و متاسوماتیسمشده با عوامل فرورانش با درصد ذوببخشی 20-30 درصد پدید آمده است.
سپاسگزاری
نگارندگان از پیشنهادهای ارزشمند داوران گرامی مجله سپاسگزاری میکنند.