Document Type : Original Article
Authors
1 Assistant professor-geochemistry department- Faculty of earth sciences-kharazmi university Tehran - Iran
2 Msc petrology-Department of petrology - Faculty of geology - zanjan university-Zanjan-Iran
3 Assistant professor in petrology-Department of petrology - Faculty of geology - zanjan university-Zanjan-Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
گسل زاگرس محل بستهشدن اقیانوس نئوتتیس بهشمار میرود که از جنوب ترکیه و شمالباختری ایران گذشته و تا دریای عمان ادامه داشته است. اقیانوس نئوتتیس در پرمین آغاز به بازشدن کرده و در تریاس به بیشترین گسترش خود رسیده است (Moinvaziri et al., 2008; Alirezaei and Hassanzadeh, 2012). فرورانش پوستة اقیانوسی نئوتتیس به زیر خردقاره ایران مرکزی، در نتیجه جابجایی رو به شمالخاوری قارة آفریقا، از تریاس پایانی- ژوراسیک زیرین آغاز شده و در کرتاسه بالایی (Alavi, 1994) یا ائوسن میانی (Agard et al., 2005) و یا میوسن (Azizi et al., 2011) پایان یافته است. افیولیتهای کرمانشاه (Ghazi and Hassanipak, 1999; Allahyari et al., 2010)، نیریز (Nadimi, 2002) و کردستان (Rahimzadeh et al., 2012; Saccani et al., 2014) مهمترین بخشهای افیولیتی بجامانده از نئوتتیس هستند. کمان ماگمایی ارومیه- دختر و کمان ماگمایی- دگرگونی سنندج- سیرجان نیز پیامد ماگماتیسم فرورانش نئوتتیس به زیر صفحة ایران مرکزی هستند (Mohajjel et al., 2003; Moinvaziri et al., 2008; Azizi et al., 2011).
کمان ماگمایی- دگرگونی سنندج- سیرجان در بخش شمالی متفاوت از بخش جنوبی است بهگونهایکه در پژوهشهای اخیر چند کمان ماگمایی جدا از هم در مناطق کرمانشاه- کردستان معرفی شدهاند (Moinvaziri et al., 2008; Azizi et al., 2011; Allen et al., 2013).Azizi و Moinvaziri (2009) با پیشنهاد الگویی، منطقة شمالباختری ایران را به سه محور ماگمایی ردهبندی کردهاند. ایشان گابروهای منطقة کامیاران را در محور ماگمایی صحنه- بانه ردهبندی کردهاند. Moinvaziri و همکاران (2008) بیرونزدگیهای اصلی گابروهای کامیاران را در راستای خط گسل مروارید و ماگمای بازیک و آلکالن منطقه را پیامد ذوب گوشتة بالایی دانستهاند. همچنین، برپایة پژوهشهای Allahyari و همکاران (2010) و Saccani و همکاران (2013) در ناحیة صحنه- کامیاران، زمینشیمی گابروهای پگماتوییدی همانند بازالتهای پشتههای میاناقیانوسی غنیشده (E-MORB) را نشان میدهند؛ اما گابروهای لایهای ویژگیهای زمینشیمیایی پشتههای میاناقیانوسی نرمال (N-MORB) را دارند. افزونبراین، Saccani و همکاران (2013) رخدادهای گدازهای و دایکهایی را گزارش کردهاند که پریدوتیتهای مربوط به افیولیتها را پوشانیده یا در آنها نفوذ کردهاند. Whitechurch و همکاران (2013) نیز پیشنهاد کردهاند گابروهای ائوسن کرمانشاه (دره گاماسیاب) ویژگیهای زمینشیمیایی همانند کامیاران داشتهاند و تکامل دورة گسترش پشتکمان را نشان میدهند. برپایة یافتههای ایشان، در این منطقه، آمیختگی میان خاستگاه گوشتة تهیشده نوع MORB و گوشتة متاسوماتیزمشدة نوع کمان در پهنة پشتکمان، پیش از تغییر به ماگماتیسم نوع کمان، روی داده است.
مجموعة افیولیتی گرماب بخشی از مجموعه شناختهشده بهنام افیولیت- رادیولاریت کرمانشاه در شمالخاوری کامیاران است. سنگهای الترامافیک بیشتر هارزبورگیت سرپانتینیشده هستند و گابروها بهصورت دایکهایی با ضخامتهای متفاوت در مجموعة افیولیتی یادشده نفوذ کردهاند. با اینکه بررسیهای بسیاری دربارة ویژگیهای سنگشناسی و زمینشیمیایی مجموعة افیولیتی کامیاران (Veisinia et al., 2018) و دایک های دیابازی (Sudi Ajirlo et al., 2017) انجام شده است، اما ویژگیهای کانیشناسی و زمینشیمیایی دایکهای گابرویی یادشده تا کنون بررسی نشدهاند. بررسی دایکهای گابرویی مجموعة افیولیتی گرماب افزونبر اینکه ارتباط این گابروها با مجموعة افیولیتی گرماب یا کمان ماگمایی را روشن میکند، شناخت بهتری از پیدایش کوهزایی زاگرس و زمان بستهشدن نئوتتیس بهدست خواهد داد. در این پژوهش، رابطة صحرایی و سنگشناسی دایکهای گابرویی در مجموعة افیولیتی گرماب معرفی و برپایة شیمی کانیها به تفسیر محیط زمینساختی پیدایش این سنگها پرداخته شده است.
روش انجام پژوهش
پس از برداشتهای صحرایی و نمونهبرداری به شمار بیش از 65 نمونه، شمار 50 مقطع نازک از دایکهای گابرویی ساخته و بررسیهای سنگشناسی روی آنها انجام شد. سپس، از 10 نمونه از نمونههای گابرویی، مقطع نازک- صیقلی ساخته و برای انجام تجزیة ریزکاو الکترونی (EPMA) به دانشگاه اسلو کشور نروژ فرستاده شد. تجزیهها با دستگاه ریزکاو الکترونی Cameca مدل SX-100 در شرایط ولتاژ شتابدهنده 15 کیلوولت، پرتو 20 نانوآمپر با قطر 1 میکرومتر و زمان شمارش 40 ثانیه و بهکارگیری مجموعهای از استانداردهای طبیعی و مصنوعی برای سنجهبندی درونی انجام شد. برای بهدستآوردن نسبتFe2+/Fe3+ نیز روش پیشنهادی Droop (1987) بهکار برده شد. در تجزیه و تحلیل دادهها نیز نرمافزارهای PTMAFIC و Minpet بهکار برده شدند.
زمینشناسی ناحیه
مجموعة افیولیتی گرماب در شمالخاوری کامیاران و بخشی از مجموعة معروف به نوار افیولیت- رادیولاریت کرمانشاه است و از دیدگاه جایگاه زمینساختاری، میان پهنة سنندج- سیرجان و پهنة راندگی زاگرس جای دارد. همچنین، این مجموعه بخشی از زمیندرز نئوتتیس و محل برخورد دو صفحة ایران مرکزی و عربی است. این منطقه در محدودة نقشة 1:250000 کرمانشاه (Shahidi and Nazari, 1997) و در بخش شمالباختری نقشه زمینشناسی 1:100000 میانراهان (Rafia and Shahidi, 1999) جای دارد (شکل 1- A). گسترة نوار افیولیتی- رادیولاریتی از منطقه صحنه- هرسین (در جنوبخاوری) آغاز میشود و با روند شمالباختری در راستای تراست زاگرس در محدودههای میانراهان، کامیاران، سهولآوا، پیرانشهر (Ghazi and Hassanipak, 1999; Allahyari et al., 2010; Saccani et al., 2013; Whitechurch et al., 2013; Saccani et al., 2014; Allahyari et al., 2014) و پنجوین در شمال عراق (Aswad et al., 2011) ادامه مییابد. افیولیتهای کرمانشاه، نیریز و اسفندقه در ایران، افیولیتهای هاتای، قزلداغ و کیلو در ترکیه و افیولیتهای بارباسیت در سوریه بجاماندههای پوستة اقیانوسی نئوتتیس هستند که در راستای پهنة جوشخورده زاگرس- بیتلس، افیولیتهای عمان در آسیا را به افیولیتهای ترودوس در مدیترانه پیوند میدهند (Ghazi and Hassanipak, 1999). در حقیقت، افیولیت کرمانشاه بخشی از کمربندی افیولیتی به درازای 3000 کیلومتر است که از سوریه آغاز میشود و پس از گذر از جنوب ترکیه و زاگرس، به عمان میرسد. مجموعة افیولیتی صحنه- کامیاران دربردارندة قلمروی ماگمایی گستردهای از خاور صحنه تا شمال و شمالخاوری کامیاران است و رخنمونهای مجموعة افیولیتی گرماب را نیز دربرمیگیرد. این مجموعه دربردارندة چندین ورقة رورانده که از سرپانتینیتهای برشی، جریانهای گدازه و میانلایههای رسوبی به سن پالئوسن تا ائوسن میانی ساخته شده است (Braud, 1987; Shahidi and Nazari, 1997). تودههای نفوذی بزرگ گابرویی و دیوریتی، رسوبها و بازالتهای پالئوسن- ائوسن را قطع میکنند. میانلایههای مرمر و سنگ آهک سیلیسی در میان بازالتها نیز سن پالئوسن- ائوسن دارند (Braud, 1987).
همانگونه که در شکل 1- B دیده میشود، در منطقة صحنه- کامیاران، در راستای جنوبباختری- شمالخاوری، چهار واحد اصلی زیر دیده میشوند:
الف- واحد رادیولاریت یا زیرپهنة رادیولاریت
واحد رادیولاریت نزدیک به 500 متر ستبرا دارند و بسیار چینخورده است. سن این واحد، تریاس- کرتاسه است (Braud, 1970) و از اینرو، همانند رادیولاریتهای سازند پیشاکون افیولیت نیریز (Ricou et al., 1977) و رادیولاریتهای Hawasina (Chauvet et al., 2011) در عمان است.
ب- واحد سنگ آهکهای ستبر بیستون
این واحد نزدیک به 3000 متر ستبرا دارد به سن تریاس بالایی- کرتاسه میانی/پایانی است. افیولیتهای کرمانشاه روی سنگ آهکهای بیستون رانده شدهاند. فلیشهای میوسن در زیر مجموعة افیولیتی (Agard et al., 2005) نشاندهندة فعالشدن دوباره و برخورد راندگی اولیه بدنة افیولیت با سنگ آهک بیستون است.
پ- زیرپهنة افیولیت
این زیرپهنه دربردارندة گابروها و پریدوتیتهای توالی گوشتهای و پوستهای است و در بیشتر بخشها سنگهای آتشفشانی ندارد (Agard et al., 2005). سن افیولیتها برپایة کاربرد روش سنسنجی 40K/40Ar برابربا 6±83 تا 6±86 میلیون سال پیش برآورد شده است (Delaloye and Desmons, 1980; Braud, 1987). ویژگیهای زمینشیمیایی نشاندهندة همانندیِ سنگهای آتشفشانی این مجموعة افیولیتی با تولهایتهای جزایر کمانی و جزایر اقیانوسی است (Hassanipak and Ghazi, 1999)؛ اما گابروها همانند MORB هستند (Fabien, 2005) که در محیط پشتة میاناقیانوسی پدید آمدهاند (Allahyari et al., 2010; Whitechurch et al., 2013). برپایة سن قطعههای افیولیتی و رسوبهای رادیولاریتی در سازند کنگلومرای امیران در کمربند چینخورده- تراستی زاگرس، گمان میرود نخستین مرحلة راندگی افیولیت کرمانشاه در مایستریشتین- پالئوسن روی داده باشد (Braud, 1987).
ت- سکانس ترشیری
این سکانس دربردارندة گدازههای بازالتی بالشی است که با سنگ آهکهای پلاژیک آلوئولینادار پالئوسن- ائوسن پایینی و رسوبهای فلیشی لوتسین ( 6/48- 4/40 میلیون سال پیش) تا پریابونین ( 2/37- 9/33 میلیون سال پیش) پوشیده شدهاند (Agard et al., 2005). توالی پیش از رسوبگذاری چینهای الیگومیوسن، روی افیولیتهای کرمانشاه رانده شده است (Agard et al., 2005). نفوذیهای مافیک گابرو- دیوریتی ائوسن (40K/40Ar: 40- 38 Ma) (Braud and Bellon, 1974) رسوبهای فلیشی پالئوسن- ائوسن را قطع میکند (Leterrier, 1985; Braud, 1987; Agard et al., 2005)؛ اما بهصورت منطقهای از میان افیولیتها میگذرند (Delaloye and Desmons, 1980; Fabien, 2005). نفوذیهای گابرویی ائوسن گرایش زمینشیمیایی کالکآلکالن و تولهایتی دارند (Fabien, 2005). کنگلومراهای الیگوسن پسین- میوسن پیشین (با قطعهسنگهای رادیولاریتی، افیولیت و دگرگونههای پهنة سنندج- سیرجان) و سنگآهکهای آکیتانین- بوردیگالین (03/23- 97/16 میلیون سال پیش) بهصورت ناپیوسته روی همة واحدهای یادشده جای گرفتهاند.
شکل 1- A) پراکندگی مجموعههای افیولیتی در ایران (Shafaii Moghadam et al., 2011) و جایگاه مجموعة افیولیتی گرماب که با مربع زردرنگ روی این نقشه نشان داده شده است؛ B) نقشه زمینشناسی سادهشده مجموعة افیولیتی گرماب برگرفته از Rafia و Shahidi (1999)؛ C) طرح ساده شدهای که رابطة زمینساختی میان پهنههای اصلی زمینساختی- چینهشناسی در منطقه بررسیشده را نشان میدهد (Veisinia, 2017)
ویژگی های صحرایی دایکهای گابرویی
در مجموعة افیولیتی شمالخاوری کامیاران (افیولیت گرماب)، توالی کامل افیولیتی دیده نمیشود و مجموعة افیولیتی بیشتر دربردارندة پریدوتیتهای سرپانتینیشدهای است که با دایکهای گابرویی قطع شده و با آهکهای پلاژیک ائوسن پوشیده شدهاند (شکل 2- A). بررسیهای صحرایی نشان میدهند هارزبورگیتها گستردهترین واحد سنگی مجموعه پریدوتیتی منطقة بررسیشده هستند. در نمونههای این سنگها با افزایش مقدار کلینوپیروکسن، ترکیب سنگ بهسوی لرزولیت کشیده میشود (Veisinia, 2017). گسل مروارید در منطقه بررسیشده، گابروهای نزدیک این گسل را بسیار میلونیتی و حتی الترامیلونیتی کرده است. همچنین، در پی رفتار سیالهای گرمابی، دایکهای گابرویی دچار دگرسانی شدیدی شدهاند (شکل 2- B). دایکهای فراوانی از گابروهای پگماتوییدی، میکروگابرو، گابرونوریت و دیاباز، مجموعه پریدوتیتی را در بخشهای گوناگون قطع کردهاند (شکل 2- C). گابروهای پگماتوییدی در منطقه بیشتر بهصورت غلافی و انتقالی درون سنگهای دیگر (مانند: میکروگابروها) تزریق شدهاند (شکل 2- D). گابروهای پگماتوییدی در نمونة دستی به رنگ خاکستری روشن و تیره دیده میشوند. این سنگها تمامبلورین هستند و بافت آنها دانهای درشتبلور است (شکل 2- E). بیشتر دایکهای دیابازی بهصورت دایکهای تأخیری با روند خاوری- باختری، پراکندگی کم، ضخامت 1 تا 2 متر و با حاشیه سرد در زمینة پریدوتیتهای سرپانتینیشده تزریق شدهاند (شکل 2- F). این سنگها دانهبندی ریز دارند و در نمونة دستی به رنگ خاکستری تیره تا سبز زیتونی دیده میشوند (شکل 2- G).
سنگنگاری
برپایة بررسیهای سنگنگاری دایکهای بازیک بررسی شده در دو گروه با طیف ترکیبی گابرو (گابروی پگماتوییدی، میکروگابرو، گابروی میلونیتی و گابرونوریت) و دیاباز دستهبندی میشوند. در نمونة دستی، گابروها متراکم، ریز تا درشتبلور و به رنگ خاکستری روشن تا سبز تیره هستند. دایکهای دیابازی نیز در نمونة دستی دانهبندی ریز دارند و به رنگ خاکستری تیره تا سبز زیتونی دیده میشوند. رگچههای فراوان کربناتی، هم در نمونة دستی و هم در مقیاس صحرایی در دیابازها بهخوبی شناسایی میشوند.
گابروهای پگماتوییدی: بافت اصلی این گابروها، پگماتوییدی و هتروگرانولار است؛ اما بافتهای فرعی دیگری (مانند: افیتیک، سابافیتیک و بافت کرونایی) نیز در آنها دیده میشوند. همچنین، بافتهای صفحه شطرنجی و غربالی بهترتیب در برخی بلورهای پلاژیوکلاز و پیروکسن دیده میشوند. بافت غربالی دیدهشده به تغییر ترکیب ماگمای در حال تبلور، افزودهشدن ماگمای تازه به آشیانة ماگمایی، کاهش فشار لیتواستاتیک در پی بالاآمدن ماگما و افزایش فشار بخار آب در هنگام بالاآمدن ماگما وابسته است (Nelson and Montana,1992). بخش بزرگی از بلورها خاموشی موجی نشان میدهند و این نکته نشاندهندة رفتار تنش پس از تبلور بلورهاست (Asiabanha, 2006).
پلاژیوکلاز فراوانترین کانی سازندة این سنگها است و فراوانی آن نزدیکبه 70- 60 درصدحجمی است. بیشتر بلورهای پلاژیوکلاز بهصورت بلورهای نیمهخودشکل تا شکلدار هستند و ماکلهای نواری و دوتایی دارند (شکل 3- A). پلاژیوکلازها گاه دچار دگرسانی سریسیتی و سوسوریتی (اپیدوت، آلبیت، کلسیت، کلریت و اکتینولیت) شدیدی شدهاند (شکل 3- A).
شکل 2- A) نمای کلی از پریدوتیتهای مجموعة افیولیتی کامیاران (شمال روستای مأمن) که با آهکهای ائوسن پوشیده شده و با دایکهای گابرویی قطع شده است (دید رو به شمال)؛ B) دایکهای گابرویی دگرسانشده درون پریدوتیتها؛ C) نمایی از دایکهای گابرویی که پریدوتیت ها را قطع کردهاند (دید رو به شمالخاوری)؛ D) نفوذ گابروهای پگماتوییدی بهصورت غلاف و انتقالی درون میکروگابروها؛ E) تصویری از گابروی پگماتوییدی در نمونة دستی؛ F) رخنمونی از دایکی دیابازی درون پریدوتیتهای دگرسانشده (دید رو به شمالباختری)؛ G) تصویری از دیاباز در نمونة دستی که با رگچههای کربناتی قطع شده است. تصویرهای از Veisinia (2017) برگرفته شدهاند.
بلورهای کوچکی از پلاژیوکلاز که در اطراف بلورهای کمابیش درشت پیروکسن دیده میشوند بافت افیتیک را پدید آوردهاند (شکل 3- B). کلینوپیروکسنها گاه به ترمولیت و اکتینولیت دگرسان شدهاند. فراوانی آمفیبول 5- 2 درصدحجمی است. این کانی به دو صورت ترمولیت- اکتینولیت پدیدآمده از دگرسانی پیروکسنها و همچنین، هورنبلند اولیه (شکل 3- C) دیده میشود. سریسیت، کلریت، کلسیت، ترمولیت- اکتینولیت، اپیدوت و کانیهای کدر از کانیهای ثانویه این سنگها هستند.
میکروگابروها: پلاژیوکلاز (70- 60 درصدحجمی) و پیروکسن (30- 20 درصدحجمی) از کانیهای اصلی سازندة این سنگها هستند. بافت بیشتر این سنگها اینترگرانولار و میکروگرانولار است (شکل 3- D). بلورهای پلاژیوکلاز به شکلهای تیغهای درشت تا میکرولیتی دیده میشوند. این کانی ماکلهای نواری دارد و منطقهبندی نشان نمیدهد. پیروکسنها از نوع کلینوپیروکسن هستند و بهصورت بلورهای نیمهشکلدار تا شکلدار دیده میشوند. برخی بلورهای این کانی دچار دگرسانی اندکی شدهاند و از حاشیه و در امتداد رخها و شکستگیها با کانیهای اکتینولیت و کلریت جانشین شدهاند. فضای میان بلورهای پیروکسن و پلاژیوکلاز با کلریت پر شده است (شکل 3- D).
گابروی میلونیتی: در بخشهای نزدیک به گسل مروارید، گابروهای پگماتوییدی بسیار خرد شدهاند و سنگها بافت میلونیتی و الترامیلونیتی پیدا کردهاند (شکل 3- E). در مقیاس میکروسکوپی، اثر گسلش و دگرریختی دینامیکی در این نمونه بهخوبی دیده میشود. پلاژیوکلازها بهصورت پورفیروکلاستهایی گاه به حالت دوکیشکل در جهت برآیند نیروهای زمینساختی کشیدگی پیدا کردهاند. بخش بزرگی از بلورهای پلاژیوکلاز، خردشده است و نشانههایی از دگرریختی پلاستیک، گسیختگی (shearing)، کجشدگی و جهتیافتگی ترجیحی در آنها دیده میشود. این کانی بسیار دچار دگرسانی به سریسیت و کانیهای رسی شده است. پیروکسن دیگر کانی اصلی سنگ است. این کانی دچار شکستگی، چینخوردگی و پیچ و تاب شده است. فضای میان کانیهای خردشده و شکستهشده با کلسیت و هیدروکسیدهای آهن بهصورت ثانویه پر شده است.
گابرونوریت: پلاژیوکلاز، ارتوپیروکسن و کلینوپیروکسن از کانیهای اصلی این سنگها هستند. فراوانی مودال کانیها شامل 60- 50 درصدحجمی پلاژیوکلاز، 30- 20 درصدحجمی ارتوییروکسن، 15- 10 درصدحجمی کلینوپیروکسن و کمتر از 5 درصدحجمی کانیهای کدر و ثانویه است. بافت غالب سنگ هتروگرانولار است؛ اما بافتهای افیتیک و سابافیتیک نیز در آن دیده میشوند (شکل 3- F). پلاژیوکلازها بهصورت بلورهای نیمهشکلدار تا بیشکل هستند. بلورهای کوچک پلاژیوکلازی که درون بلورهای درشت کلینوپیروکسن هستند بافت افیتیک را پدید آوردهاند. کلینوپیروکسنها عموماً شکلدار تا نیمهشکلدار هستند و بهطور بخشی به ترمولیت- اکتینولیت دگرسان شدهاند. بلورهای این کانی در برخی نمونهها خمیدگی و خاموشی موجی دارند. بلورهای ارتوپیروکسن نیز بیشکل است و دگرسانی به کانیهای ثانویه (مانند: ترمولیت- اکتینولیت) نیز در آنها دیده میشود. کانیهای کلسیت، اپیدوت، کلریت و کانیهای کدر نیز از کانیهای ثانویه سنگ هستند.
دیاباز: پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن از کانیهای اصلی سازندة سنگ هستند. بافت غالب این سنگها اینترگرانولار است. در این بافت، تیغههای پلاژیوکلاز بهطور تصادفی در جهتهای گوناگون قرار گرفتهاند و بلورهای کوچک پیروکسن در فضای میان آنها دیده میشوند (شکل 3- G). پلاژیوکلازها بهصورت بلورهای تیغهای شکلدار تا نیمهشکلدار است و تا اندازهای به سریسیت و کانیهای رسی دگرسان شدهاند. این بلورها منطقهبندی ندارند؛ اما ماکلهای نواری و دوتایی بهخوبی در بلورهای پلاژیوکلاز شکلدار دیده میشوند. کلینوپیروکسن نیز بهصورت بلورهای بیشکل تا نیمهشکلدار در میان پلاژیوکلازها دیده میشوند و در پی دگرسانیهایِ اورالیتی و کلریتیشدن، به اکتینولیت و کلریت تجزیه شدهاند. کلریت، اکتینولیت، کلسیت، سریسیت و کانیهای رسی از کانیهای ثانویه هستند. رگه- رگچههای فراوان کلسیتی که گاه ضخامت 5/0 سانتیمتر دارند، این سنگها را در جهتهای گوناگون قطع کردهاند (شکل 3- H).
شکل3- تصویرهای میکروسکوپی گابروها و دیابازهای در مجموعة افیولیتی گرماب. A) درشت بلورهای کشیدة پلاژیوکلاز ماکل نواری در همراهی با کلینوپیروکسنهای اکتینولیتی و پلاژیوکلازهای سریسیتیشده دارند؛ B) بلورهای کوچک پلاژیوکلاز در اطراف بلورهای کمابیش درشت پیروکسن و پیدایش بافت افیتیک؛ C) درشتبلور هورنبلند با ماکل دوتایی و پیروکسنهایی که به اکتینولیت دگرسان شدهاند؛ D) دگرسانی ضعیف پلاژیوکلازها به کانیهای رسی و پیدایش کلریت ثانویه در فضای میان کانیها؛ E) شکستگی و دگرسانی در بلورهای پلاژیوکلاز و پیروکسن که بافت میلونیتی در گابروها را پدید آورده است؛ F) بلورهای ناهمبعد پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و ارتوپیروکسن و پیدایش بافت هتروگرانولار؛ G) دگرسانی سریسیتی در درشتبلور پلاژیوکلاز ماکل مرکب نواری و مرکب دارند؛ H) رگه کلسیتی تأخیری قطعکننده زمینة سنگ و میکرولیتهای پلاژیوکلاز (همه تصویرها در نور عبوری XPL گرفته شدهاند؛ نام اختصاری کانیها از Whitney و Evans (2010) برگرفته شدهاند؛ Plg: پلاژیوکلاز؛ :Opx ارتوپیروکسن؛ :Cpx کلینوپیروکسن؛ Ser: سریسیت؛ :Chl کلریت؛ Act: اکتینولیت؛ :Ilm ایلمنیت؛ Hbl: هورنبلند؛ :Cal کلسیت)
شیمی کانیها
کلینوپیروکسن: دادههای تجزیه ریزکاو الکترونی شماری از کلینوپیروکسنها در جدول 1 آورده شدهاند. در نمودار Q-J که برای ردهبندی پیروکسنها پیشنهاد شده است، پیروکسنهای بررسیشده در گسترة وابسته به پیروکسنهای آهن- منیزیم- کلسیمدار (Quad) جای گرفتهاند (شکل 4- A).
جدول 1- دادههای ریزکاو الکترونی (برپایة درصدوزنی) برای کلینوپیروکسنهای دایکای گابرویی گابرویی(پگماتوییدی و میکروگابرو) در مجموعة افیولیتی گرماب (شمالخاوری کامیاران)، بههمراه فرمول ساختار بهدستآمده برپایة 6 اتم اکسیژن و سازندههای پایانی آنها
Pegmatoid |
Micro |
Pegmatoid |
Rock Type |
|||||||||||
30- 1- R |
30- 1- C |
29- 4 |
29- 3 |
29- 2 |
29- 1 |
25- 1 |
25 |
25- 1- R |
14a- 2- C |
14a- 3- R |
14a- 1- R |
14 |
14- 3 |
Sample No. |
53.73 |
53.30 |
52.34 |
51.73 |
53.41 |
52.60 |
51.09 |
51.87 |
52.38 |
54.51 |
54.19 |
54.58 |
53.834 |
54.31 |
SiO2 |
0.16 |
0.07 |
0.63 |
0.67 |
0.25 |
0.67 |
0.81 |
0.09 |
0.00 |
0.00 |
0.11 |
0.00 |
0.31 |
0.06 |
TiO2 |
2.37 |
1.51 |
1.66 |
1.92 |
1.15 |
1.86 |
1.87 |
0.67 |
0.43 |
0.21 |
1.11 |
0.27 |
1.22 |
0.40 |
Al2O3 |
0.00 |
0.01 |
0.01 |
0.02 |
0.04 |
0.04 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.08 |
0.02 |
0.09 |
0.00 |
Cr2O3 |
10.95 |
9.43 |
8.99 |
8.62 |
8.38 |
8.79 |
9.12 |
10.02 |
8.53 |
4.00 |
3.92 |
3.91 |
5.12 |
5.12 |
FeOt |
0.16 |
0.19 |
0.33 |
0.27 |
0.30 |
0.29 |
0.23 |
0.42 |
0.21 |
0.05 |
0.05 |
0.02 |
0.07 |
0.07 |
MnO |
16.45 |
14.60 |
14.43 |
14.15 |
14.73 |
14.27 |
16.50 |
11.11 |
12.95 |
16.14 |
16.15 |
15.87 |
17.051 |
16.26 |
MgO |
12.68 |
18.93 |
21.70 |
21.99 |
21.89 |
20.91 |
18.53 |
24.20 |
23.44 |
26.03 |
25.87 |
25.46 |
25.576 |
24.95 |
CaO |
0.45 |
0.26 |
0.42 |
0.46 |
0.45 |
0.30 |
0.33 |
0.25 |
0.15 |
0.05 |
0.08 |
0.05 |
0.04 |
0.17 |
Na2O |
0.04 |
0.04 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.03 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
K2O |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.01 |
0.06 |
0.02 |
0.05 |
0.10 |
0.00 |
NiO |
96.99 |
98.33 |
100.52 |
99.84 |
100.60 |
99.74 |
98.48 |
98.64 |
98.13 |
101.05 |
101.57 |
100.24 |
100.902 |
101.35 |
Total |
2.02 |
2.02 |
1.93 |
1.93 |
1.97 |
1.96 |
1.91 |
1.99 |
2.00 |
1.98 |
1.95 |
2.00 |
1.91 |
1.97 |
Si |
0.01 |
0.00 |
0.02 |
0.02 |
0.01 |
0.02 |
0.02 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
Ti |
0.00 |
0.00 |
0.07 |
0.08 |
0.03 |
0.04 |
0.08 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.05 |
0.00 |
0.05 |
0.02 |
Al IV |
0.10 |
0.07 |
0.01 |
0.01 |
0.02 |
0.05 |
0.00 |
0.02 |
0.02 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
Al VI |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Cr |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.04 |
0.02 |
T Fe3+ |
0.00 |
0.00 |
0.06 |
0.06 |
0.03 |
0.00 |
0.07 |
0.01 |
0.00 |
0.03 |
0.04 |
0.00 |
0.08 |
0.04 |
M1Fe3+ |
0.35 |
0.19 |
0.22 |
0.21 |
0.23 |
0.28 |
0.22 |
0.31 |
0.27 |
0.08 |
0.08 |
0.12 |
0.04 |
0.12 |
Fe2+ |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.02 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Mn |
0.94 |
0.82 |
0.78 |
0.79 |
0.81 |
0.79 |
0.91 |
0.63 |
0.74 |
0.87 |
0.87 |
0.87 |
0.96 |
0.88 |
Mg |
0.52 |
0.77 |
0.86 |
0.88 |
0.86 |
0.84 |
0.74 |
0.99 |
0.96 |
1.01 |
1.00 |
1.00 |
0.97 |
0.97 |
Ca |
0.03 |
0.02 |
0.03 |
0.03 |
0.03 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
Na |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
K |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Ni |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
4.00 |
Total |
0.73 |
0.82 |
0.78 |
0.79 |
0.81 |
0.74 |
0.81 |
0.66 |
0.73 |
0.92 |
0.92 |
0.88 |
0.96 |
0.88 |
Mg# |
28.65 |
40.49 |
44.24 |
45.23 |
44.535 |
43.69 |
37.97 |
50.62 |
48.54 |
50.40 |
50.29 |
50.30 |
47. 93 |
48.33 |
Wollastonite |
51.74 |
43.46 |
40.93 |
40.49 |
41.69 |
41.49 |
47.07 |
32.34 |
37.32 |
43.49 |
43.69 |
43.65 |
44.48 |
43.83 |
Enstatite |
19.61 |
16.06 |
14.84 |
14.28 |
13.79 |
14.82 |
14.96 |
17.04 |
14.14 |
6.11 |
6.02 |
6.06 |
7.59 |
7.84 |
Ferrosillite |
2.65 |
2.01 |
0.34 |
0.43 |
1.20 |
2.22 |
0.00 |
1.19 |
1.07 |
0.00 |
0.53 |
0.37 |
0.00 |
0.00 |
Jadeite |
0.00 |
0.00 |
3.04 |
2.99 |
2.06 |
0.00 |
2.50 |
0.69 |
0.07 |
0.33 |
0.00 |
0.00 |
0.29 |
1.19 |
Aegirine |
Aug |
Aug |
Di |
Di |
Di |
Di |
Aug |
Di |
Di |
Di |
Di |
Di |
Di |
Di |
Cpx Name |
شکل 4-ترکیب کلینوپیروکسنهای دایکهای گابرویی افیولیت گرماب در: A) نمودار ردهبندی Q- J (Morimoto, 1988) Q=Ca+Mg+Fe2+, J=2Na))؛ B) نمودار سهتایی En- Wo- Fs (Morimoto, 1988)؛ C) نمودار توزیع Al-Si (Nosava et al., 2002)؛ D) نمودار تغییرات AlIV دربرابر Ti (Mahood and Baker, 1986)
در نمودار سهتایی En-Wo-Fs، کلینوپیروکسنهای بررسیشده (گابروی پگماتوییدی و میکروگابرو) در محدودة دیوپسید تا اوژیت جای گرفتهاند (شکل 4- B). ترکیب سازندههای نهایی کلینوپیروکسنهای دیوپسیدی و اوژیتی در نمونههای پگماتوییدی بهترتیب برابر با Fs6.02-19.61En40.49-51.74Wo28.65-50.40و Fs16.06-19.61En43.46-51.74Wo28.65-40.49 هستند. مولفههای یادشده برای کلینوپیروکسنهای دیوپسیدی و اوژیتی میکروگابروها نیز بهترتیب بهصورت Fs14.14- 17.04 En32.34- 37.32Wo48.54- 50.62 و Fs14.96 En47.07Wo37.97 هستند. مقدار Mg# کلینوپیروکسنها در میکروگابروها برابربا 66/0 تا 81/0 و در نمونههای پگماتوییدی برابربا 73/0 تا 92/0 است. میزان Mg# برابربا بیشتر از 70 درصد در کلینوپیروکسنها نشاندهنده جدایش بلوری آنها از یک ماگمای اولیه در دمای بالاست (Abbasi and Torabi, 2013). میزان تغییر Al2O3 و CaO در پیروکسنهای گابروهای پگمانوییدی بهترتیب برابربا 3/0 تا 9/1 و 52/12 تا 87/25 و در میکروگابروهای بهترتیب برابربا 43/0 تا 87/1 و 53/18 تا 20/24 درصدوزنی است. در کلینوپیروکسنهای درون نمونههای میکروگابرو، نسبت Fe/Mg در حاشیة بلور بیشتر از مرکز آن است. این نکته نشاندهندة منطقهبندی عادی در آنهاست. این تفاوت ترکیبی میان حاشیه و هسته چهبسا به تغییر دما و فشار هنگام بالاآمدن مذاب وابسته است (Mordick and Glazner, 2006) یا این که پیامد جدایش بلوری در فشار ثابت و یا بالاآمدن ماگمای آبدار (در دمای ثابت) (Pepiper, 1984) و یا ترکیبی از هر دو عامل است. میزان Fe3+ در کلینوپیروکسنها نیز تابعی از گریزندگی اکسیژن و میزان حضور Al در موقعیت چهاروجهی و هشتوجهی است (Bence et al., 1975; Schweitzer et al., 1979). میزان اندک Fe3+ نشاندهندة مقدار فوگاسیتة اندک ماگما در هنگام پیدایش این کانی است.
در نمودار توزیع Al و Si (Nosava et al., 2002)، کلینوپیروکسنهای بررسیشده در بالای خط اشباع در جایگاه چهاروجهی جای گرفتهاند (شکل4- C). ازاینرو، موقعیت چهاروجهی این کلینوپیروکسنها بهطور کامل با Si و بهطور بخشی با (AlIV) جایگزین شده است. پس این موقعیت با کاتیونهای سه ظرفیتی (مانند: Cr، Fe3+ و Ti) پر نشده است. Al اضافی نیز همراه با عنصرهای سهظرفیتی دیگر به موقعیت هشتوجهی پیروکسنها افزوده میشود. جایگرفتن نمونهها در زیر خط نیز نشاندهندة آنست که همة کاتیونهای Al و Si وارد موقیت هشتوجهی شدهاند و ازآنجاییکه این موقعیت پر نمیشود، کاتیونهای سهظرفیتی دیگر (مانند: Cr، Fe3+ و Ti) نیز وارد آن شده است (Cameron and Papike, 1981). ازاینرو، چنین پیروکسنی آلومینیم در موقعیت هشتوجهی (AlVI) ندارد. خطی که نشاندهندة جانشینی ایدهال Ti-AlIV در نمودار Ti-AlIV است، در شکل 4- D نشان داده شده است (Mahood and Baker, 1986). در این نمودار همة نمونهها (مگر نقطه 1- 29 در گابروی پگماتوییدی) در زیر خط جای گرفتهاند. این نکته نشان میدهد آلومینیم در موقعیت چهاروجهی جای گرفته است تا دیگر جانشینیهای دوتایی شامل Ti را جبران کند. میزان تیتانیم اندک در ترکیب این کلینوپیروکسنها به حضور مقدار بیشتر ایلمنیت در گابروها وابسته است (Nosava et al., 2002)؛ زیرا با تبلور ایلمنیت، تیتانیمِ ماگما بیشتر وارد شبکه ایلمنیت شده است و پیروکسنهای همزیست با ایلمنیت، از تیتانیم فقیر میشوند.
پلاژیوکلاز: پلاژیوکلاز فراوانترین کانی روشن در گابروهای بررسیشده است. دادههای تجزیه ریزکاو الکترونی شماری از پلاژیوکلازها در جدول 2 آورده شدهاند. در نمودار سهتایی Ab- An- Or، بیشتر پلاژیوکلازهایِ گابروهای پگماتوییدی در محدوده آندزین جای گرفتهاند. یک نقطه نیز ترکیب آنورتیت نشان میدهد؛ هرچند پلاژیوکلازهای میکروگابرو ترکیب الیگوکلاز- آلبیت دارند (شکل 5- A). در گابروهای پگماتوییدی، ترکیب آنورتیت در یکی از نقطههای تجزیهشده از بخش مرکزی بلور است که از اطراف با پلاژیوکلاز با ترکیب آندزین فراگرفته شده است. برپایة شدت دگرسانی در میکروگابروها، احتمال جانشینی سدیم بهجای کلسیم و جانشینی پلاژیوکلازهای نخستین با پلاژیوکلازهای سدیک وجود دارد. بهغیر از اکسیدهای Na2O و CaO که منطقهبندی نوسانی دارند (شکل 5- B)، در اکسیدهای دیگر، در نمونة میکروگابرویی، نبود تغییر سیستماتیک از مرکز به حاشیه دیده میشود. در نمونههای گابروی پگماتوییدی نیز این تغییرات دیده نمیشوند.
شکل 5- A) جایگاه ترکیبی پلاژیوکلازهای در گابروهای (گابروی پگماتوییدی و میکروگابرو) افیولیت گرماب در نمودار ردهبندی فلدسپارها (Deer et al, 1992)؛ B) نیمرخ تغییرات ترکیبی در یک بلور پلاژیوکلاز در میکروگابرو (از مرکز بهسوی حاشیة بلور)
آمفیبول: آمفیبول از کانیهای سازندة گابروهای پگماتوییدی منطقه گرماب است. حضور این کانی با فراوانی کم، نشاندهندة فقیربودن ماگمای در حال تبلور از آب است. دادههای تجزیه ریزکاو الکترونیِ آمفیبولهای در جدول 3 نشان داده شدهاند. برای بهدستآوردن فرمول ساختمانی آمفیبولها، روش 13 کاتیون بهکار برده شده است (جدول 3). این روش بهترین نتیجه را برای محاسبه فرمول ساختاری آمفیبول ارائه میکند (Cosca et al., 1991). درنمودار BNa دربرابر BCa+BNa (Leake et al., 1997)، آمفیبولهای بررسیشده در محدوده کلسیک جای گرفتهاند (شکل 6- A). در نمودار ردهبندی آمفیبولها برپایة Si در مکان T دربرابر Mg/(Mg+Fe2+) (شکل 6- B)، بیشتر آمفیبولهای بررسیشده در محدوده مگنزیوهورنبلند و یک نقطه نیز در قلمرو اکتینولیت جای گرفتهاند. برپایة نمودار شناسایی آمفیبول ماگمایی از آمفیبول دگرگونی (Giret et al., 1980)، هورنبلندها سرشت آذرین دارند و اکتینولیتها سرشت دگرگونی نشان میدهند (شکل6- C).
کانیهای کدر: دادههای تجزیة ریزکاو الکترونی و فرمول ساختاری بهدستآمده برای شماری از کانیهای کدر در گابروهای پگماتوییدی گرماب در جدول 3 آورده شدهاند. دادههای بهدست آمده برای ترکیب شیمیایی کانیهای یادشده روی نمودار TiO2-FeO-Fe2O3 نشان میدهند این کانیها ترکیب ایلمنیت دارند (شکل 6- D). در دماهای بالا، تیتانیم بیشتری در مگنتیت جای میگیرد؛ اما در دماهای کمتر، در پی کاهش انحلالپذیری، مقدار Ti در مگنتیتها کاهش مییابد و ازاینرو، تیغههای ایلمنیت پدید میآیند (Anderson, 1968).
جدول 2- دادههای ریزکاو الکترونی (برپایة درصدوزنی) برای پلاژیوکلازهای در سنگهای گابرویی گوناگون (پگماتوییدی و میکروگابرویی) در مجموعة افیولیتی گرماب، بههمراه فرمول ساختاری بهدستآمده (برپایة a.p.f.u.) برپایة 8 اتم اکسیژن و سازندههای پایانی آنها
Pegmatoid gabbro |
Microgabbro |
Pegmatoid gabbro |
Rock Type |
||||||||||
29-6 |
29-5 |
29-4 |
29-3 |
29-2 |
29-1 |
25-5-R |
25-1-C |
25-1-C |
25-1-1-R |
25-5-C |
25-R |
14-C |
Sample No. |
57.96 |
57.88 |
55.96 |
56.60 |
57.48 |
59.84 |
63.75 |
61.89 |
61.45 |
65.81 |
64.36 |
63.40 |
37.67 |
SiO2 |
0.06 |
0.07 |
0.09 |
0.08 |
0.08 |
0.05 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.06 |
TiO2 |
26.31 |
26.76 |
27.03 |
27.50 |
26.35 |
24.72 |
20.48 |
23.50 |
23.11 |
21.24 |
23.18 |
22.12 |
22.36 |
Al2O3 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.02 |
0.03 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.02 |
0.00 |
Cr2O3 |
0.29 |
0.22 |
0.32 |
0.30 |
0.28 |
0.21 |
0.18 |
0.08 |
0.09 |
0.06 |
0.07 |
0.11 |
0.25 |
FeOt |
0.01 |
0.02 |
0.05 |
0.04 |
0.02 |
0.02 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.02 |
0.03 |
MnO |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.01 |
0.016 |
0.01 |
0.00 |
0.08 |
0.03 |
MgO |
8.67 |
8.96 |
9.52 |
9.64 |
8.64 |
6.49 |
2.89 |
2.99 |
0.286 |
0.18 |
0.95 |
0.84 |
38.35 |
CaO |
6.52 |
6.43 |
5.77 |
5.82 |
6.54 |
7.52 |
10.09 |
8.00 |
8.876 |
10.88 |
10.41 |
9.63 |
0.04 |
Na2O |
0.28 |
0.25 |
0.23 |
0.24 |
0.32 |
0.10 |
0.12 |
0.10 |
0.091 |
0.08 |
0.46 |
0.06 |
0.00 |
K2O |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.03 |
0.00 |
0.00 |
NiO |
100.10 |
100.50 |
98.97 |
100.22 |
99.71 |
98.96 |
97.54 |
96.63 |
93.92 |
98.26 |
99.47 |
96.26 |
98.79 |
Total |
5.21 |
5.18 |
5.08 |
5.09 |
5.19 |
5.38 |
5.80 |
5.67 |
5.55 |
5.80 |
5.62 |
5.53 |
4.71 |
Si |
0.00 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
Ti |
2.79 |
2.82 |
2.92 |
2.91 |
2.81 |
2.62 |
2.20 |
2.33 |
2.46 |
2.20 |
2.38 |
2.47 |
3.29 |
Al |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Cr |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Fe3+ |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.01 |
0.03 |
Fe2+ |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Mn |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
Mg |
0.84 |
0.86 |
0.96 |
0.93 |
0.84 |
0.63 |
0.28 |
0.08 |
0.03 |
0.02 |
0.09 |
0.29 |
5.14 |
Ca |
1.14 |
1.12 |
1.06 |
1.02 |
1.15 |
1.31 |
1.78 |
1.67 |
1.55 |
1.86 |
1.76 |
1.39 |
0.01 |
Na |
0.03 |
0.03 |
0.04 |
0.03 |
0.04 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.05 |
0.01 |
0.00 |
K |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Ni |
10.03 |
10.03 |
10.07 |
10.00 |
10.05 |
9.97 |
10.09 |
9.78 |
9.60 |
9.89 |
9.91 |
9.69 |
13.19 |
Total |
56.7 |
55.7 |
51.8 |
51.5 |
56.8 |
67.3 |
85.8 |
95.0 |
97.6 |
98.6 |
92.6 |
82.4 |
0.20 |
Albite |
41.7 |
42.9 |
47.2 |
47.1 |
41.4 |
32.1 |
13.6 |
4.6 |
1.8 |
0.9 |
4.7 |
17.0 |
99.8 |
Anorthite |
1.6 |
1.4 |
1.0 |
1.4 |
1.8 |
0.6 |
0.6 |
0.4 |
0.6 |
0.5 |
2.7 |
0.7 |
0.00 |
Orthoclase |
شکل6- ترکیب شیمیایی کانیهای دایکهای گابرویی مجموعة افیولیتی گرماب (شمالخاوری کامیاران. A) آمفیبولهای بررسیشده در نمودار BCa+BNa دربرابر BNa (Leake et al., 1997)؛ B) آمفیبولهای بررسیشده نمودار TSi دربرابر Mg/(Mg+Fe2+) (Leake et al.,1997)؛C ) آمفیبولهای بررسیشده نمودار شناسایی آمفیبولهای دگرگونی از آذرین (Giret et al., 1980)؛ D) ترکیب کانیهای کدر در گابروهای پگماتوییدی افیولیت گرماب روی نمودار TiO2- FeO- Fe2O3 (Deer et al., 1992)
فوگاسیتة اکسیژن و ارزیابی میزان آب ماگما
فوگاسیتة اکسیژن عامل مؤثری برای کنترل فرایندهای ماگمایی است و بر توالی تبلور و نوع کانیهای تبلوریافته تأثیرگذار است. میزان فوگاسیتة اکسیژن به نوع محیط زمینساختی ماگما وابسته است. در نمودار AlIV+Na دربرابر AlVI+2Ti+Cr (Schweitzer et al,, 1979)، اگر نمونهها در بالای خط Fe3+=0 جای گرفته باشند، پیروکسنها در فوگاسیتة بالای اکسیژن متبلور شدهاند و اگر در زیر خط جای داشته باشند، نشاندهندة فوگاسیتة کم اکسیژن است. همچنین، هرچه فاصله نمونهها از خط بیشتر باشد، فوگاسیتة اکسیژن در محیط پیدایش پیروکسن بیشتر بوده است. در نمونههای بررسیشده بیشتر کلینوپیروکسنها در بالای خط قرار گرفتهاند که نشانة فوگاسیته بالای اکسیژن در محیط پیدایش این کانی است (شکل 7- A). همچنین، درصدوزنی اکسیدهای Al2O3 و TiO2 در مگنزیوهورنبلندها کم است (جدول 3). بر این اساس و برپایة نمودار AlIV دربرابر Fe/(Fe+Mg)، هورنبلندهای گابروی پگماتوییدی در شرایط فوگاسیته بالای اکسیژن پدید آمدهاند (شکل 7- B).
Ridolfi و همکاران (2010) رابطهای را پیشنهاد کردهاند که برپایة ترکیب شیمیایی منیزیوهورنبلند، میزان آب بهدست آورده میشود.
جدول 3- دادههای ریزکاو الکترونی (برپایة درصدوزنی) و فرمول ساختاری بهدستآمده (برپایة a.p.f.u.) برای کانیهای ایلمنیت و آمفیبول (بهترتیب برپایة 4 و 13 اتم اکسیژن) در گابروهای پگماتوییدی افیولیت گرماب
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Gb |
Rock type |
29- 4 آمفیبول |
29- 3 آمفیبول |
29- 2 آمفیبول |
29- 1 آمفیبول |
14a- 4- 2 ایلمنیت |
14a- 4- 1 ایلمنیت |
14a- 5- R ایلمنیت |
14a- 5- C ایلمنیت |
14a- 1- 1 ایلمنیت |
14a- 1- 1 ایلمنیت |
30- 1- 2 ایلمنیت |
30- 1- 1 ایلمنیت |
Sample No. |
43.93 |
42.81 |
55.25 |
48.23 |
0.08 |
0.04 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.03 |
0.02 |
SiO2 |
2.85 |
3.43 |
0.04 |
0.04 |
53.58 |
54.52 |
53.03 |
54.04 |
52.73 |
53.21 |
52.48 |
50.03 |
TiO2 |
9.46 |
9.39 |
0.63 |
7.09 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
Al2O3 |
0.02 |
0.02 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.007 |
0.00 |
0.00 |
0.04 |
0.09 |
Cr2O3 |
13.70 |
13.91 |
10.18 |
15.18 |
44.01 |
44.29 |
44.25 |
43.92 |
44.03 |
44.09 |
45.74 |
45.82 |
FeOt |
0.22 |
0.20 |
0.21 |
0.30 |
1.98 |
1.45 |
1.95 |
2.03 |
1.54 |
1.57 |
1.35 |
1.24 |
MnO |
13.46 |
13.02 |
17.72 |
13.11 |
1.18 |
1.34 |
1.10 |
1.11 |
1.314 |
1.244 |
0.60 |
0.58 |
MgO |
11.42 |
10.89 |
12.75 |
11.44 |
0.10 |
0.16 |
0.03 |
0.08 |
0.01 |
0.07 |
0.03 |
0.00 |
CaO |
2.30 |
2.50 |
0.08 |
1.31 |
0.04 |
0.00 |
0.021 |
0.025 |
0.033 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Na2O |
0.51 |
0.46 |
0.03 |
0.07 |
0.00 |
0.012 |
0.018 |
0.00 |
0.00 |
0.015 |
0.00 |
0.00 |
K2O |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.07 |
0.00 |
0.00 |
0.03 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
NiO |
97.87 |
96.48 |
97.9 |
96.78 |
100.98 |
101.89 |
100.39 |
101.21 |
99.68 |
100.22 |
100.29 |
97.77 |
Total |
6.50 |
6.44 |
7.96 |
7.13 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Si |
0.32 |
0.34 |
0.00 |
0.05 |
1.15 |
1.14 |
1.14 |
1.15 |
1.14 |
1.14 |
1.14 |
1.11 |
Ti |
1.50 |
1.57 |
0.04 |
0.88 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
AlIV |
0.15 |
0.10 |
0.06 |
0.36 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
AlVI |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Cr |
1.70 |
1.75 |
1.21 |
1.88 |
1.85 |
1.86 |
1.86 |
1.85 |
1.85 |
1.86 |
1.89 |
1.89 |
Fe2+ |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Fe3+ |
0.03 |
0.03 |
0.03 |
0.04 |
0.04 |
0.03 |
0.04 |
0.05 |
0.04 |
0.04 |
0.03 |
0.03 |
Mn |
2.97 |
2.92 |
3.74 |
2.89 |
0.04 |
0.05 |
0.04 |
0.05 |
0.06 |
0.05 |
0.04 |
0.03 |
Mg |
1.81 |
1.75 |
1.93 |
1.80 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Ca |
0.66 |
0.73 |
0.02 |
0.38 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Na |
0.10 |
0.09 |
0.01 |
0.01 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
K |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
Ni |
15.73 |
15.75 |
15.00 |
15.41 |
3.08 |
3.08 |
3.05 |
3.10 |
3.09 |
3.06 |
3.10 |
3.06 |
Total |
64 |
63 |
76 |
61 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Mg # |
رابطة یادشده برپایة اندیس آلومینیم است:
میزان آب در گابروهای پگماتوییدی نزدیکبه 5/1 درصدوزنی برآورده شده است که با فراوانی کم هورنبلند در این گابروها توجیه میشود.
نمودار تغییرات میزان آنورتیتِ (An) پلاژیوکلازها دربرابر Mg# کلینوپیروکسنها نیز نشان میدهد نمونههای بررسیشده در محدوده تفریق خشک جای گرفتهاند (شکل 7- C) و این نکته نشاندهندة میزان اندک آب در ماگمای سازندة این کانیهاست (Ghiorso and Sack, 1995; Kavassnes et al., 2004).
شکل 7- A) جایگاه کلینو پیروکسنهای گابروهای افیولیت گرماب روی نمودار AlVI+2Ti+Cr دربرابر AlIV+Na (Schweitzer et al., 1979)؛ B) جایگاه هورنبلندهای این سنگها روی نمودار AlIV دربرابر Fe/(Fe+Mg) (Anderson and Smith, 1995)؛ C) نمودار تغییرات میزان An پلاژیوکلازها دربرابر Mg# کلینوپیروکسنها در گابروهای پگماتوییدی (Kavassnes et al., 2004؛ Ghiorso and Sack, 1995)
سری ماگمایی و پهنة زمینساختی پیدایش ماگما
ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسنها پیروی ترکیب شیمیایی و خاستگاه ماگمای میزبان آنهاست (Kamenetsky et al., 2001). پس، ترکیب شیمیایی پیروکسنها، بهویژه فنوکریستهای گوناگون آنها اطلاعات ارزشمندی برای شناسایی سری ماگمایی (Leterrier et al., 1982) و جایگاه زمینساختی پیدایش سنگ میزبان در اختیار میگذارند (Beccaluva et al., 1989). در نمودار Al2O3 دربرابر SiO2 (شکل 8- A)، کلینوپیروکسنهای بررسیشده در محدودة سابآلکالن جای گرفتهاند. در نمودار TiO2 دربرابر Al2O3 نیز نمونهها در محدودة کالکآلکالن مایل به تولهایتی هستند (شکل 8- B). در نمودارهای دو متغیرة TiO2 دربرابر Al2O3 و MgO (شکلهای 8- C و 8- D)، ترکیب آمفیبولها نشاندهندة سرشت سابآلکالن سنگهاست. از دیدگاه محیط پیدایش، کلینوپیروکسنهای پدیدآمده در پشتة میاناقیانوسی و تولهایتی با کمان آتشفشانی تفاوت دارند (Leterrier et al., 1982). برپایة نمودار Ti+Cr دربرابر Ca (Leterrier et al., 1982)، همة پیروکسنهای گابروهای بررسیشده در محیط کمان آتشفشانی جای گرفتهاند (شکل 9- A). در نمودار سهتایی SiO2/100-TiO2-Na2O (Beccaluva et al., 1989)، بیشتر نمونهها در محدوده IAT جای گرفتهاند (شکل 9- B). بالابودن میزان SiO2 و کمبودن میزان Ti در فرمول ساختاری پیروکسنهای گابروهای منطقه همانند ویژگیهای شیمیایی پیروکسنهای متبلورشده در مذابهای مرتبط با کمانهای آتشفشانی است (Beccaluva et al., 1989). نمودار تغییرات TiO2 دربرابر Alz (AlIV*100/2) (شکل 9- C) برای ترکیب شیمیایی پیروکسنها، سنگهای مرتبط با فرورانش را از سنگهای مرتبط با افیولیت و ریفت جدا میکند. در این نمودار، پیروکسنهای گابروهای بررسیشده با روند مرتبط با فرورانش همخوانی دارند (شکل 9- C). برپایة ویژگیهای زمینشیمیایی آمفیبولها که برپایة بررسی بیگانهسنگهای گوشتهای بهدست آمدهاند، هورنبلندهای بررسیشده در گسترة ترکیبی آمفیبولهای وابسته به پهنههای فرورانشی (S-Amph) جای گرفتهاند (Coltorti et al., 2007) (شکل 9- D).
شکل 8- ترکیب کانیهای کلینوپیروکسن و آمفیبولهای گابروهای افیولیت گرماب روی: A) نمودار Al2O3 دربرابر SiO2 (Nisbet and Pearce ,1977) برپایة ترکیب کلینوپیروکسنها برای شناسایی سرشت ماگمای سازندة گابروها؛ B) نمودار TiO2 دربرابر Al2O3 (Nisbet and Pearce, 1977) برپایة ترکیب کلینوپیروکسنها برای شناسایی سرشت ماگمای سازندة گابروها؛ C و D) نمودارهای TiO2 دربرابر MgO و Al2O3 برپایة ترکیب شیمیایی هورنبلند (Molina et al., 2009) برای شناسایی سرشت ماگمای سازندة گابروها
دما- فشارسنجی
برای بررسی فشار و دمای پیدایش گابروهای منطقه برپایة دادههای ریزکاو الکترونیِ کانیها روشهای گوناگونی بهکار برده شد که در ادامه آورده میشوند:
فشارسنجی کلینوپیروکسن: جایگیری Al در موقعیتهای چهاروجهی و هشتوجهی کلینوپیروکسنها به فشار و میزان آب در محیط تبلور بستگی دارد. به باور برخی پژوهشگران (مانند: Thompson (1974)، Wass، 1979)، نسبتAlIV AlVI/ با فشار در هنگام تبلور کلینوپیروکسن رابطة مستقیمی دارد؛ بدینگونهکه هرچه میزان AlVI در کلینوپیروکسنها بیشتر باشد، این کانی در فشار بالاتری پدید آمده است. همچنین، میزان AlIV با افزایش مقدار آب در محیط تبلور پیروکسنها کاهش مییابد. پس، کمبودن نسبت AlIV AlVI/ (01/0 - 1/0) در کلینوپیروکسنهای گابروهای منطقه بررسیشده نشانهای از فشار کم در محیط تبلور این کانی شمرده میشود. در نمودار پیشنهادیِ Soesoo (1997) و برپایة مقدارهای YPT و XPT، میزان فشار تبلور کلینوپیروکسنها نزدیک به 2 تا 5 کیلوبار برآورد میشود (شکل10- A).
شکل 9-A ) نمودار Ca دربرابر Ti+Cr (Leterrier et al., 1982) برای کلینوپیروکسنها؛ B) نمودار سهتایی SiO2/100-TiO2-Na2O (Beccaluva et al., 1989) برای کلینوپیروکسنها؛ C) نمودار TiO2 دربرابر Alz (AlIV*100/2) (Loucks, 1990) برای کلینوپیروکسنها؛ D) ردهبندی تکتونوماگمایی آمفیبولهای بررسیشده (S- Amph: آمفیبولهای پهنههای فرافرورانش (سوپراسابداکشن)؛ I- Amph: آمفیبولهای مرتبط با پهنههای درونصفحهای (Coltorti et al., 2007))
روش فشارسنجی (Putirka et al., 2008) نیز برپایة توزیع Al میان کلینوپیروکسن و مذاب همزیست پیشنهاد شده است. در این روش نیز ترکیب سنگ کل بهجای ترکیب مذاب فرضی بهکار برده شده است.
P (kbar) = - 57.9 + 0.0475T(K) – 40.6(XFeOliq) – 47.7(XCaTscpx) + 0.676(XH2Oliq) – 153(XCaO0.5liq XSiO2liq) + 6.89[XAlcpx / XAl2O31.5liq]
در این رابطه برای هرکاتیون Al شش اتم اکسیژن در نظر گرفته شده است و XAlCpx از رابطه زیر بهدست آورده میشود:
XAlcpx = XAl (IV)cpx + XAl (VI)xpx
برپایة این معادله، فشار برای کلینوپیروکسنهای بررسیشده برابربا 5/4 تا 7 کیلوبار بهدست آمد.
فشارسنجی آمفیبول: برپایة پارامتر Altot دربرابر Fet/(Mg+Fet) برای آمفیبولها (Schmidt, 1992)، آمفیبولهای سنگهای بررسیشده در بازة فشار 5 تا 7 کیلوبار متبلور شدهاند (شکل10- B).
شکل 10- A) ارزیابی میزان فشار تبلور پیروکسن برپایة نمودار XPT دربرابر YPT (Soesoo, 1997)؛ B) برآورد فشار تشکیل آمفیبولها در نمودار Altot دربرابر Fet/(Mg + Fet) (Schmidt, 1992)
دماسنجی
در دماسنجی با کلینوپیروکسن روشهای بسیاری پیشنهاد شدهاند که در زیر یکی از آنها آورده شده است:
در روش (Soesoo, 1997) باید مقدار XPT و YPT را بهدست آورد:
XPT= 0.446 SiO2 + 0.187 TiO2 - 0.404 Al2O3 +0.346 FeO (tot)- 0.052 MnO + 0.309 MgO + 0.431CaO - 0.446 Na2O
YPT= - 0.369 SiO2 + 0.535 TiO2 - 0.317 Al2O3 +0.323 FeO (tot) + 0.235 MnO - 0.516 MgO - 0.167CaO - 0.153 Na2O
برتری مهم این روش دماسنجی این است که به حضور همزمان دو پیروکسن نیازی نیست و برای پیروکسنهای Mg- Ca- Fe و Fe- Mg گوناگون نیز کاربرد دارد. برپایة نمودار ترکیبی پیشنهادشدة XPT دربرابر YPT (Soesoo, 1997)، دمای تبلور کلینوپیروکسنها در گابروهای مجموعة افیولیتی گرماب، 1150 تا 1200 درجه سانتیگراد بهدست آمد (شکل 11- A).
برخلاف روش یادشده که برپایة محاسبه است و فرمول دارد، روش دماسنجی روی کانی پیروکسن که Lindsley (1983) پیشنهاد داده، گرافیکی و تجربی است. همانگونهکه در شکل 11- B دیده میشود، دمای پیدایش کلینوپیروکسنهای بررسیشده از 800 تا 1200 درجه سانتیگراد است. برپایة رابطة پیشنهادی Putirka و همکاران (2008) نیز که پیشتر در بخش فشارسنجی فرمول آن آورده شد، میانگین دمای پیدایش کلینوپیروکسنهای بررسیشده 1097 درجه سانتیگراد بهدست آمد.
دماسنجی هورنبلند- کلینوپیروکسن: این دماسنج از روشهای دماسنجی بر پایه تبادل کاتیونهای Mg و Fe میان کانیهای هورنبلند و کلینوپیروکسن همزیست است (Anderson, 1996). با بهکارگیری این روش، دمای تعادلی این دو کانی در نمونههای گابرویی نزدیک به 900 تا 1100 درجه سانتیگراد بهدست آورده شد (شکل 11- C).
دماسنجی هورنبلند- پلاژیوکلاز در دماهای 400 تا 1000 درجه سانتیگراد و فشارهای 1 تا 15 کیلوبار نیز کابرد دارد (Blundy and Holland, 1990). در این روش دما برپایة معادله زیر بهدست آورده میشود:
برپایة این روش، دمای تعادل میان دو کانی هورنبلند و پلاژیوکلاز در فشارهای 5 تا 8 کیلوبار بهترتیب 825 تا 931 درجه سانتیگراد برآورد شد.
شکل 11- ارزیابی دمای تبلور پیروکسنهای دایکهای گابرویی افیولیت گرماب برپایة: A) نمودار XPT دربرابر YPT (Soesoo, 1997)؛B ) دماسنجی پیروکسن (Lindsley, 1983)؛ C) ارزیابی دمای تعادل تبلور کلینوپیروکسن و هورنبلند برپایة محتوای Mg در کلینوپیروکسن و هورنبلند همزیست (Anderson, 1996)
بحث
Azizi و همکاران (2011) سن ماگماتیسم گابرویی- دیوریتی منطقه کامیاران را با روش U/Pb برابربا 36 تا 54 میلیون سال پیش و خاستگاه ماگماتیسم را گوشته تهیشده پیشنهاد کردهاند. Moinevaziri و همکاران (2008) نیز سن رادیومتری تودههای آذرین محور صحنه- مریوان را با روش K/Ar برابربا 27 تا 34 میلیون سال پیش و ماگماتیسم این محور را پیامد دور دوم فرورانش نئوتتیس در الیگوسن دانستهاند. این پژوهشگران سنگهای آذرین در این دوره زمانی محور صحنه- پینجوین را به جزیرههای کمانی و پهنه فرافرورانش نسبت دادهاند. به باور Azizi و همکاران (2011) و Moinevaziri و همکاران (2008)، در پالئوژن سیستم فرورانشی میان پوستة اقیانوسی نئوتتیس و پهنة سنندج- سیرجان در منطقه کردستان بوده است که کمان ماگمایی در الیگومیوسن را پدید آورده است. تودههای گابرویی- گرانیتی (مانند: گابروی مروارید، گابروی طا- بیساران (Allen et al., 2013)، گرانیت برده رشه (Ranin, 2008) و گرانیت نژمار) در این کمان ماگماییِ پس از پیدایش افیولیت در پالئوژن نفوذ کردهاند. برپایة پژوهشهای پیشین و بررسیهای صحرایی گمان میرود افزونبر تودههای نفوذی کمان ماگمایی مرتبط با دور دوم فرورانش، تودههای گابرویی با ویژگیهای تولهایتی که مرتبط با افیولیت هستند، در مجاورت این کمان و همراه دیگر واحدهای افیولیتی پدید آمده باشند. گابروهای پینجوین (Al-Hassan and Hubbard, 1985)، گابروی قهلاجی (Ranin, 2008)، استوکهای مجموعة افیولیتی سهولآوا و گابروهای محور دینور- کامیاران از این گروه از گابروها هستند. نزدیکی تودههای مرتبط با کمان ماگمایی پالئوژن و تودههای گابرویی مرتبط با افیولیتهای کردستان شاید پیامد راندگی زیاد مجموعة افیولیتی با صفحه عربی باشد (Rahimzadeh et al., 2014). در منطقة کامیاران، واحدهای افیولیتی از یکدیگر گسیخته (Dismembered) هستند. ازاینرو، گابروهای این منطقه در توالی افیولیتی در موقعیت خویش نیستند و در بررسیهای پیشین با نام گابروی افیولیتی از آنها یاد نشده است (Rahimzadeh et al., 2014).
برپایة آنچه گفته شد و یافتههای بهدستآمده از شیمی کانیها، سری ماگمایی ماگمای سازندة دایکهای گابرویی، کالکآلکالن است و در پهنة زمینساختی کمانهای آتشفشانی پدید آمده است؛ زیرا ماگماهای کالکآلکالن ویژة پهنههای فرورانش هستند (Moeinvaziri and Ahmadi, 2004). ازاینرو، پیدایش دایکهای گابرویی در مجموعة افیولیتی گرماب همزمان با فرورانش دوم نئوتتیس و مرتبط با تودههای گابرویی بزرگ در جنوب مجموعة افیولیتی گرماب دانسته میشود.
نتیجهگیری
افیولیتهای شمالخاوری کامیاران بخشی از افیولیتهای کرمانشاه در بخش شمالی زمیندرز زاگرس هستند. در مجموعة افیولیتی شمالخاوری کامیاران (گرماب)، توالی کامل افیولیتی دیده نمیشود و مجموعة افیولیتی بیشتر دربردارندة بلوکهای پریدوتیت سرپانتینیشده و دایکهای گابرویی و دیابازی است که با آهکهای پلاژیک ائوسن پوشیده شدهاند. سنگهای سازندة دایکهای بازیک در این پژوهش برپایة بررسیهای سنگنگاری در دو گروه با گسترة ترکیبی گابرویی (گابروی پگماتوییدی، میکروگابرو و گابرونوریت) و دیاباز جای میگیرند. بررسی شیمی کانیها در دایکهای گابرویی نشان میدهد ترکیب کلینوپیروکسنها از نوع دیوپسید- اوژیت است. در گابروهای پگماتوییدی، بیشتر پلاژیوکلازها از نوع آندزین و گاه آنورتیت و در میکروگابروها از نوع آلبیت- الیگوکلاز هستند. آمفیبولهای بررسیشده نیز ترکیب مگنزیوهورنبلند و اکتینولیت دارند. دماسنجی برپایة روشهای گوناگون، دامنة حرارتی تبلور دایکهای گابرویی را از 800 تا 1100 درجه سانتیگراد و فشار جایگیری آنها را 5 تا 7 کیلوبار در پهنهای با فوگاسیتة بالای اکسیژن نشان میدهند. دادههای شیمی کانی کلینوپیروکسن و آمفیبول نشان میدهند سری ماگمایی ماگمای سازندة این سنگها کالکآلکالن و محیط پیدایش آنها کمان ماگمایی وابسته به فرورانش بوده است.
سپاسگزاری
نگارندگان مقاله از سردبیر و داوران گرامی مجله که با پیشنهادهای ارزنده علمی خود موجب غنای بیشتر نوشتار شدند، بسیار سپاسگزارند.