Document Type : Original Article
Authors
1 1Department of Geology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 2Department of Geology, University of Aveiro, Aveiro, Portugal
Abstract
Keywords
Main Subjects
منطقة رباعی در 95 کیلومتری جنوب شهر دامغان و 5 کیلومتری جنوبخاوری روستای دیان در استان سمنان جای دارد. این منطقه در میان طول جغرافیایی خاوری "11'28°54 تا "43'30°54 و عرض جغرافیایی شمالی "30'22°35 تا "4823°35 در نقشة زمینشناسی 100000: 1 کلاته- رشم جای گرفته است (Nogol Sadat and Alavi, 1993) (شکل 1).
از دیدگاه زمینشناسی ساختاری ایران، این منطقه در پهنة ایران مرکزی و در بخش شمالی آن در کمربند آتشفشانی- نفوذی ترود- چاهشیرین جای گرفته است (Houshmandzadeh et al., 1978). کمربند آتشفشانى- نفوذى ترود- چاهشیرین پیامد ماگماتیسم ترشیاری در پهنة ایران مرکزى است و دربردارندة سنگهاى آتشفشانى با ترکیـب بیشتر آندزیتى و تودههاى آذرین نیمهژرف با ترکیب بیشتر دیـوریتى است (Fard and Rastad, 2001). این کمربند با درازای 100 تا 110 و پهنای 10 تا 12 کیلومتر در میان دو گسل راستالغز با راستای شمالخاوری- جنوب باختری ترود و انجیلو جای دارد و بخشی از ماگماتیسم کمان پشتی ائوسن شمال ایران است.
شکل 1- نقشة زمینشناسی منطقة رباعی (مقیاس 1:5000) (نام اختصاری کانیها برگرفته از Whitney و Evans (2010)؛ Hbl: هورنبلند؛ Bt: بیوتیت؛ Qz: کوارتز)
برپایة تازهترین سن بهدستآمده، ماگماتیسم در این کمربند از 39 تا 49 میلیون سال پیش (ائوسن زیرین تا ائوسن پایانی) ادامه داشته است (Niroomand et al., 2018). اوج فعالیتهای ماگمایی در این کمربند مربوط به ائوسن میانی تا پایانی است که از قدیم به جدید شامل:
1- توفهای با ترکیب ریولیتی تا ریوداسیتی و بهطور محلی جریانهای گدازهای آندزیتی؛
2- گدازه و سنگهای آذرآواری با ترکیب آندزیت، تراکیآندزیت و آندزیت- بازالت؛
3- سنگهایی با ترکیب داسیتی و ریوداسیتی و سنگهای آذرین نیمهژرف است (Houshmandzadeh et al., 1978).
تودههای نفوذی با ترکیب دیوریت، گرانودیوریت و گرانیت درون سنگهای آتشفشانی ائوسن نفوذ کردهاند (Houshmandzadeh et al., 1978). سنگهای آتشفشانی این کمربند بیشتر سرشت کالکآلکالن تا شوشونیتی دارند و از پتاسیم غنیشدگی نشان میدهند (Rashidnejad Omran, 1992; Tajeddin, 1999; Shaykhi, 2013; Niroomand et al., 2018). تا کنون الگوهای ژئودینامیک درونصفحهای (Zolfaghari, 1998; Fard and Rastad, 2001) و خاستگاه محیطهای مرتبط با فرورانش (Rashidnejad Omran, 1992) برای این کمربند پیشنهاد شدهاند. در سالهای اخیر، بررسیهایی روی سنگشناسی، زمینشناسی، سنگزایی و پهنة زمینساختی تودههای آذرین درونی و سنگهای آتشفشانی این کمربند انجام گرفت که از میان آنها کوه زر (Rohbakhsh et al., 2018)، گندی و ابولحسنی شمال معلمان (Shamanian et al., 2004)، چاه مسی (Imamjome et al., 2009)، چالو (Mehrabi and Ghasemi, 2012)، باغو (Niroomand et al., 2018; Moradi, 2010)، آهن رباعی (Badozadeh Kanrish, 2011)، انارو (Shiri, 2013) و دیان (Nahidifar et al., 2014) نام برده میشوند. در این پژوهش، نخست به بررسی زمینشناسی و سنگنگاری سنگهای آتشفشانی پرداخته شده است و سپس رفتار زمینشیمیایی عنصرهای اصلی و خاکی کمیاب و خاستگاه و پیدایش آنها بررسی شدهاند.
زمینشناسی منطقه
برپایة نقشههای زمینشناسی 1:250000 ترود- چاهشیرین (Alavi and Houshmandzadeh, 1977) و 100000:1 کلاته- رشم (Nogol Sadat and Alavi, 1993)، همة منطقة رباعی از سنگهای آتشفشانی با ترکیب حد واسط آندزیتی فراگرفته شده است؛ اما بررسیهای تفضیلی و تهیة نقشة زمینشناسی با مقیاس 1:5000 توسط نگارنده و همکاران نشان میدهند افزونبر سنگهای آتشفشانی، تودههای آذرین نیمهژرفی نیز در این منطقه نفوذ کردهاند که میزبان اصلی کانیسازی مس هستند (شکل 1). برپایة بازدید صحرایی و بررسیهای آزمایشگاهی، واحدهای زمینشناسی شناساییشده در منطقة رباعی دربردارندة سنگهای آتشفشانی، تودههای آذرین نیمهژرف و رسوبهای کواترنری هستند (شکل 1).
سنگهای آتشفشانی نیز دربردارندة آندزیت و تراکیآندزیت هستند. این سنگها بیشترین گسترش را در منطقه نشان میدهند (شکل 1). در بررسیهای صحرایی، در بیشتر منطقه آندزیتها با ریختشناسی برجسته، تیرهرنگ و در سطح تازه به رنگ خاکستری تیره، گاه مایل به رنگ قهوهای (آغشتگی به اکسیدهای آهن) دیده میشوند (شکلهای 1 و 2- A و 2- B). این گروه سنگی بافت پورفیریتیک دارد و درشتبلورهای پلاژیوکلاز، هورنبلند و بیوتیت در نمونة دستی آن دیده میشوند. در بررسیهای صحرایی، تراکیآندزیتها نیز با ریختشناسی برجسته، تیرهرنگ در بخش مرکزی، باختری و جنوبخاوری منطقه دیده میشوند (شکلهای 1 و 2- A و 2- C). این گروه سنگی بافت پورفیریتیک با زمینة جریانی دارد و درشتبلورهای پلاژیوکلاز و هورنبلند و بیوتیت در نمونة دستی دیده میشوند. این سنگها با شدتهای مختلف دچار دگرسانیهای آرژیلیک، سریسیتی، پروپلیتیک و کربناتی شدهاند.
تودههای آذرین نیمهژرف بهصورت استوک و دایک درون سنگهای آتشفشانی نفوذ کردهاند (شکل 1). این واحدها در شمالخاوری و جنوب منطقه رخنمون دارند و شامل دیوریت، مونزودیوریت و مونزونیت پورفیری هستند. دیوریتها به رنگ سیاه تا خاکستری با بافت پورفیروییدی در نمونة دستی دیده میشوند و درشتبلورهایی از پلاژیوکلاز، بیوتیت و هورنبلند در زمینة دانهریزی از همین کانیها دارند (شکل 1). مونزونیت و مونزودیوریت پورفیری بهصورت استوکهای کوچک در شمالخاوری منطقه رخنمون دارند (شکل 1). این سنگها بهرنگ سفید تا خاکستری روشن با بافت پورفیروییدی هستند و درشتبلورهای پلاژیوکلاز، آلکالیفلدسپار ، بیوتیت و هورنبلند در نمونة دستی دیده میشود. این تودهها با شدتهای مختلف دچار دگرسانیهای آرژیلیک، سریسیتی، پروپلیتیک و کربناتی شدهاند. واحدهای کواترنری دربردارندة رسوبهای آبرفتی عهد حاضر هستند که در بخش باختری و شمالی منطقه دید میشوند (شکل 1).
شکل 2- تصویر صحرایی از رخنمون سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی. A) مرز میان آندزیت و تراکیآندزیت در صحرا (نگاه رو به شمال)؛ B) رخنمون آندزیت در بخش شمالخاوری منطقه (نگاه رو به شمالخاوری)؛ C) رخنمون تراکیآندزیت همرا با اکسیدهای آهن ثانویه در سطح سنگ (نگاه رو به شمالخاوری)
روش انجام پژوهش
برای تهیة نقشة زمینشناسی با مقیاس 1:5000 از همة واحدهای سنگی منطقه نمونهبرداری شد. در کل، شمار 100 مقطع نازک برای بررسیهای دقیق سنگنگاری و دگرسانی ساخته شد. از میان آن، نزدیک به 30 نمونه از سنگهای آتشفشانی هستند. شمار 7 نمونه از سنگهای آتشفشانی با کمترین دگرسانی از مناطق بررسیشده برای اندازهگیری اکسیدهای اصلی به روش XRF در شرکت کانساران بینالود تهران (دستگاه فیلیپس، مدل PW 1480) تجزیه شد. همچنین، این 7 نمونه برای تجزیة عنصرهای فرعی و خاکی کمیاب بـه روش محلـولسـازی ذوب قلیـایی با حلال متابورات/تترابورات و اسیدنیتریک آمادهسازی شدند و سپس با روش پلاسـمای جفـتشـدة القـایی ICP-MS در آزمایشگاه ACME کانادا تجزیة شد. شمار یک نمونه از آندزیت کمتر دگرسانشده منطقه نیز برای بررسی ایزوتوپهای Rb-Sr و Sm-Nd تجزیة شد. تجزیة ایزوتـوپهـای رادیوژنیـک Rb-Sr و Sm-Nd در دانشگاه آویرو پرتغال روی نمونـه سـنگ کـل و با دستگاه Mass Spectrometer (TIMS) VG Sector 54 انجام شد. نسبتهای ایزوتوپی Sr و Nd برای تفکیک جرمی نسبت به 1194/088Sr/86Sr= و 7219/0146Nd/144Nd= تصحیح شدند. در استاندارد SRM-988، مقدار میانگین (%95 = conf. lim؛ 12=N) 16±710279/0= 87Sr/86Sr و در استاندارد JNdi-1، مقدار میانگین (%95 = conf. lim؛ 13=N) 78±5120984/0= 143Nd/144Nd است. در پایان نقشة زمینشناسی منطقه با نرمافزار Arc map رسم شد. همچنین، برای تفسیر دادههای زمینشیمیایی و رسم نمودارها از نرمافزارهای GCDkit و CorelDraw بهره گرفته شد.
سنگنگاری واحدهای آتشفشانی
آندزیت: این واحد بافت پورفیریتیک با زمینة دانهریز تا متوسط دارد و از 20 تا 25 درصد درشتبلور ساخته شده است. 15 تا 20 درصدحجمی پلاژیوکلاز (5/0 تا 2 میلیمتر)، 3 تا 5 درصدحجمی هورنبلند (2/0 تا 1 میلیمتر) و 2 تا 5 درصدحجمی بیوتیت (3/0 تا 1 میلیمتر) از درشتبلورهای این گروه سنگی بهشمار میروند (شکلهای 3- A، 3- B و 3- C). پلاژیوکلازها بهصورت شکلدار تا نیمهشکلدار فراوانترین درشتبلورهای آندزیتها هستند. برپایة زاویه خاموشی، پلاژیوکلازها از نوع الیگوکلاز تا آندزین هستند (شکل 3- C). در برخی پلاژیوکلازها، منطقهبندی نوسانی و بافت غربالی دیده میشود. ویژگیهای بافتی در درشتبلورها، مانند منطقهبندی نوسانی و بافت غربالی، همگی نشاندهندة نبود تعادل شیمیایی و سریع بالاآمدن ماگما و کاهش ناگهانی فشار در آن هستند و نقش آلایش پوستهای را نشان میدهند (Raymond, 2002; Javidi Moghaddam et al., 2016). زمینة این گروه سنگی دانهریز و دربردارندة ترکیبات مشابه درشتبلورها و کانیهای کدر است. این سنگها با شدتهای گوناگون دچار دگرسانیهای آرژیلیک، سریسیتی، پروپلیتیک و کربناتی شدهاند. آپاتیت و زیرکن از کانیهای فرعی این سنگ هستند (شکل 3- F). در کل، 10 تا 15 درصد پلاژیوکلازها به سرسیت و کانیهای رسی دگرسان شده است. در برخی مقاطع 60 تا 70 درصدحجمی از هورنبلند و بیوتیت با کلریت جایگزین شده است (شکل 3- A). کانیهای کدر در این آندزیتها، مگنتیت و به مقدار کمتر پیریت است (شکلهای 3- G و 3- H).
شکل 3- تصویرهای میکروسکوپی از سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی (در XPL): A) جانشینی بیوتیت و هورنبلند با کلریت در واحد بیوتیت- هورنبلند آندزیت؛ B) بلورهای بیوتیت و هورنبلند اپاکیشده در بیوتیت- هورنبلند آندزیت؛ C) بیوتیت- هورنبلند آندزیت با بافت پورفیریتیک؛ D) تراکیآندزیت با بافت پورفیریتیک و درشتبلورهای پلاژیوکلاز با حالت جریانی در زمینة دانهریز از پلاژیوکلاز و آلکالیفلدسپار؛ E) درشتبلورهای پلاژیوکلاز در زمینة دانهریز از پلاژیوکلاز، آلکالیفلدسپار، هورنبلند و بیوتیت در تراکیآندزیت؛ F) جانشینی کلسیت در هورنبلند و بلورهای ریز آپاتیت در آندزیت؛ G، H) کانیسازی پیریت و مگنتیت در آندزیت و تراکیآندزیت (نام اختصاری کانیها برگرفته از Whitney و Evans (2010): Pl: پلاژیوکلاز؛ Hbl: هورنبلند؛ Bt: بیوتیت؛ Kfs: آلکالیفلدسپار؛ Py: پیریت؛ Mt: مگنتیت)
تراکیآندزیت: این واحد بافت پورفیریتیک و میکرولیتی جریانی با زمینة دانهریز و 25 تا 30 درصدحجمی درشتبلور است. 15 تا 20 درصدحجمی پلاژیوکلاز (5/0 تا 5/2 میلیمتر)، 3 تا 5 درصدحجمی آلکالیفلدسپار (5/0 تا 1 میلیمتر)، 4 تا 5 درصدحجمی هورنبلند (4/0 تا 1 میلیمتر) و 3 تا 5 درصدحجمی بیوتیت (2/0 تا 4/0 میلیمتر) از درشتبلورهای سازندة این گروه سنگی هستند (شکلهای 3- D، 3- E و 3- F). در تراکیآندزیتهای منطقه، آلکالیفلدسپار بیشتر بهصورت سانیدین با ماکل کارلسباد و بهصورت فنوکریست تا میکرولیت دیده میشود. میکرولیتهای پلاژیوکلاز، آلکالیفلدسپار بههمراه بیوتیت و هورنبلند سازندة زمینة سنگ هستند. آپاتیت و زیرکن نیز از کانیهای فرعی بهشمار میروند. 15 تا 20 درصدحجمی پلاژیوکلازها و پتاسیمفلدسپارها با سرسیت و کانیهای رسی جایگزین شدهاند (شکل 3- D). هورنبلند و بیوتیت با کانی کدر جایگزین شدهاند (شکلهای 3- E و 3- F). در برخی نمونهها، هورنبلند تا 80 درصدحجمی با کلسیت (شکل 3- F) و در برخی دیگر از نمونهها، 5 تا 10 درصدحجمی بیوتیت و هورنبلند به کلریت دگرسان شدهاند. فرایند اپاسیتیشدن روی این بلورها تأثیر بسیاری گذاشته است و در بیشتر مقطعها، کمابیش یا بهطور کامل، اپاکی شدهاند (شکلهای 3- B و 3- E). در آندزیت و تراکیآندزیت، درشتبلورهای هورنبلند و بیوتیتِ اپاسیتیشده نشاندهندة واکنش اکسیداسیون هستند که به نبود تعادل این کانی در محیطهای آبدار و پر دما بستگی دارد (Roozbahani and Arvin, 2010, Amirteymoori et al., 2019). مگنتیت و به مقدار کمتر پیریت از کانیهای کدر در واحد تراکیآندزیت، هستند. شدت دگرسانی آرژیلیک سنگهای آتشفشانی در بخش شمالخاوری منطقه بسیار بالاست و بهدنبال آن، در این بخش کانیسازی غیر فلزی (کائولن) روی داده است. کوارتز، آلبیت، مسکوویت، ایلیت، ژاروسیت و آنورتوکلاز از کانیهای این دگرسانی بهشمار میروند (شکلهای 4- A، 4- B و 4- C).
شکل 4- نتایج پراش پرتو ایکس (XRD) دگرسانی آرژیلیک در سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی
زمینشیمی سنگهای آتشفشانی
دادههای تجزیه عنصرهای اصلی و فرعی و خاکی کمیاب سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در جدول 1 آورده شدهاند. با توجه به دگرسانی شدید منطقه، بهویژه از نوع آرژیلیک، سرسیتی و پروپلیتیک، انتخاب نمونههایی که هیچگونه دگرسانی نداشته باشند بسیار دشوار بود. ازاینرو، برپایة بررسیهای دقیق سنگنگاری و برگزیدن بهترین نمونهها، باز هم مقدار L.O.I. (68/2 تا 48/4 درصدوزنی) نشان میدهد دگرسانیهایی در این سنگها رخ دادهاند.
جدول 1- تجزیه عنصرهای اصلی (برپایة درصدوزنی)، فرعی و خاکی کمیاب (برپایة ppm) برای سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی
Rock type |
Andesite |
Trachy-andesite |
|||||
Sample No. |
C2 |
C1 |
I26 |
I23 |
P12 |
P5 |
P21 |
Longitude |
E54°29ʹ10ʺ |
E54°29ʹ02ʺ |
E54°29ʹ41ʺ |
E54°29ʹ38ʺ |
E54°30ʹ35ʺ |
E54°30ʹ30ʺ |
E54°30ʹ25ʺ |
Latitude |
N35°22ʹ58ʺ |
N35°23ʹ03ʺ |
N35°22ʹ42ʺ |
N35°22ʹ42ʺ |
N35°23ʹ25ʺ |
N35°23ʹ09ʺ |
N35°23ʹ27ʺ |
SiO2 |
53.48 |
55.03 |
59.05 |
58.12 |
55.87 |
60.47 |
55.18 |
TiO2 |
0.8 |
0.62 |
0.9 |
0.58 |
0.85 |
0.69 |
0.75 |
Al2O3 |
14.68 |
14.13 |
15.87 |
16.88 |
15.41 |
15.51 |
14.93 |
FeOt |
8.98 |
7.45 |
8.22 |
8.84 |
8.08 |
6.70 |
11.08 |
MnO |
0.14 |
0.14 |
0.18 |
0.15 |
0.23 |
0.14 |
0.2 |
MgO |
3.61 |
3.98 |
3.31 |
4.07 |
2.98 |
0.99 |
2.63 |
CaO |
7.38 |
6.51 |
0.76 |
1.44 |
6.42 |
2.77 |
2.85 |
Na2O |
3.59 |
3.62 |
3.86 |
2.29 |
4 |
4.01 |
2.73 |
K2O |
3.28 |
3.39 |
4.17 |
3.31 |
2.64 |
4.38 |
5.02 |
P2O5 |
0.48 |
0.32 |
0.35 |
0.18 |
0.49 |
0.17 |
0.26 |
L.O.I. |
3.21 |
4.48 |
3.24 |
3.98 |
2.68 |
3.94 |
4.09 |
Total |
99.61 |
99.67 |
99.91 |
99.84 |
99.65 |
99.77 |
99.72 |
Ba |
633 |
576 |
1085 |
365 |
664 |
602 |
952 |
Rb |
62.5 |
70.1 |
97.1 |
98.2 |
59.4 |
105 |
108.8 |
Sr |
1167.9 |
970.9 |
368.9 |
116.6 |
1005 |
96.5 |
166.4 |
Zr |
171 |
127.7 |
225.4 |
209.2 |
227.9 |
251 |
245.6 |
Nb |
7.1 |
5.6 |
17.8 |
14.2 |
17.6 |
19.7 |
17.9 |
Ni |
58 |
30 |
7 |
29 |
25 |
18 |
43 |
Co |
20.6 |
15.7 |
6.1 |
4.5 |
13.7 |
2.3 |
8 |
Cr |
67 |
49 |
19 |
42 |
45 |
30 |
93 |
V |
205 |
152 |
101 |
64 |
135 |
13 |
110 |
Ta |
0.4 |
0.3 |
1.1 |
0.9 |
1.1 |
1.4 |
1 |
Th |
8.7 |
5.8 |
10.1 |
7.5 |
8.9 |
7.6 |
13 |
U |
2.1 |
1.9 |
2.8 |
2.6 |
2.7 |
2.6 |
3.2 |
Ga |
17.5 |
16.3 |
19.2 |
19.7 |
19.4 |
19.2 |
19.2 |
La |
41.7 |
27.6 |
41.9 |
38.5 |
48.8 |
36.5 |
56.2 |
Cs |
2.1 |
3.8 |
1 |
1.2 |
1.4 |
0.4 |
0.9 |
Hf |
4.7 |
3.5 |
5.7 |
5.1 |
5.6 |
8.1 |
6.2 |
Ce |
79.2 |
53 |
82.5 |
68.9 |
92.7 |
72.6 |
105.4 |
Pr |
9.59 |
6.13 |
9.1 |
7.61 |
10.74 |
8.72 |
11.91 |
Nd |
37.9 |
24.1 |
35.1 |
27.6 |
43 |
34.6 |
46.4 |
Sm |
7.26 |
4.56 |
7.04 |
4.6 |
8.03 |
7.24 |
8.42 |
Eu |
2.11 |
1.3 |
1.99 |
1.02 |
2.29 |
1.94 |
2.24 |
Gd |
5.99 |
4.1 |
5.92 |
3.6 |
6.84 |
6.97 |
6.46 |
Tb |
0.76 |
0.55 |
0.81 |
0.47 |
0.91 |
1.14 |
0.78 |
Dy |
4 |
3.08 |
4.51 |
2.39 |
4.85 |
6.93 |
3.93 |
Ho |
0.73 |
0.62 |
0.81 |
0.43 |
0.83 |
1.53 |
0.76 |
Er |
1.99 |
1.75 |
2.3 |
1.33 |
2.4 |
4.7 |
2.06 |
Tm |
0.29 |
0.26 |
0.33 |
0.19 |
0.35 |
0.66 |
0.27 |
Yb |
1.9 |
1.74 |
2.22 |
1.13 |
2.21 |
4.69 |
1.8 |
Lu |
0.3 |
0.28 |
0.34 |
0.19 |
0.35 |
0.7 |
0.25 |
Y |
19.4 |
17 |
20.4 |
12.6 |
23.8 |
40.2 |
20.9 |
(La/Yb)N |
14.8 |
10.69 |
12.72 |
22.97 |
14.89 |
5.25 |
21.05 |
Eu/Eu* |
0.98 |
0.92 |
0.94 |
0.77 |
0.94 |
0.84 |
0.93 |
(Ce/Yb)N |
10.78 |
7.88 |
9.61 |
15.77 |
10.84 |
4 |
15.15 |
عنصرهای اصلی
در این بررسی، از عنصرهای اصلی، کمیاب و خاکی کمیاب برای نامگذاری واحدهای آتشفشانی، شناخت سرشت و سری ماگمایی بهره گرفته شد. در این سنگها، مقدار SiO2 برابربا 48/53 تا 47/60 درصدوزنی و مقدار K2O+Na2O برابربا 64/6 تا 39/8 است. ردهبندی سنگهای آتشفشانی برپایة اکسیدهای اصلی SiO2 دربرابر K2O+Na2O (شکل 5- A) نشان میدهد سنگهای آتشفشانی منطقه در دو گروه آندزیت و تراکیآندزیت جای دارند (شکل 5- A). ازآنجاییکه عنصرهای کمیاب و فرعی کمتر دستخوش فرایندهای دگرسانی و هوازدگی میشوند، برای نامگذاری دقیقتر واحدهای آتشفشانی از نمودار Nb/Y دربرابر Zr/TiO2 (شکل 5- B) بهره گرفته شد. برپایة این نمودار نیز سنگهای آتشفشانی منطقه به دو گروه آندزیت و تراکیآندزیت ردهبندی میشوند (شکل 5- B). این یافتهها با بررسیهای صحرایی نیز همخوانی دارد. در نمونههای تجزیهشده، نسبت Ce/Yb و Ta/Yb در سنگهای آتشفشانی بهترتیب برابربا 47/15 تا 97/60 و 17/0 تا 79/0 است. در نمودار Ta/Yb دربرابر Ce/Yb (شکل 5- C)، بیشتر نمونههای آندزیت و تراکیآندزیت در گسترة سری شوشونیتی جای گرفتهاند و یک نمونه از تراکیآندزیتها سرشت کالکآلکالن پتاسیمبالا نشان میدهد (شکل 5- C).
شکل 5- نامگذاری و شناسایی سری ماگمایی واحدهای آتشفشانی منطقة رباعی. A) نامگذاری واحدهای آتشفشانی برپایة نمودار SiO2 دربرابر K2O+Na2O (Cox et al., 1979)؛ B) ردهبندی واحدهای آتشفشانی برپایة نمودار Nb/Y دربرابر Zr/TiO2 (Winchester and Floyd, 1977)؛ C) شناسایی سری ماگمایی واحدهای آتشفشانی برپایة نمودار Ta/Yb دربرابر Ce/Yb (Pearce, 1982)
پژوهشهای پیشین دربارة کمربند ترود- چاهشیرین (Rashidnejad Omran, 1992; Tajeddin, 1999; Shaykhi, 2013; Niroomand et al., 2018) نشان میدهند ماگمای سازندة واحدهای سنگی در این کمربند مقدار K2O و Na2O بالایی دارند و بیشتر سرشت ماگمایی کالکآلکالن پتاسیمبالا و شوشونیتی نشان میدهند. این ویژگی از ویژگیهای آشکار فعالیت ماگمایی در کمربند ترود- چاهشیرین است. برای بررسی روند جدایش بلورین (تبلور تفریقی) در سنگهای آتشفشانی، تغییرات اکسیدهای عنصرهای اصلی و کمیاب در برابر SiO2 (Harker, 1909) بهکار برده شدند (شکل 6).
شکل 6- ترکیب سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در نمودارهای تغییرات اکسیدهای اصلی (برپایة درصدوزنی) و برخی عنصرهای کمیاب (برپایة ppm) دربرابر درصدوزنی SiO2 (Harker, 1909) (نمادها همانند شکل 5 هستند)
با افزایش میزان SiO2 (افزایش روند جدایش ماگمایی)، از مقدار اکسیدهای کلسیم، آهن و فسفر و همچنین، عنصرهای کروم، نیکل، کبالت، وانادیم و استرانسیم کاسته میشود و بر میزان اکسیدهای پتاسیم، آلومینیم و عنصرهای روبیدیم و زیرکن افزوده میشود. این روندها چهبسا نشاندهندة جدایش بلورین هستند. Na2O و K2O از اکسیدهای ناسازگاری هستند که با پیشرفت فرایند جدایش، مقدار آنها در مذاب بهجامانده افزایش مییابد و در پایان به ساختمار فلدسپارها افزوده میشوند (Khajeh et al., 2014). در نمودار SiO2 دربرابر Na2O روند روشنی دیده نمیشود؛ اما در نمودار SiO2 دربرابر K2O روند افزایشی بهخوبی دیده میشود. روند کاهشی CaO در سنگهای آتشفشانی پیامد تحول ترکیب پلاژیوکلازها (از کلسیک به سدیک) در هنگام تبلور ماگما دانسته میشود؛ بهگونهایکه در پی آن با تبلور پلاژیوکلازهای کلسیک در مراحل آغازین تبلور، میزان کلسیم ماگما کاهش یافته است و با ادامه روند تبلور، بلورهای آلبیت متبلور شدهاند (Morata and Aguirre, 2003, Zarasvandi et al., 2013, Khajeh et al., 2014). در نمودار SiO2 دربرابر MgO روند روشنی دیده نمیشود. دلیل روند کاهشی Fe2O3 نیز سازگاربودن عنصر آهن هنگام جدایش ماگمایی است که در کانیهای مافیک جای میگیرند. همچنین، روند کاهشی P2O5 شاید پیامد پیدایش کانیهای فرعی مانند آپاتیت باشد (Hermann, 2002). همخوانی منفی عنصرهای سازگار کروم، نیکل و کبالت نیز نشانة تمرکز و افزودهشدن این عنصرها به ساختار کانیهای الیوین و پیروکسن در هنگام روند جدایش ماگمایی است. بهعلت ویژگیهای زمینشیمیایی، عنصر وانادیم معمولاً در ساختار کانیهای آهن و منگنزدار (مانند: هورنبلند، بیوتیت و مگنتیت) جای میگیرد. غلظت عنصر استرانسیم بیشتر با بلورهای پلاژیوکلاز، کنترل میشود؛ زیرا Sr در پلاژیوکلازها آسانتر از کانیهای کلسیمدار دیگر، جانشین Ca میشود (Mason and Moore, 1982; Teimouri et al., 2018). با افزایش SiO2، عنصر Zr روند افزایشی نشان میدهد؛ زیرا زیرکنیم در محصول پایانی جدایش بهفراوانی یافت میشود و بهعلت شعاع یونی بزرگ به ساختار کانیهای سنگساز رایج افزوده نمیشود (Ahmadi Khalaji et al., 2015). روند افزایشی Rb پیامد آلایش مواد پوستهای دانسته میشود. در برخی از این نمودارها، ترکیب برخی نمونهها از روند تحولی انحراف دارد که چهبسا پیامد تغییرات این عنصرها در هنگام فرایندهایی مانند دگرسانی یا آلایش و آلودگی ماگمایی سازندة سنگهای آتشفشانی منطقه با مواد پوستهای باشد (Delavari et al., 2017).
عنصرهای فرعی و خاکی کمیاب
عنصرهای خاکی کمیاب (REE) کمتر از دیگر عنصرها دچار هوازدگی و دگرسانی گرمابی میشوند. ازاینرو، الگوی فراوانی آنها خاستگاه سنگها را نشان میدهد (Rollinson, 1993; Boynton, 1985). شکلهای 7- A و 7- B بهترتیب نمودار عنکبوتی عنصرهای خاکی کمیاب بهنجارشده به ترکیب کندریت (Boynton, 1985) و همچنین، نمودار عنکبوتی عنصرهای کمیاب بهنجارشده به ترکیب گوشتة اولیه (Sun and McDonough, 1989) برای سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی را نشان میدهند. در نمودار عنصرهای خاکی کمیاب برای سنگهای آتشفشانی بهنجارشده به ترکیب کندریت (شکل 7- A)، عنصرهای خاکی کمیاب سبک (LREE) در برابر عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (HREE) غنیشدگی بیشتری نشان میدهند. همچنین، HREE یک روند کمابیش هموار دارند (شکل 7- A). این روندِ غنیشدگیِ عنصرهای خاکی کمیاب سبک (LREE) در برابر عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (HREE) نشاندهندة ماگماهای پهنة فرورانش است (Wilson, 1989; Gill, 1981; Asiabanha et al., 2012). مقدار نسبت Eu/Eu* در آندزیتها و تراکیآندزیتهای منطقة رباعی بهترتیب برابربا 92/0 تا 98/0 و 77/0 تا 94/0 است. وجود ناهنجاریهای منفی اندک در Eu نشاندهندة حضور کم پلاژیوکلاز در خاستگاه ماگما و شرایط اکسیدان ماگما (آلودگی کمتر با پوستة قارهای) است (Tepper et al, 1993). نسبت (La/Yb)N در آندزیتها و تراکیآندزیتهای منطقة رباعی بهترتیب برابربا 69/10 تا 8/14 و 25/5 تا 97/22 است (جدول 1). این مقدارهای کم در همة نمونـههـا، بههمـراه الگوی عنصرهای REE پیامد نبود گارنت در خاستگاه ماگماست. نسبت (Ce/Yb)Nنشاندهندة ژرفا و میزان ذوب سنگ مادر است. این نسبت در آندزیتها و تراکیآندزیتها منطقة رباعی بهترتیب برابربا 78/7 تا 78/10 و 4 تا 77/15 است (جدول 1). این مقدار گویای اینست که ماگما از بخشهای بالایی گوشته خاستگاه گرفته و از محدودة پایداری گارنت دور بوده است (Cotton et al., 1995).
شکل 7- ترکیب سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در: A) نمودار عنصرهای خاکی کمیاب بهنجارشده دربرابر ترکیب کندریت (Boynton, 1985)؛ B) نمودار عنصرهای کمیاب بهنجارشده دربرابر ترکیب گوشتة اولیه (Sun and McDonough, 1989)
در نمودار بهنجارشده به ترکیب گوشتة اولیه (شکل 7- B) برای سنگهای آتشفشانی منطقه با ترکیب حد واسط، غنــیشــدگی از عنصرهای لیتوفیل بزرگ یون (LILE؛ مانند: K، Cs، Rb و Ba) و تهیشدگی از عنصرهای با شدت میدان بالا (HFSE؛ مانند: Nb و Ti) دیده میشوند (شکل 7- B). این تغییرات در مقدار عنصرهای خاکی کمیاب سبک و سنگین از ویژگیهای شناختهشدة ماگماهای پهنة فرورانش اسـت (Wilson, 1989). بیهنجـاری منفـی Ti ، P و Nb بـه جدایش آپاتیت، تیتانومگنتیت، روتیل، ایلمنیت و پرووسـکیت (Reagan and Gill, 1989) و آغشــتگی ماگمــا بــا مــواد پوستهای (Zhou et al., 2009) هنگام بالاآمدن ماگما و جـایگزینی آن در پهنههای فـرورانش مربـوط است (Kaygusuz and Aydınçakır, 2009; Lin et al., 2012; Mirnejad et al., 2013).
ایزوتوپهای Rb- Sr و Sm- Nd
دادههای بهدستآمده از تجزیة ایزوتوپهـای رادیوژنیـک Rb-Sr و Sm-Nd سنگ آتشفشانی (آندزیت) در جدول 2 آورده شدهاند. مقدارهای 87Sr/86Sr و 143Nd/144Nd اولیة نمونهها برای سن 50 میلیون سال پیش (که برپایة دادههای سنسنجی U-Pb زیرکن در آزمایشگاه آریزونا آمریکا بهدست آمده است) بهدست آورده شدند. این مقدارها برای آندزیت بهترتیب برابر با 704445/0 و 512691/0 است. میزان ایزوتوپهای اولیه εNd)i) در نمونة یادشده برابربا 29/2 است (جدول 2).
جدول 2- دادههای ایزوتوپهای Rb- Sr و Sm- Nd آندزیت در منطقة رباعی (خطای 2 سیکما)
Sample No. |
Sr ppm |
Rb ppm |
87Rb/86Sr initial |
87Rb/86Sr |
Erro (2s) |
87Sr/86Sr initial |
87Sr/86Sr Measured |
Erro (2s) |
Andesite |
1168 |
62.5 |
0.144 |
0.155 |
0.004 |
0.7044 |
0.7045 |
0.000024 |
Sample No. |
Sm ppm |
Nd ppm |
147Sm/144Nd |
Erro (2s) |
143Nd/144Nd Measured |
143Nd/144Nd initial |
Erro (2s) |
ԐNd(i) |
Andesite |
7.26 |
39.7 |
0.116 |
0.006 |
0.51272 |
0.512691 |
0.000015 |
2.29 |
مقدار 87Sr/86Sr ، 143Nd/144Nd اولیه و میزان ایزوتوپهای اولیه εNd)i) آندزیت نشاندهندة خاستگاه گوشتهای در پهنههای فرورانش است. نسبتهای ایزوتوپی εNd)i) منفی نشاندهندة ویژگیهای مذاب پوستهای و εNd)i) مثبت نشاندهندة ویژگیهای مذاب گوشتهای است (Kemp et al., 2007; Yang et al., 2007; Li et al., 2011). در نمودار 87Sr/86Sr اولیه دربرابر εNd)i) (شکل 8) نمونة آندزیت در منطقة گوشته و مرز میان بازالت جزیرههای کمانی و بازالت جزیرههای اقیانوسی مایل به بازالت جزیرههای کمانی جای گرفته است (شکل 8). خاستگاه ماگما از گوة گوشتهای بالای صفحة فرورانده است. برپایة دادههای ایزوتوپی، ماگمای مادر آندزیت از گوشتة تهیشده پدید آمده و دچار کمترین آلودگی پوستهای در هنگام تبلوربخشی شده است.
شکل 8- ترکیب سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در نمودار 87Sr/86Sr اولیه دربرابر εNd)i). منابع: آداکیتهای جداشده از ذوب صفحة فرورو (Defant et al., 1992; Kay and Kay, 1993; Sajona et al., 2000; Aguillón-Robles et al., 2001)؛ آداکیتهای جداشده از پوستة ضخیم زیرین (Atherton and Petford, 1993; Muir et al., 1995; Petford and Atherton, 1996)؛ MORB یا بازالتهای پشتههای میاناقیانوسی؛ DM یا گوشتة تهیشده؛ OIB یا بازالتهای جزیرههای اقیانوسی؛ IAB یا بازالتهای جزیرههای کمانی (Zindler and Hart, 1986)؛ EMI و EMII که دو نوع از سازندههای پایانی گوشته هستند (Hou et al., 2011)
|
بحث
جایگاه زمینساختی سنگهای آتشفشانی: معمولاً آندزیتها، تراکیآندزیتها، داسیتها و ریولیتها در پهنههای زمینساختی گوناگونی یافت میشوند؛ اما بیشتر آنها در پهنههای فرورانش (جزیرههای کمانی و مرز فعال قارهای) هستند و ترکیب آنها در اینگونه پهنهها با فرایندهای درون مرزهای همگرا بستگی دارد (Gill, 2010). برپایة مقدار عنصرهای Nb، Hf و Th در نمودار سهتایی، جایگاه زمینساختی سنگهای آتشفشانی منطقه، پهنة آتشفشانی مرز قارهای (CBA) است (شکل 9- A). در نمودار Zr دربرابر Nb/Zr)N)، سنگهای آتشفشانی منطقه در پهنه فرورانش جای گرفتهاند (شکل 9- B). نشانههایی مانند ناهنجاری منفی Nb و غنیشدگی عنصرهای LILE دربرابر HFSE نیز درستی این نکته را نشان میدهد.
برای شناسایی نوع کمان آتشفشانی نمودار Zr دربرابر Zr/Y (شکل 9- C) بهکار برده شد. برپایة این نمودار، همة واحدهای آتشفشانی در بخش کمانهای قارهای جای گرفتهاند (شکل 9- C). کمانهای قارهای دربرابر کمانهای اقیانوسی از SiO2 سرشارتر هستند و ناهنجاری مثبتتری از عنصرهای K، Rb و U نشان میدهند (Stern, 2002). این شرایط در سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی دیده میشود و سرشت آنها با کمان قارهای همخوانی دارد.
شکل 9- ترکیب سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در: A) نمودار سهتایی Hf-Th-Nb (Wood, 1980)؛ B) نمودار شناسایی جایگاه زمینساختی برپایة نمودار Zr دربرابر Nb/Zr)N) (Thieblemont and Tegyey, 1994)؛ C) نمودار تعیین نوع کمان آتشفشانی برپایة Zr دربرابر Zr/Y (Pearce, 1983) (CBA: بازالتهای مرز قارهای؛ IAT: تولهایت جزیرههای کمانی؛ WPA: آندزیتهای درونصفحهای؛ WPT: تولهایتهای درونصفحهای؛ MORB: بازالتهای پشتههای میاناقیانوسی)
خاستگاه سنگهای آتشفشانی: در پهنههای فرورانش، ماگماها چهبسا از ذوب گوة گوشتهای، ورقة اقیانوسی فرورو، رسوبهای روی ورقة اقیانوسی فرورو، پوستهای قارهای یا ترکیبی از روشهای یادشده، بههمراه فرایندهای جانشینی، هضم و آلایش پدید میآیند (Martin et al., 2005). برپایة نمودار Ta/Yb دربرابر Th/Yb (شکل 10- B)، سنگهای آتشفشانی منطقه در مرز فعال قارهای پدید آمدهاند. بیشتر نمونهها در محدودة شوشونیتی و یک نمونه در محدودة کالک آلکالنِ پیشنهادیِ McCulloch و Gamble (1991) جای گرفتهاند. این ویژگی با خاستگاهی با ترکیب گوشته دگرنهادشده همخوانی دارد (شکل 10- A). نسبت بالای Th/Yb چهبسا ویژگی خاستگاهی باشد که در پی غنیشدگی هنگام فرورانش و یا غنیشدگی وابسته به آلایش پوسته، یا هر دو فرایند، دگرنهاد شده است (Kuscu and Geneli, 2010).
دربارة سنگهای این منطقه، برای شناخت نقش سیالهای برخاسته از پهنة فرورانش و دگرنهادشدة وابسته به رسوبهای فرورو از نمودار دوتایی Th/Nd دربرابر Ba/La بهره گرفته شد (Shaw, 1970). نسبت Ba/La برای بازالتهای پشتة میان اقیانوسی نوع مورب غنیشده (E-MORB) برابر با 10 تا 15، برای نوع تهیشده (N-MORB) نزدیک به 4 تا 10 و برای مرزهای واگرا بیشتر از 15 است (Wood, 1980). این نسبت در سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی برابربا 10 تا 21 است. این مقدار نشانة غنیشدگی گوشته با سیالهای برآمده از پهنة فرورانش است (شکل 10- B).
شکل 10- سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در: A) نمودار Ta/Yb دربرابر Th/Yb (Pearce, 1983)؛ B) نمودار Th/Nd دربرابر Ba/La (Shaw, 1970)
برپایة نمودار Nb/Y دربرابر Th/Y، نمونهها روند غنیشدگی در پهنههای فرورانشی را نشان میدهند (شکل 11- A). هر اندازه نسبت Th/Y در سنگهای آتشفشانی منطقه بیشتر باشد نشاندهندة اینست که گوشته به مقدار بیشتری تحتتأثیر تیغه فرورو بوده است (Kuscu and Geneli, 2010). همچنین، در نمودار YbN دربرابر (La/Yb)N، بیشتر نمونهها سرشت کالکآلکالن نشان میدهند و سرشت آداکیتی ندارند (شکل 11- B). ماگماهای کالکآلکالن در پهنة فرورانش، معمولاً در پی ذوببخشی پریدوتیت گوة گوشتهای پدید میآیند که دچار سیالهای آزادشده از صفحة اقیانوسی فرورو باشد؛ اما ماگماهای آداکیتی از ذوببخشی خود صفحة اقیانوسی فرورو پدید میآیند (Tatsumi and Takahashi, 2006). برای شناخت روند غنیشدگی عنصری سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در ارتباط با پهنههای زمینساختی از نمودار Nb/Y دربرابر Rb/Y بهره گرفته شد (شکل 11- C). همانگونهکه در این نمودار دیده میشود تغییرات Rb و Nb در سنگهای این منطقه پیامد غنیشدگی در پهنة فرورانش یا آلایش پوستهای هستند (شکل 11- C). گفتنی است در پهنههای درونصفحهای، روند غنیشدگی متفاوت است و از روند خط Rb/Nb=1 پیروی میکند (Edwards et al., 1991). برای آشـکارترکـردن نقـش آلایش پوسـتهای در پیدایش سنگهای منطقه، نمـودار Rb دربرابـر Ba/Rb بهکار برده شد (Askren et al, 1999). همانگونهکـه درشکل 11- D دیده میشـود، سـنگهـای منطقة رباعی روند آلایش با پوستة بالایی را نشان میدهند.
شکل 11- شناسایی خاستگاه و غنیشدگی سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی در: A) نمودار Nb/Y دربرابر Th/Y (Alici et al., 2002)؛ B) نمودار YbN در برابر (La/Yb)N (Defant and Drummond, 1990)؛ C) نمودار Nb/Y در برابر Rb/Y (Edwards et al., 1991)؛ D) نمـودار Rb در برابـر Ba/Rb (Askren et al, 1999)
سنگهای آندزیت و تراکیآندزیت ویژگیهای ماگماهای فرورانشی را نشان میدهند. دامنة فراوانی عنصرهای سازگار این سنگها نشان میدهد این سنگها مستقیماً از گوشته پدید نمیآیند. همچنین، میزان دامنه SiO2 آنها با پیدایش آنها از خاستگاه تنها پوستهای همخوانی ندارد.
در پهنههای فرورانشی، سنگهای آندزیتی و تراکیآندزیتی از خاستگاههای گوناگونی مانند ذوب پوستة اقیانوسی فرورو، ذوببخشی پوستة قارهای زیرین، تحول ماگماهای مافیک جدایشیافته از گوشته دگرنهادشده هنگام رویداد فرایندهای AFC (Assimilation Fractionation contamination) و MASH (Melting- Assimilation- Storage- Homogenization) پدید میآیند (Gill, 1981).
دامنة SiO2 در سنگهای آندزیتی و تراکیآندزیتی برابربا 52 تا 61 درصدوزنی است. ماگماهای با این میزان دامنة SiO2 از خاستگاه پوستة قارهای زیرین و پوستة اقیانوسی فرورو پدید نمیآیند. همچنین، ماگماهای با خاستگاه پوستة اقیانوسی فرورو ویژگیهای آداکیتی نشان میدهند؛ اما سنگهای این منطقه این ویژگی را ندارند. ازاینرو، سنگهای آندزیتی و تراکیآندزیتی بررسیشده چهبسا از تحول ماگماهای گوشتهای هنگام رویداد فرایندهای AFC و MASH پدید آمدهاند. این چنین خاستگاهی برای بیشتر سنگهای آندزیتی در پهنههای فرورانشی پیشنهاد شده است (Kelemen et al., 1993; Ginibre and Worner, 2007).
برداشت
سنگهای آتشفشانی منطقة رباعی شامل دو گروه آندزیت و تراکیآندزیت هستند. بررسیهای زمینشیمیایی نشان میدهند سرشت ماگمای این سنگها بیشتر شوشونیتی است و یک نمونه نیز کالکآلکالن پتاسیم بالاست (که شاید پیامد فرایند دگرسانی در منطقه باشد). غنیشدگی از عنصرهای LREE نسبت به HREE و عنصرهای LILE نسبت به HFSE و نیز مقدار عنصرهای Nb، Yb، Th، Rb و Y نشان میدهند جایگاه زمینساختی پیدایش مذاب آنها، پهنة فرورانش است. برپایة ویژگیهای زمینشیمیایی یادشده برای این سنگها، ماگمای مادر آنها از گوشتة دگرنهادشده، همراه با فرایندهای فرورانش وابسته به مرز فعال قارهای پدید آمده است. ماگمای پدیدآمده، در پوستة زیرین و هنگام گذر از پوستة بالایی، دچار فرایندهای جدایش بلورین و آلایش و شاید آمیختگی ماگمایی شده است. مقدار 87Sr/86Sr، 143Nd/144Nd اولیه و εNd)i) در آندزیت نشاندهندة خاستگاه گوشتة تهیشده در پهنههای فرورانش است. ماگماتیسم کالکآلکالن تا آلکالن کمربند ترود- چاهشیرین در آغاز ائوسن تا الیگوسن پایانی رخ داده است. این رویداد به فرورانش شمال تا شمالخاوری خردقاره ایران مرکزی به زیر صفحة اوراسیا (صفحه توران) مربوط است.
سپاسگزاری
این پروژه با پشتیبانی مالی دانشگاه فردوسی در ارتباط با طرح پژوهشی شماره 3/42842، به تاریخ 10/3/1396، انجام شده است. نگارندگان از مهندس احسان عزیزیان و از شرکت زمینپویان فراز آسیا برای همکاری در انجام بازدید صحرایی و در اختیار گذاشتن دادههای منطقه سپاسگزارند.