نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم زمین، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 Department of Geology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran,
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Sabalan volcano is located in the northwest part of Iran and 25km south of Meshkinshahr in the west Alborz-Azerbaijan structural zone. The rocks forming the Sabalan and its eastern and northern slopes are covered with significant amounts of white-gray pyroclastic deposits, which is indicating a very intense explosive activity at the last stage of this huge volcano activity. After conducting field studies and analyzing the results obtained using the mathematical calculations, a Plinian eruption was detected, and the extrapolated volume of the latest pyroclastic fall eruption was estimated 3.24 km3, and the eruption of Sabalan rated a VEI of 5. Also, due to the shape of the isopach curve, the role of wind in dispersing these deposits is from the west to the east. Also based on geochemical data, the Sabalan’s ignimbrite was rhyodacitic with calc-alkaline signatures and the high ratios of Ba/Nb>28 and Ba/Ta>450 are consistent with subduction related zone.
کلیدواژهها [English]
تا سالهای پیاپی، سنگهای آذرآواری (pyroclastic) بخش ناچیزی از گدازهها بهشمار رفتهاند و غالباً به این سنگها چندان پرداخته نشده است؛ اما ازآنجاییکه گسترش بسیاری نسبت به گدازهها دارند، در سنگشناسی آذرین جایگاه ویژهای یافتهاند. ردهبندی آنها و کاربرد گستردهای که در شناخت چگونگی فعالیتهای آتشفشانی از آنها بهدست میآید، اهمیت بررسی آنها را دو چندان کرده است. در مباحث دینامیک آتشفشانها، از معادلهها و الگوهای شناختهشده و آزمودهشده روی فورانهای آتشفشانی بهره گرفته میشود. نخستینبار Walker (1973) با الککردن نهشتههای آذرآواری گونههای فورانهای آتشفشانی را شناسایی کرد. Suzuki (1981) نمودار لگاریتم ضخامت در برابر لگاریتم بخش فراگرفتهشده در میان منحنیهای ایزوپک را برای بهدستآوردن حجم نهشتهها بهکار برد. این نمودار همواره خطای بسیاری نسبت به مقدار واقعی داشته است. تازهترین و معتبرترین الگوی دینامیکی آتشفشانها الگوی پیشنهادیِ Pyle (1989) است که در این پژوهش از آن بهره گرفته شده است.
آتشفشان سبلان در شمالباختری ایران و در یک منطقة گسترده از برخورد و دگریختی قارة میان صفحههای آفریقایی- عربی و اوراسیا جای دارد. این منطقه یک رژیم زمینساختی فشارشی را از آغاز مزوزوییک تا عهد حاضر تجربه کرده است؛ در جایی که فشردهسازی پیامد فرورانش پوستة اقیانوسی نئوتتیس به زیر خردقاره ایران و برخورد بعدی میان صفحههای عربی و اوراسیا در راستای زاگرس بوده است (Şengör and Kidd, 1979; Dewey et al. 1986; Dilek et al., 2009; Ghalamghash et al., 2016).
پژوهشگران بسیاری تا به امروز در پایاننامهها و نوشتههای گوناگون (Didon and Gemain, 1976; Alberti et al., 1980; Mousavi, 2013; Shahbazi Shiran and Shafaii Moghadam, 2014) به بررسی سنگشناسی و زمینشیمی سنگهای آتشفشانی سبلان پرداختهاند؛ اما تا کنون از حجم بزرگ آذرآواریها، تنوع و دستهبندی آنها توضیحی آورده نشده است. بیگمان در همة فعالیتهای آتشفشانی، فورانهای انفجاری که بهصورت سنگهای آذرآواری به سطح زمین میرسند، سهم بسیار مهمی دارند؛ زیرا برپایة ویژگیهای فیزیکی (شکل، اندازه، تخلخل) و چگونگی پراکندگی آنها شدت انفجار آتشفشان و میزان صعود مواد پدیدآمده از انفجار به هوا را بهدست میآورند (Darvishzadeh, 2004). بررسی دینامیک آتشفشان از دیدگاههای بسیاری اهمیت دارد. با دانستن شمار فازهای فورانی پیشین آتشفشان و زمان پسدهی انرژی آتشفشان الگویی برای رفتار آینده آن بهدست آورده میشود. بررسی شکل نهشتههای آذرآواری و دانستن چگونگی گسترش آنها (مانند: منحنیهای ایزوپک و ایزوپلت) سرمایهگذاری برای بهرهبرداری نهشتههای پومیسی (پوکه معدنی) را بهینه میکند. ازآنجاییکه دربارة آتشفشان سبلان یا دیگر آتشفشانهای ایران تا کنون چنین کاری انجام نشده است، با بررسی آذرآواریها چهبسا تاریخچة فعالیت این آتشفشان بزرگ بازسازی میشود. هدف از انجام این پژوهش بهدستآوردن حجم مواد بیرونریخته، شدت و نوع فوران انفجاری و همچنین، سنگزایی نهشتههای آذرآواری سبلان در واپسین فعالیت انفجاری آن است.
جایگاه زمینشناسی
سبلان استراتوولکان بزرگی است که در شمالباختری ایران در 25 کیلومتری جنوب مشکینشهر (شکل 1) و در یک پهنة گسلی فعال جای دارد. سنگهای آتشفشانی سبلان با سرشت کالکآلکالن دربردارندة تناوبی از گدازههای آندزیتی، تراکیآندزیتی و داسیتی با سن پلیوسن- کواترنری هستند (Didon and Gemain, 1976; Mousavi, 2013; Shahbazi Shiran and Shafaii Moghadam, 2014; Ghalamghash et al., 2016; Fahim Guilany, 2016). گسلهای اصلی منطقه در دو گروه شمالی– جنوبی و خاوری– باختری دستهبندی میشوند. این گسلها در پیدایش هورست نقش داشتهاند و همچنین، پیامد آنها جابجایی در مناطقی بوده است که از دیدگاه زمینساختی آرام بودهاند (Didon and Gemain, 1976). افزونبر گسلهای یادشده، گسلهای محلی، هورست سبلان را به قطعههای کوچکتری بخش کردهاند و در پیدایش کالدراهای این آتشفشان و درههای گسلی نقش داشتهاند.
دادههای بهدستآمده از سنسنجی مطلق گدازههای سبلان نشان میدهند فعالیت آتشفشانی سبلان بلندمدت بوده است و سنگهای آتشفشانی قاعده سبلان از نوع آندزیت به سن میوسن پایانی و سن 5/0± 4/10 میلیون سال پیش (Alberti et al., 1980; Mousavi, 2013) و داسیتهای پایانی به سن 110000 سال پیش (Ghalamghash et al., 2016) هستند. در واقع نمونههای اولیه سبلان از نوع حد واسط (آندزیتی) بودهاند و در پایان به داسیتهای ایگنیمبریتی تغییر سرشت داده است (Fahim Guilany, 2016). افزونبر گدازههای گوناگونی که در فعالیت بلندمدت این آتشفشان بزرگ بیرون ریختهاند، این آتشفشان به تناوب بیش از 7 بار فعالیت انفجاری بسیار شدید داشته است (Fahim Guilany, 2016) که در هنگام آن نهشتههای آذرآواری ریزشی گوناگون، ابر سوزان (Fahim Guilany et al., 2016)، نهشتههای موجی و ایگنیمبریت پدید آمدهاند و حجمی نزدیک به 60 کیلومترمکعب از گدازه و نهشتههای آذرآواری را برجای گذاشته است (Didon and Gemain, 1976). این حجم بزرگ از نهشتههای آتشفشانی از ویژگیهای آتشفشانهای پهنة فرورانش است (Pirmohammadi Alishah et al., 2012).
شکل 1- جایگاه جغرافیایی آتشفشان سبلان و نقشة زمینشناسی منطقه (Mousavi, 2013) با تغییر
روش انجام پژوهش
بهترین روش برای توصیف و ردهبندی فورانهایی که پیامد آنها پیدایش نهشتههای ریزشی است، بررسیهای صحرایی برپایة انتشار و پراکندگی قطعات آواری و اندازة دانههاست. ازاینرو، ستتبرا و بزرگی نهشتة ریزشیِ آخرین فوران آتشفشانی سبلان که از قاعده کلی فورانهای ریزشی پیروی میکند به طور دقیق اندازهگیری شد. سپس از دادههای بهدستآمده بهترتیب منحنیهای ایزوپک و ایزوپلت با نرمافزار CorelDrawX7 رسم شدند. همچنین، برای محاسبة حجم نهشتهها الگوی نازکشدگی نمایی (exponential) برپایة دادههایی که از نقشه ایزوپک بهدست آمدند بهکار برده شد. در پایان، نوع فوران و جهت انتشار باد در پراکندگی این نهشتهها شناسایی شد. سپس از ایگنیمبریتها مقطع نازک ساخته شد و پس از بررسی آنها، شمار 8 نمونه با دگرسانی کمتر در آزمایشگاه زرآزمای تهران به روش ICP-OES برای عناصر اصلی و ICP-MS برای عنصرهای فرعی و کمیاب خاکی تجزیه شیمیایی شدند (آستانة آشکارسازی دستگاه برای عنصرهای اصلی برابربا 05/0% و برای عنصرهای کمیاب برابربا ppm 02/0 – 1 بوده است). دادههای بهدستآمده با نرمافزارهای GCDkit و IgPet 2007 تحلیل شدند.
ویژگیهای صحرایی
نتایج بهدستآمده از برداشتهای صحرایی در اطراف آتشفشان سبلان در آخرین فعالیت انفجاری آن بهصورت (الف) نهشتههای آذرآواری ریزشی و (ب) ایگنیمبریت بوده است که ویژگیهای هر کدام بهصورت جداگانه آورده میشود.
الف- آذرآواریهای ریزشی سبلان:
در پی فعالیت انفجاری شدید آتشفشانی، حجم چشمگیری از گدازههای درون آشیانة ماگمایی تا کیلومترها به هوا پرتاب میشوند و ستون انفجاری را پدید میآورند که از روی ارتفاع آن شدت و نوع فوران انفجاری شناسایی میشوند. پس از صعود، این مواد آذرآواری بهصورت قطعات جدا از هم مانند ریزش برف روی زمین روی هم انباشته میشوند و ضخامتی از خاکستر و پومیس برجای میماند. هر اندازة از نقطه خروج دورتر شویم ستبرای آنها کمتر و اندازة دانهها کوچکتر میشود و سرانجام به خاکستر تبدیل میشوند.
نهشتههای آذرآواری ریزشی سبلان اساساً از جنس پومیس و خاکستر هستند (شکل 2) و از قلة سبلان تا فاصلة دور طی روندی باختری- خاوری (جهت وزش باد غالب در منطقه) دیده میشوند؛ بهگونهایکه با دورشدن از آتشفشان، اندازة قطعات و ضخامت لایهها کاهش مییابد (شکل 2). اگرچه بهعلت مدت زمان طولانی که از فوران این ریزشیها گذشته است نشانههای آنها یا در زیر گدازههای بعدی پنهان شدهاند، یا در پی عوامل طبیعی از میان رفتهاند یا معدنکاران آنها را برداشت کردهاند؛ اما در این پژوهش با پیمایشهای صحرایی در این محل، 36 نقطه از رخنمونهای این ریزشیها بررسی شدند و برپایة آنها منحنیهای ایزوپک رسم شدند (شکل 3).
محاسبه حجم تفرای ریزشی سبلان: برآورد میزان حجم کلی تفرا کار دشواری است؛ ازاینرو، برای محاسبة دقیقتر از الگوی نازکشدگی نمایی با استفاده از دادههایی که از نقشه ایزوپک بهدست آمدهاند بهره گرفته شد. محاسبة حجم، برپایة قانون نازکشدگی نمایی کمی پیچیده است. به گفتة Pyle (1989، 1995) و Fierstein و Nathanson (1992)، ستبرای نهشتههای ریزشی با دورشدن از خاستگاه بهگونة نمایی و برپایة این رابطه کاهش مییابد:
T=T0 exp(- K*A1/2) و ln(T)=ln(T0)−kA
این معادله نشاندهندة معادلهای خطی در دستگاه Ln(T) در برابر ریشة دوم مساحت درون هر ایزوپک است. K نشانة شیب منفی خط و T0 بیشترین ستبرای برونیابیشده در نقطه A=0 هستند (Pyle, 1989).
شکل 2- نمایی از نهشتههای ریزشی سبلان که با دورشدن از دهانة آتشفشان، ستبرا و بزرگی آن کمتر میشوند
شکل 3- A) منحنیهای ایزوپک آخرین نهشتههای ریزشی سبلان (دایرههای سیاه محل بیرونزدگی و شمارهها نمایندة ستبرای لایهها برپایة متر هستند)؛ B) جایگاه نقاط برداشتشده و منحنیهای ایزوپک روی نقشة ماهوارهای
در جدول 1، مساحت محصور در منحنیهای ایزوپک و ضخامت آنها نشان داده شدهاند. نمودار (ضخامت)ln در برابر ریشة دوم مساحت منحنیهای ایزوپک برای نهشتههای ریزشی سبلان در شکل 4 نشان داده شده است. از روی شکل 4 شیب خط بهدست آورده میشود. این مقدار برابربا 1241/0- است.
جدول 1- اطلاعات دادهشده و محاسبهشده از مساحت محصور در منحنیهای ایزوپک و ضخامت آنها
Given Data |
Calculated Data |
||
Area inside the isopach (Km2) |
Thickness (m) |
Squared area inside isopach (Km) |
ln(thickness) M |
122 |
3.6 |
11.04 |
1.28 |
364.81 |
1.8 |
19.1 |
0.59 |
470.89 |
0.9 |
21.7 |
- 0.10 |
785 |
0.45 |
28.01 |
- 0.80 |
1161 |
0.225 |
34.07 |
- 1.49 |
همچنین، جاییکه خط نمودار ضخامت را قطع میکند در واقع ln(T0) است. در اینجا از روی شکل 5 و با بهکارگیری نرمافزار Excel 2016، 72/2 بهدست آمد. برای بهدستآوردن T0 (ضخامت بیشینة نهشتههای ریزشی در نزدیک دهانه) باید exp(lnT0) را بهدست آورد. این مقدار برای نهشتههای ریزشی یادشده برابربا 1803/15 متر بهدست آمد.
شکل 4- نمودار (ضخامت)ln دربرابر ریشة دوم مساحت منحنیهای ایزوپک برای نهشتههای ریزشی پس از کالدرا (برپایة کارهای Pyle (1989)، Bonadonna و Houghton (2005) و Connor و Connor (2006))
شکل 5- نقشة ایزوپلت آخرین نهشتههای ریزشی سبلان (دایرههای سیاه: بیرون زدگی؛ شمارهها: ابعاد بزرگترین دانه ریزشی برپایة سانتیمتر)
برپایة کارهای Pyle (1989، 1995)، Bonadonna و Houghton (2005) و Connor و Connor (2006) برای بهدستآوردن bt (فاصله ضخامت میانه)، معادلة (bt=ln(2)/(k*√ بهکار برده میشود:
bt= 0.69/(0.1241*(√
برای بهدست آوردن مقدار حجم نهشتههای ریزشی روشهای فراوانی پیشنهاد شده است؛ اما روش جدیدتری که Pyle (1989، 1995) و Houghton و همکاران (2000) پیشنهاد کردهاند دقیقتر از به روشهای دیگر است و معادلة آن بهصورت زیر است:
V=13.08*T0(bt)2/α
در این معادله، T0 نشاندهندة بیشینة ضخامت برونیابیشده در نقطة A=0، bt فاصلة ضخامت میانه و α ضریبی متناسب با دوری از مرکزیت الیپسویید ایزوپک از دهانه است و برابر است با:
α 2=(1- e2)=Y2/X2
همچنین، e دوری از مرکزیت الیپسویید ایزوپکهاست و Y و X به ترتیب قطر کوچک و بزرگ الیپسویید ایزوپکها هستند:
V=13.08*0.01518(3.13)2/0.60= 3.24
برپایة شکل 4 و معادلههای بالا، مقدارهای جدول 2 بهدست میآیند. بنابراین حجم کل تفراهای نهشتههای ریزشی در آخرین فوران انفجاری آن 24/3 کیلومترمکعب بهدست میآید.
جدول 2- دادههای مربوط به شکل 5 برای بهدستآوردن حجم تفرا
0.1241 |
منفی شیب خط |
K |
2.72 |
جایی که خط، نمودار ضخامت را قطع کند |
lnT0 |
15.18m |
=exp(lnT0) |
T0 (m) |
0.01518km |
=exp(lnT0)/1000 |
T0 (Km) |
3.13km |
=ln(2)/(k*√ ) |
bt |
0.60 |
=r2/r1 |
Α |
Km33.24 |
=13.08*T0(bt)2/α |
V |
تغییرات اندازة قطعات نهشتههای ریزشی سبلان: در بررسی روند تغییرات بزرگی قطعات نهشتههای ریزشی آتشفشانی، مهمترین کار رسم نقشة ایزوپلت (هماندازه) برای بیشینة ابعاد قطعات است. بیشینة ابعاد قطعات بهصورت میانگین سه عدد از بزرگترین قطر دانهها در نظر گرفته میشود (1981Sparks et al., ) و معیاری برای رسم نقشه ایزوپلت دانسته میشود. در شکل 5، ایزوپلت بیشینة قطر قطعات آخرین نهشتههای ریزشی سبلان آورده شده است. در جدول 3، مساحت محصور در منحنیهای ایزوپلت و ابعاد دانههای آن نشان داده شده است.
جدول 3- مساحت محصور در منحنیهای ایزوپلت و ابعاد دانههای آن
اطلاعات داده شده |
اطلاعات محاسبه شده |
||
مساحت محصور درون ایزوپلت (km2) |
اندازه قطعات (cm) |
ریشة دوم مساحت محصور درون ایزوپلت (km) |
Ln اندازه قطعات (cm) |
121 |
5 |
11 |
1.61 |
470.89 |
2.5 |
21.7 |
0.92 |
576.48 |
1.25 |
24.01 |
0.23 |
784 |
0.625 |
28 |
- 0.47 |
1232.01 |
0.3 |
35.1 |
- 1.20 |
کوچکشدن اندازه قطعات نهشتههای ریزشی آتشفشانی با دورشدن از دهانه، از قوانین نمایی پیروی میکند (Thorarinson, 1954). روند خطی نمودار شکل 6 نیز نشاندهندة کاهش ابعاد قطعات برپایة قانونهای نمایی است. bc یا فاصله میانة بیشینة قطر قطعات پارامتر بسیار مهمی است که از نمودار شکل 6 بهدست میآید. برپایة گفتة Pyle (1989)، این پارامتر از رابطه bc=ln2 / k*√ بهدست میآید. K نیز معرف منفی شیب نمودار است و مقدار آن برابربا 1219/0 است. ازاینرو:
bc= ln2 / 0.1219*√ =3.19.
شکل 6- نمودار (اندازه قطعات)ln در برابر ریشة دوم مساحت منحنیهای ایزوپلت برای آخرین نهشتههای ریزشی سبلان
شاخص انفجار آتشفشان: شاخص انفجار آتشفشان برپایة حجم تفرای پدیدآمده در هنگام فوران آتشفشان بهدست آورده میشود. Newhall و Self (1982) شاخص انفجاری آتشفشان (Volcanic Explosivity Index) (جدول 4) را مشخص کردهاند و برپایة جدول 4، درجات انفجاری از صفر تا هشت متغیر است. درجة صفر نشاندهندة فعالیت کمابیش کمخطر آتشفشان (بی انفجار) و درجة هشت، فوران انفجاری بزرگ و سهمناکی است که پرتابه ریزشی آن در همة نقاط زمین دیده میشود (مانند: انفجار 1883 کوه کراکانوآ در جاوه).
جدول 4- درجهبندی شدت فوران آتشفشانی برگرفته از Newhall و Self (1982)
VEI |
تشریح |
ارتفاع ستون فوران |
مقدار مواد خارج شده |
ردهبندی |
0 |
بدون انفجار |
>104 متر مکعب |
هاوایی |
|
1 |
ضعیف |
100 - 1000 متر |
104 - 106متر مکعب |
هاوایی/ استرومبولی |
2 |
معتدل |
1 - 5 کیلومتر |
106- 107 متر مکعب |
استرومبولی/ ولکانو |
3 |
متوسط |
3 - 15 کیلومتر |
107 - 108متر مکعب |
ولکانو/ پله |
4 |
بزرگ |
10 - 25 کیلومتر |
108 - 109متر مکعب |
پله/ پلینی |
5 |
خیلی بزرگ |
109 - 1010متر مکعب |
پلینی |
|
6 |
- |
1010 - 1011متر مکعب |
پلینی/ الترا پلینی |
|
7 |
- |
1011 - 1012متر مکعب |
پلینی/ الترا پلینی |
|
8 |
- |
<1012متر مکعب |
الترا پلینی |
ازآنجاییکه حجم تفرای بهدستآمده برای نهشتههای ریزشی سرعین برابربا 24/3 کیلومترمکعب بهدست آمده است (109×24/3 متر مکعب)، شاخص انفجار آن برابربا 5 (شدت انفجار خیلی بزرگ) است. ازاینرو، فورانی از نوع پلینی با ستون فورانی به بلندای بیشتر از 25 کیلومتر داشته است.
این شاخص را میتوان از راه سرعت فروافتادن (سقوط ذرات) یا قانون استوک نیز بررسی کرد:
V=CdÖdgα/β
که در آن Cd برابربا ضریب مقاومت هوا (054/1)، d برابربا قطر ذره، g نشاندهندة شتاب ثقل، α برابربا چگالی ذره و β برابربا چگالی اتمسفر هستند.
نتایج سرعت فروافتادن ذرهها در سبلان در جدول 5 آورده شدهاند. همانگونهکه دیده میشود مواد درشتتر (با چگالی یکسان)، سرعت فروافتادن نهایی بیشتری دارند (جدول 5). اکنون با بهکاربردن اندازة تفراها و پراکندگی آنها مساحت درون منحنیهای ایزوپلت (جدول 3) و بلندای ستون فوران بهدست آورده میشود (شکل 7). همانگونهکه دیده میشود بلندای ستون فوران روی نمودار Carey و Sparks (1986) برابربا 22- 27 کیلومتر بهدست آمد. این مقدار نشان دهندة یک ستون فوران پلینی با قدرت انفجار بسیار بزرگ است که درستی روش یادشده را نشان میدهد.
جدول 5- نتایج سرعت فروافتادن ذرات برپایة اندازة ذرات و پراکندگی آن در منحنیهای ایزوپلت
V=CdÖdgα/β
|
اندازة قطعات تفرا (cm) |
V=1.054Ö0.05*9.8*0.1/0.001225=7.77 |
5 |
V=1.054Ö0.025*9.8*0.1/0.001225=5.49 |
2.5 |
V=1.054Ö0.0125*9.8*0.1/0.0001225=3.88 |
1.25 |
V=1.054Ö0.00625*9.8*0.1/0.0001225=2.74 |
0.625 |
شکل 7- نمودار اندازه ذرات در برابر مساحت محصور در منحنیهای ایزوپلت (Carey and Sparks, 1986) (شمارههای روی منحنی ارتفاع ستون فوران برپایة کیلومتر هستند)
ب- ایگنیمبریتها:
در کاوشهای صحرایی انجامشده، به گونة دیگری از انواع نهشتههای برجایمانده از آتشفشان سبلان به نام ایگنیمبریت نیز دست یافته شد. ایگنیمبریت بررسیشده درون درهای بهنام شیرواندره، در 20 کیلومتری جنوبخاوری مشکینشهر و میان شهر لاهرود و آتشفشان سبلان جای دارد. درازای تقریبی این دره نزدیک به 30 کیلومتر و میانگین پهنای آن برابربا 5/2 کیلومتر است؛ اما ازآنجاییکه ژرفای آن از نهشتههای آذرآواری گوناگون انباشته شده است، قابل ارزیابی نیست. بهترتیب سنی، ابر سوزان سه مرحلهای، آذرآواریهای دانهدرشت، ایگنیمبریت و خاکسترهای ریزشی از نهشتههای پرکنندة این دره بهشمار میروند (2016Fahim Guilany et al., ) (شکل 8).
شکل 8- طرح نمادین از مواد سازند شیرواندره
بیرونزدگی این لایه ایگنیمبریتی راستای کمابیش شمالی– جنوبی دارد و با یک شیب ملایم و کمابیش افقی، با گسترش طولی نزدیک به 35 کیلومتر و پهنای نزدیک به 5/0 کیلومتر از شیرواندره تا روستای چپقان امتداد مییابد. دنبالة آن در زیر رسوبهای عهد حاضر پنهان شده است (شکل 9). میانگیم ستبرای آن نزدیک به 30 متر است؛ اما در بلندترین نقطة آن تا 50 متر هم میرسد. با توجه به چگونگی پیدایش ایگنیمبریتها، گمان میرود با فروریزش ستون فوران و حرکت آن در راستای شیرواندره، حجم بزرگی از پومیس و خاکستر و قطعات سنگی در راستای شمال به جنوب جابجا شده و ایگنیمبریت شیرواندره را پدید آورده است.
شکل 9- A) بیرونزدگی ایگنیمبریتها در روستای چپقان؛ B) حد نهایی بیرونزدگی ایگنیمبریت در روستای چپقان
همانگونهکه در یک پهنة ایگنیمبریتی باید انتظار داشت، در سبلان سه بخش یک نهشته ایگنیمبریتی دیده میشوند (شکل 10):
- بخش موجی در قاعده که ستبرای چندانی ندارد و به سختی شناسایی میشود؛
- بخش میانی که ایگنیمبریت جوشخوردهای به ستبرای نزدیک به 26 متر است و قطعات لیتیک در قاعده این بخش و فیام در بخش میانی بهخوبی شناسایی میشوند (شکل 10)؛
- بخش بالایی که به ستبرای نزدیک به 6 متر است و استحکام بالایی ندارد. این بخش را تنها از روی جنس و جهتیافتگی قطعات به بخش بالایی این پهنة ایگنیمبریتی نسبت میدهند (شکل 10).
سنگنگاری
پلاژیوکلاز، بیوتیت و آمفیبول و پیروکسن از فراوانترین کانیهای دیدهشده در این ایگنیمبریتها هستند. پلاژیوکلاز بهصورت نیمهشکلدار تا بیشکل و با اندازههای متوسط تا ریزبلور (میانگین اندازه: μm980؛ شکل 11- A) هستند. برخی از آنها بهعلت حالت انفجاری فوران دچار شکستگی شدهاند و در زمینة سنگهای یادشده دیده میشوند (شکل 11- B). بیوتیت بهصورت پولکی و تیغهای با میانگین اندازة برابربا 1 تا 2 میلیمتر در زمینة سنگ پراکنده است (شکل 11- C). این بیوتیتها از دیدگاه ریختشناسی نیمهشکلدار و تابدار هستند (شکل 11- C) و گاه حاشیة کاملاً سوخته دارند. آمفیبول بهصورت شکلدار تا بیشکل با میانگین اندازة برابربا μm850 و با فراوانی کمابیش متوسط دیده میشود (شکل 11- D). ترکشهای شیشه (Shard) (شکل 11- F) نیز بهعلت گرمای بسیار به حالت نیمهمذاب بههم جوش خوردهاند و نوارهای قهوهای تیرهای درازی را پدید آوردهاند. این نوارها بلورها را دور زده و بافت جریانی اتاکسیتی را پدید آوردهاند (شکل 11- E). در پی فشردگی وزن لایههای بالایی، ترکشهای شیشهای و پومیسهای در حال حرکت طویلشدگی پیدا میکنند.
رنگ خمیره قهوهای روشن است و دربردارندة پومیسهای کشیده و شاردهای شیشهای است. حالت جریانیافتگی در آنها بهصورت نوارهای تیره و روشن بسیار نازکی دیده میشود که به طرز جالبی بلورها را دور میزنند (شکل 11- E). فیامهای درون خمیره نیز در راستای جریان دراز شدهاند. همانگونهکه در تصویرهای میکروسکوپی دیده میشود، ایگنیمبریتهای منطقه بافت اتاکسیتیک روشنی از خود نشان میدهند (شکل 11- E).
شکل 10- ستون چینهشناسی نمادین از ایگنیمبریت سبلان
شکل 11- تصویرهای میکروسکوپی از ایگنیمبریتهای سبلان. A، B) بلورهای پلاژیوکلاز در ایگنیمبریتهای چپقان. به شاردهای شیشهای و زمینة قهوهای رنگ توجه شود؛ C) نمایی از بیوتیت کاملاً سوخته که جهت جریان شیشه را پیروی میکند؛ D) نمایی از آمفیبول شکلدار و ترکشهای آتشفشانی؛ E) بافت اتاکسیتی، تناوب لایههای تیره و روشن شیشه زمینة یک سنگ که یک فنوکلاست پلاژیوکلاز را دور زدهاند؛ F) نمایی از لیتیک زاویهدار (نام اختصاری کانیها: Pl= پلاژیوکلاز؛ Bt= بیوتیت؛ Am= آمفیبول)
زمینشیمی
دادههای تجزیة زمینشیمیایی از بخشهای گوناگون ایگنیمبریت و همچنین، پومیس و خاکسترهای ریزشی سبلان در جدول 6 آورده شدهاند. اساساً ایگنیمبریتها ترکیب سیلیسی دارند و عموماً مقدار SiO2 در آنها از 65 درصدوزنی بیشتر است.
جدول 6- دادههای تجزیة شیمیایی سه بخش ایگنیمبریتهای سبلان (اکسیدها برپایة درصدوزنی، عنصرها برپایة ppm)
Upper Pumice Fall |
Fall Upper Pumice |
Poorly Welded |
Intermediate |
Intermediate |
Intermediate |
Highly Welded |
Highly Welded |
Sample Type |
P2 |
P1 |
Sh2 |
Sh1- b |
Sh1- a |
Ch2 |
Ch1- b |
Ch1- a |
Sample No. |
64.06 |
68.64 |
66.74 |
65.4 |
65.87 |
65.54 |
64.63 |
64.18 |
SiO2 |
15.68 |
15.45 |
15.61 |
15 |
15.77 |
16.09 |
15.83 |
15.91 |
Al2O3 |
3.48 |
3.06 |
3.03 |
3.69 |
3.05 |
3.32 |
3.19 |
3.24 |
Fe2O3 |
4.23 |
2.53 |
2.75 |
2.62 |
3.82 |
2.94 |
4.2 |
4.15 |
CaO |
1.39 |
1.13 |
1.16 |
1.09 |
1.29 |
1.26 |
1.32 |
1.34 |
MgO |
4.51 |
4.5 |
4.84 |
4.11 |
4.59 |
4.29 |
4.3 |
4.23 |
Na2O |
2.95 |
2.93 |
3.49 |
4.68 |
3.38 |
3.1 |
3.23 |
3.24 |
K2O |
0.56 |
0.5 |
0.48 |
0.7 |
0.51 |
0.48 |
0.5 |
0.5 |
TiO2 |
0.06 |
0.06 |
0.06 |
0.09 |
0.06 |
0.06 |
0.07 |
0.07 |
MnO |
0.32 |
0.3 |
0.32 |
0.25 |
0.32 |
0.3 |
0.3 |
0.32 |
P2O5 |
|
|
0.05 |
1.32 |
1.17 |
2.39 |
2.3 |
2.33 |
LOI |
651 |
705 |
678 |
721 |
719 |
647 |
710 |
684 |
Ba |
6.6 |
6.4 |
6.5 |
7.3 |
7.1 |
6.6 |
6.5 |
6.4 |
Co |
3.3 |
2.6 |
2.7 |
2.7 |
2.6 |
3.5 |
3.5 |
3.6 |
Cs |
41 |
27 |
25 |
21 |
18 |
47 |
48 |
49 |
Cu |
2.23 |
2.1 |
1.96 |
1.95 |
1.99 |
2.38 |
2.12 |
2.24 |
Dy |
1.15 |
0.96 |
0.93 |
0.96 |
0.96 |
1.13 |
1.15 |
1.17 |
Er |
1 |
0.95 |
0.94 |
0.99 |
1 |
1.04 |
1.03 |
1.09 |
Eu |
2.7 |
2.88 |
2.55 |
2.7 |
2.6 |
3.05 |
2.9 |
2.87 |
Gd |
2.01 |
2.22 |
2.17 |
2.4 |
2.33 |
2.01 |
1.98 |
1.95 |
Hf |
0.1 |
0.1 |
0.13 |
0.11 |
0.1 |
0.17 |
0.15 |
0.16 |
Lu |
22 |
18 |
17 |
26 |
33 |
14 |
14 |
13 |
Ni |
6.6 |
6.23 |
6.17 |
6.3 |
6.43 |
6.79 |
6.7 |
6.69 |
Pr |
71 |
60 |
53 |
61 |
62 |
77 |
78 |
78 |
Rb |
0.7 |
0.8 |
1.2 |
07 |
0.6 |
0.7 |
08 |
0.8 |
Sn |
773 |
782 |
796.7 |
818 |
849.5 |
728.2 |
742.1 |
738.6 |
Sr |
0.43 |
0.4 |
0.36 |
0.41 |
0.4 |
0.46 |
0.44 |
0.43 |
Tb |
16.3 |
15.8 |
14.47 |
15.2 |
14.31 |
16.6 |
16.5 |
16.54 |
Th |
0.17 |
0.16 |
0.15 |
0.15 |
0.14 |
0.19 |
0.18 |
0.17 |
Tm |
5.1 |
5.2 |
5.1 |
5.1 |
5.2 |
5.3 |
5.1 |
5.2 |
U |
57 |
56 |
51 |
53 |
52 |
59 |
59 |
58 |
V |
1.9 |
1.8 |
1.5 |
1.7 |
1.6 |
2.1 |
2 |
2.1 |
W |
10.1 |
9.5 |
9 |
9.3 |
9.6 |
10.9 |
10.6 |
10.8 |
Y |
0.8 |
0.7 |
0.7 |
0.8 |
0.8 |
0.9 |
0.9 |
0.9 |
Yb |
49 |
51 |
48 |
53 |
57 |
45 |
41 |
37 |
Zn |
66 |
81 |
85 |
86 |
98 |
64 |
66 |
61 |
Zr |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
<0.0 |
<0.1 |
Ag |
72 |
70 |
70 |
71 |
75 |
74 |
73 |
74 |
Ce |
3.3 |
3.8 |
4.2 |
2.9 |
3 |
3.3 |
3 |
2.9 |
Mo |
16 |
17 |
15.9 |
16.1 |
15.3 |
20.2 |
19 |
18 |
Nb |
21.6 |
22.4 |
21.8 |
21.8 |
22.3 |
24.4 |
24 |
23.8 |
Nd |
3.6 |
3.3 |
3.29 |
3.43 |
3.52 |
3.83 |
3.88 |
3.96 |
Sm |
0.3 |
0.26 |
0.22 |
0.28 |
0.26 |
0.5 |
0.44 |
0.45 |
Tl |
45 |
45 |
43 |
44 |
47 |
47 |
45 |
47 |
La |
1.1 |
1.2 |
1.14 |
1.1 |
1.07 |
1.26 |
1.22 |
1.27 |
Ta |
29323 |
28223 |
26639 |
29635 |
32003 |
28280 |
28345 |
28652 |
K |
1148 |
1152 |
1163 |
1967 |
1205 |
1142 |
1161 |
1169 |
P |
همانند همة سنگهای فلسیک، شیمی ایگنیمبریتها نیز به برآیند کانیشناسی فنوکریستها و بهویژه به میزان مقدار سدیم، پتاسیم، کلسیم و مقدار کمتری از آهن و منیزیم درون آنها وابسته است. برپایة ردهبندی اتحادیه جهانی علومزمین (IUGS)، ایگنیمبریتها بیشتر ریولیتی و گاه داسیتی و بهندرت آندزیتی هستند (Le Bas et al., 1986). همانگونهکه در نمودار ردهبندی Winchester و Floyd (1977) دیده میشود، ایگنیمبریتهای سبلان در محدودة ریوداسیت- داسیت جای میگیرند (شکل 12- A). همچنین، برای شناسایی سری ماگمایی، نمودار SiO2 در برابر مجموع آلکالیها (شکل 12- B) بهکار برده شد. همانگونهکه دیده میشود، نمونهها در محدودة سابآلکالن جای میگیرند. همچنین، در نمودار سیلیس در برابر K2O، سرشت کالکآلکالن با پتاسیم بالا از خود نشان میدهند (شکل 12- C).
شکل 12- دادههای تجزیة شیمیایی ایگنیمبریتها روی نمودارهای: A) نمودار ردهبندی Winchester و Floyd (1977)؛ B) نمودار ردهبندی سریهای ماگمایی (Irvine and Baragar, 1971)؛ C) نمودار SiO2 دربرابر K2O (Peccerillo and Taylor, 1976)
بحث
آتشفشانها بیشتر در نوع فوران متفاوت هستند. در واقع چهبسا ویژگیهای فورانی یک آتشفشان از یک فوران تا فوران بعدی نیز متفاوت باشد. دو الگو برای شناخت نوع فورانهای آتشفشانی پیشنهاد شده است:
- الگوی Walker (1973): با بهکاربردن دو پارامتر F (درصد خردشدگی) و D (فاکتور پراکندگی)؛
- الگوی Pyle (1989): با بهکاربردن پارامتر فاصلة ضخامت میانه (bt) و فاصلة قطر میانه (bc).
از دید بسیاری از پژوهشگران (Pyle, 1989; Francis, 1993; Bonadonna and Houghton, 2005; Connor and Connor, 2006)، کاربرد الگوی دوم گستردهتر و آسانتر از الگوی Walker (1973) است و کاربرد آن برتری دارد. در الگوی Walker (1973) فرض میشود که %F انعکاسی از خردشدگی کلی ماگماست؛ اما در عمل، مقدار %F بسیار تحتتأثیر فرایندهای تهنشست قرار میگیرد و ویژگیهای نخستین ماگما را نشان نمیدهد. بررسیها نشان دادهاند فورانهایی هستند که درجة خردشدگی آنها بالاست و مواد ریز به بخشهای دورتر منتقل شدهاند. ازاینرو، کاربرد الگوی Pyle (1989) برپایة پارامترهای bc و btپیشنهاد میشود. بههمینروی، در این نوشتار الگوی دوم بررسی شد. همانگونهکه در نمودار bt دربرابر bc/bt (شکل 13) نشان داده شده است، مقدار bt برای آخرین نهشتههای ریزشی سبلان (جدول 2) برابر است با 15/3 و مقدار bc آن برابربا 19/3 بهدست آمد. بنابراین: 01/1 bc/bt=
شکل 13- نمودار bt دربرابر bc/bt (Pyle, 1989) (نوع فوران با نماد ستاره نشان داده شده است)
چنانچه پیشتر گفته شد، برپایة محاسبههای ریاضی، آخرین فعالیت انفجاری سبلان بهصورت یک فوران پلینی با شاخص انفجار بزرگ بوده است. در این حالت، نخست یک ستون فوران پدید میآید که تا ارتفاع بسیاری (از 15 تا 40 کیلومتر) گسترش مییابد و بهصورت یک چتر متوقف میشود. سپس بهصورت جانبی گسترش مییابد و پومیس و خاکستر فراوانترین مواد تفرایی ریزشکننده آن هستند. این نوع فوران که قدرت انفجاری شدیدی دارد، ویژگیِ ماگماهای تکاملیافته (داسیت، ریولیت، فنولیت) است و بیشترین میزان مواد فرار را دارد. اما ارتباط میان نهشتههای ریزشی پدیدآمده از فوران پلینی و نهشتههای جریانی ایگنیمبریتی در سبلان چیست؟ به گفتة Gill و Thirlwall (2003)، پس از پیدایش یک ستون فوران، دو حالت برای تهنشست ذرات جامد از یک ستون فوران پلینی روی میدهد:
(1) در مراحل نخست فوران، ستون فوران - که داغ، شناور و سبک است و با فشار ممتد گاز به سوی بالا پرتاب میشود - به بیشترین ارتفاعش میرسد. کلاستهای پومیس بهصورت منفرد از ستون و چتر بهسوی پایین ریزش میکنند، زمین را میپوشانند و یک نهشته ریزشی آذرآواری را پدید میآورند.
(2) بهسوی راس فوران پلینی، مؤلفههای مختلفی (مانند: افزایش سرعت جریان توده، پهنترشدن مجرا) باعث میشود که ستون فوران نسبت به هوای اطراف چگالتر شود و جریان همرفتی نتواند قطعات آواری را به حالت شناور نگه دارد؛ ازاین رو به زمین فرو میافتد. این فرایند را فروپاشی ستون فوران مینامند. با فروافتادن این ستون فوران، نهشتههای جریانی آذرآواری (ایگنیمبریت) پدید میآیند.
اگرچه همه پژوهشگران پیدایش ایگنیمبریتها از فروریزش یک ستون فوران پلینی را پذیرفتهاند، اما Sparksو همکاران (1973) دربارة چگونگی پیدایش مذابهای ایگنیمبریتی از حالت دیگری یاد میکند که در آن، ماگمای با گازهای فراوان، بدون انفجار بهصورت کف از دهانه آتشفشان بیرون میریزد و به پیروی از شیب توپوگرافی جریان مییابد. در این حالت وجود گازها سیالبودن و قابلیت تحرک آنها را افزایش میدهد. پس از انجماد، سنگ حالت نواری پیدا میکند و ایگنیمبریت را پدید میآورد. البته پیدایش ایگنیمبریتهای سبلان از این راه نبوده است، بلکه آنها در پی فروریزش ستون فوران پلینی پدید آمدهاند؛ زیرا در مقطع شکل 9 در بخش زیرین واحد ایگنیمبریتی، لایههای لیتیک توفی هستند که انفجار شدید و پیدایش ستون فوران را نشان میدهند. پس از فروریزش، قطعات ریزشی، جوش خوردهاند و در امتداد شیب جریان یافتهاند و پهنة ایگنیمبریتی در منطقه را پدید آوردهاند.
برپایة دادههای زمینشیمی پومیسهای ریزشی (نمونههای P1 و P2) و ایگنیمبریتها، ترکیب شیمیایی آنها بسیار بههم نزدیک است و در هر دوی آنها سدیم از پتاسیم بیشتر است و درصدوزنی SiO2 کمابیش با هم برابر است. ازاین نکته میتوان دریافت که از دیدگاه خاستگاه، ایگنیمبریتها از فروریزش همان ستون فوران ریزشیها خاستگاه گرفتهاند.
از عوامل مؤثر در تفسیر سنگزایی سنگها، تعیین محیط زمینساختی آنهاست. برای این کار، نمودارهای متمایزکنندهای بهکار برده میشوند که بیشترشان برپایة عنصرهای فرعی و کمیاب هستند. برپایة نمودار متمایزکننده زمینساختی Zr دربرابر Y، نمونههای بررسیشده در محدودة کمانهای ماگمایی وابسته به پهنههای فرورانش جای گرفتهاند (شکل 14- A). برای شناسایی کمان ماگمایی مرز فعال قارهای از کمان ماگمایی جزیرههای کمانی، نمودار پیشنهادیِ Pearce (1983) بهکار برده شد. برپایة شکل 14- B، گمان میرود کمان ماگمایی سازندة سنگهای منطقه پیامد فرورانش پوستهای اقیانوسی به زیر پوستهای قارهای بوده است. ازاینرو، برپایة ویژگیهای زمینشیمیایی و همچنین، با درنظرگرفتن موقعیت زمانی و مکانی آتشفشان سبلان، گمان میرود این سنگها با ماگماتیسم ناشی از فرورانش پوستة اقیانوسی نئوتتیس به زیر ورقة ایران در ارتباط هستند و در یک محیط کمان ماگمایی پدید آمدهاند.
شکل 14- A) نمودار Zr دربرابر Yبرپایة pmm (Muller and Groves, 1977)؛ B) نمودار Zr دربرابر Zr/Y (Pearce, 1983)
در شکل 15- A، فراوانی عنصرهای خاکی کمیاب نمونهها به ترکیب کندریت بهنجار (Nakamura, 1977) شده است. همانگونهکه در این شکل دیده میشود، الگوهای یکنواختی از غنیشدگی نمونهها از عنصرهای خاکی کمیاب سبک (از La تا Sm ) در مقایسه با عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (HREE) بهچشم میخورد. غنیشدگی از عنصرهای LREE نسبت به عنصرهای HREE و مقدار کم TiO2، Zr و Nb، وابستگی این سنگها به سریهای کالکآلکالن را نشان میدهند (Machado et al., 2005). در شکل 15- B، ترکیب شیمیایی ایگنیمبریتها به ترکیب NMORB (Sun and McDonough, 1989) بهنجار شده است. این نمودار، الگوهای جالبی با خواص منفی Nb، P و Ti و پیکهای مثبت K و Pb را نشان میدهد که از ویژگیهای ماگماهای کمانی وابسته به پهنههای فرورانش هستند.
شکل 15- نمودارهای بهنجارشده عنصرهای خاکی کمیاب ایگنیمبریتها به: A) ترکیب کندریت (Nakamura, 1977)؛ B) ترکیب N-MORB (Sun and McDonough, 1989)
برای شناسایی روند غنیشدگی عنصری نمونهها در ارتباط با محیطهای زمینساختی، نمودار Nb/Y دربرابر Rb/Y بهکار برده شد (Pearce, 1983) (شکل 16).
شکل 16- جایگاه نمونههای بررسیشده در نمودارNb/Y دربرابر Rb/Y از Pearce (1983)
در این نمودار، سنگهای بررسیشده در بالای خط Rb/Y=1 جای میگیرند. این نمودار نشاندهندة محیطهای درونصفحهای و فرورانشی غنیشده و یا آلودگی پوستهای است. نمونهها بیشتر با روند پهنة فرورانشی غنیشده یا آلودگی پوستهای همخوانی دارند. نمودار Nb/Y دربرابر Th/Y نیز به شناسایی آلودگی خاستگاه و آلودگی پوسته کمک میکند (شکل 12). ماگمایی که با مؤلفههای فرورانشی یا پوستهای آلوده شدهاند، Th/Y بالاتری نسبت به Nb/Y دارند (Pearce, 1983).
در شکل 17- A، ایگنیمبریتهای سبلان در بالای خط Th/Nb=1 جای گرفتهاند و مقدار Th/Y آنها بالاست. این نکته نشان میدهد ماگما تحتتأثیر سیالهای مرتبط با فرورانش یا آلودگی پوسته بوده است.
در سنگهای آتشفشانی وابسته به فرورانش، نسبت Ba/Nb بیشتر از 28 و 450Ba/Ta> است (Fitton et al., 1988). این نسبتها برای ایگنیمبریتهای سبلان بهترتیب برابربا 32 تا 47 و 513 تا 672 هستند. همچنین، نسبت بالاتر Th/Yb به Ta/Yb (شکل 17- B) نیز نشاندهندة اینست که خاستگاه با عوامل فرورانش یا اجزای پوسته آلوده شده است (Pearce, 1983; Wilson, 1989).
شکل 17- A) نمودار Nb/Y دربرابر Th/Y (Pearce, 1983)؛ B) نمودار Ta/Yb دربرابر Th/Yb
نتیجهگیری
برپایة محاسبههای ریاضی در این مرحله، فوران از نوع پلینی با ستون انفجاری نزدیک به 25 کیلومتر بوده است و حجمی نزدیک به 5/3 کیلومترمکعب از نهشتههای آذرآواری ریزشی از خود برجای گذاشته است. با توجه به پراکندگی این نهشتهها جهت باد در هنگام فوران از باختر به خاور بوده است. همچنین، شدت انفجار از نوع درجة پنجم یعنی بسیار بزرگ بوده است. ایگنیمبریتها از نوع داسیتی تا ریوداسیتی با سرشت کالکآلکالن هستند و ویژگیهای ماگماهای کمانی وابسته به پهنههای فرورانش را نشان میدهند. همچنین، دادههای گوناگون زمینشیمیایی، نشاندهندة روند غنیشدگی این سنگها در همخوانی با پهنة فرورانش غنیشده و آلودگی پوستهای هستند. همچنین، ترکیب شیمیایی ایگنیمبریتهای سبلان با ترکیب نهشتههای ریزشیهای آخرین فعالیت انفجاری آن بسیار بههم نزدیک است و در هر دوی آنها سدیم بیشتر از پتاسیم است و درصدوزنی SiO2 کمابیش با هم برابر است. برپایة این نکته، ایگنیمبریتها از دیدگاه خاستگاه، از فروریزش همان ستون فوران ریزشیها خاستگاه گرفتهاند.