نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه زمینشناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
2 استادیار، گروه زمینشناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Chamatoo intrusive body with monzonite to granite composition located south of Amlash city and east of Guilan in the Western Alborz. Petrographically, the Chamatoo intrusive body is mostly made of alkali feldspars and plagioclase with biotite, pyroxene, opaque minerals, and different textures from granular to porphyry granular as the main textures and perthitic, graphic, poikilitic as the accessory textures. In the chondrite-normalized spider diagram, the granitoid rocks display subparallel, linear and homogeneous REE profiles with LILE enrichment as well as Ta and Ti negative anomalies. In addition, all samples have the characteristics of WPG. Overall, the Chamatoo body was formed during the subduction of the oceanic crust of the Southern Caspian Sea and owing to the activity of an subducted mid oceanic ridge towards south, in an extensional regime above the supra-subduction zone a Slab Window was formed. Finally, Slab Window tectonic regime caused the rise of asthenosphere and the alkaline OIB magmatism in the region, followed by the generation of A1- type granite and the per-alkaline Chamatoo granitoid from fractional crystallization of OIB magma source.
کلیدواژهها [English]
در ایالتهای بزرگ سنگهای آذرین، انواع متفاوتی از ماگماتیسم دیده میشود (Ernst, 2014; Jowitt and Ernst, 2013). این ایالتهای بزرگ سنگی میتوانند شامل حجم بزرگی از سنگهای آتشفشانی پرآلکالن همراه با گرانیتوییدهای غیرکوهزایی باشند که بهنام گرانیتهای نوع A شناخته میشوند (Zhang and Zou, 2013). در ایران نیز تا کنون انواع سنگهای گرانیتی نوع I، S و A در زمانهای متفاوت در موقعیتهای مختلف زمینشناختی بهویژه سنندج- سیرجان (Shabanian et al., 2018, 2020; Azizi et al., 2017) گزارش شدهاند. بهتازگی گزارشهای بسیاری دربارة حضور گرانیتهای نوع A در بخشهای مختلف البرز ارائه شدهاند که عموماً در پی فعالیتهای کششی پس از برخورد پدید آمدهاند. (Alirezaei and Hassanzadeh, 2012; Shafaii Moghadam et al., 2015; Azizi et al., 2017; Honarmand et al., 2017; Tavakoli et al., 2021).
تا کنون دلایل مختلفی برای رویداد ماگماتیسم ترشیری در ایران آورده شده است بهگونهایکه در برخی از آنها گاه پهنههای فرورانش نئوتتیس و برخورد شدید ایران و عربستان را عامل آن دانستهاند (Berberian and King, 1981; Moine-Vaziri, 1985) و در برخی دیگر آن را در ارتباط با کافتهای درونقارهای دانستهاند (Sabzehei, 1974). بررسیهای جدیدتر روی ماگماتیسم ترشیری در البرز نشاندهندة تأثیر الگوی فرورانش در منطقه هستند که بهصورت ماگماتیسم مرتبط با کمان قارهای (Valizadeh et al., 2008)، ماگماتیسم پهنههای فرورانش در حاشیة فعال قارهای (Kalantari et al., 2008; Rahimzadeh et al., 2010) و مرتبط با رژیم فرورانشی و ماگماتیسم حوضههای کششی پشتکمانی (Asiabanha and Foden, 2012) بیان شدهاند. در استان گیلان سنگهای آذرین بسیاری با سنها و ترکیبهای مختلف رخنمون دارند. تودة گرانیتوییدی چمتو با سن نسبی پس از کرتاسه (ائوسن؟) در میان گدازههای بالشی مجموعة افیولیتی جنوب دریای خزر (با سن کرتاسة بالایی) رخنمون دارد. در این پژوهش تلاش شده است تا برپایة شواهد زمینشیمیایی، سنگشناسی و زمینشیمی این توده بهعنوان بخشی از ماگماتیسم ترشیری البرز-آذربایجان از دیدگاه پیدایش و محیط تکتونوماگمایی بررسی شود.
روش انجام پژوهش
برای انجام این پژوهش بازدیدهای صحرایی گستردهای روی تودههای گرانیتوییدی چمتو انجام شد و برپایة روابط صحرایی، شمار 60 نمونة سنگی برداشت شد. پس از بررسیهای میکروسکوپی، شمار 13 نمونه از بخشهای مرکزی توده برای ارزیابی فراوانی عنصرهای اصلی و کمیابِ این نمونهها برگزیده شدند. پس از خرد و آسیابکردن در کارگاه آمادهسازی پودر سنگ، این نمونهها در مؤسسه ACME کانادا به روش ICP-MS تجزیة شیمی شدند. در ادامه با بهکارگیری نرمافزارهای IGPET و GCDKIT، به رسم نمودارهای مورد نیاز و تفسیر و تحلیل دادهها پرداخته شد (جدول 1).
زمینشناسی منطقه
منطقه چمتو در شمال گسل البرز جای دارد و بخشی از پهنه گرگان- رشت و فرونشست دریای خزر بهشمار میآید (Eftekhar Nejad, 1980). تودة گرانیتوییدی چمتو در مختصات طول جغرافیایی'13°50 خاوری و عرض جغرافیایی '48°36 شمالی، در 22 کیلومتری جنوبخاوری شهرستان رحیمآباد و در خاور استان گیلان جای دارد. این توده بهصورت دو تودة عدسیشکل در میان مجموعههای کرتاسة بالایی و عموماً در میان سنگهای ژوراسیک آغازین تزریق شده است و ارتفاعات ستیغسازی را در منطقه پدید آورده است (شکل 1).
شکل 1- دورنمای تودة گرانیتوییدی چمتو (دید رو به شمالخاوری)
منطقه چمتو بخشی از نقشه 1:100000 جواهرده را دربر میگیرد (شکل 2). بیشتر گسترة چمتو را توالی سنگچینه ای از سیلتسون، شیل، ماسهسنگ و کنگلومرا با میان لایههای ذغالدار با سیمایی کمابیش ملایم پوشانده است که با نام TR3j2s,sh شناخته میشوند (شکل 2). در بخشهای جنوبی منطقة چمتو، سنگهای آهکی مارنی درود و روته دیده میشوند. افزونبر آن، رخنمونهایی از لایههای ضخیمی از سازند الیکا، کنگلومراهای تودهای تا ضخیملایه ژوراسیک و کنگلومراهای فجن دیده میشوند. سنگآهکهای خاکستری تا کرم رنگ پالئوژن جوانترین واحد رخنمونیافته در منطقه هستند (شکل 2). در شمال ورقة 1:100000 جواهرده، تودههای مشابهی با بافت و ترکیب یکسان با تودة چمتو گزارش شدهاند که سنگهای کرتاسة بالایی را قطع کردهاند. ازاینرو، سن تودههای یادشده به پس از کرتاسة بالایی و پالئوسن آغازین دانسته شده است.
سنگهای میزبان در محل همبری با تودة آذرین درونی بهعلت فعالیت سیالهای گرمابی تا اندازهای دچار دگرسانی شدهاند. تودة آذرین درونی چمتو در محل همبری با سنگهای میزبان حاشیة انجماد سریع نشان میدهد. بههمین روی، در حاشیة توده و در دایکهای منشعب از توده نمونههای ساختاری مشابه با سنگهای آتشفشانی دیده میشوند؛ بهگونهایکه جهتیافتگی بارزی در راستای روند دایکها در آنها دیده می شود. در تودة اصلی، از حاشیه به سمت بخشهای درونی توده، ظاهر سنگها در نمونة دستی کمکم درشتدانهتر میشود؛ بهگونهایکه کمکم از حاشیه از بسیار ریزبلور یا بیبلور با ساخت جریانی بهسوی مرکز ساخت سنگها در نمونة دستی نخست با بافت پورفیری جریانی با درشتبلورهای آلکالیفلدسپار جایگزین میشود و سپس در مرکز با بافت درشتدانه (گرانولار) جایگزین میشود (شکل 3- A). چنین تغییر ساخت و ترکیبی در بررسیهای میکروسکوپی نیز دیده میشود. ازاینرو، گمان میرود تودة چمتو لایهبندی ترکیبی از حاشیه به مرکز دارد. در برخی بخشها، تودة آذرین درونی چمتو را دایکهایی از جنس دولریت و بازالت قطع کردهاند. همبری مشخصی میان تودة گرانیتوییدی چمتو و دایکهای بازالتی دیده میشود. بیگانهسنگهایی از سنگهای میزبان در بخشهای حاشیهای توده دیده میشوند (شکل 3- B). گرانیتوییدها در نمونة دستی با رنگهای کرم تا صورتی و خاکستری و با بافت دانهای دیده میشوند.
شکل 2- نقشۀ زمینشناسی منطقه چمتو برپایة نقشة 1:100000 جواهرده (Baharfiruzi and Shafeii, 2003)
شکل 3- A) بافت گرانولار در سینیت صورتی رنگ در نمونة دستی تودة گرانیتوییدی چمتو؛ B) حضور بیگانهسنگهای بازالتی در حاشیة تودة آذرین درونی چمتو
سنگشناسی
برپایة بررسیهای میکروسکوپی در تودة گرانیتوییدی چمتو تنوع ترکیبی از گرانیت تا مونزوسینیت دیده میشود.
گرانیتها: گرانیتها تنوع بافتی مختلفی (مانند: گرانولار، گرافیکی، پورفیرویید و پرتیتی) نشان میدهند (شکل 4- A). آلکالیفلدسپار، پلاژیوکلاز، کوارتز از کانیهای اصلی سازندة این گروه سنگی هستند که بههمراه کانیهای فرعیِ کدر و اسفن (لوکوکسن) در سنگ دیده میشوند. فلدسپارها نیمهشکلدار تا بیشکل با ابعاد 4 تا 8 میلیمتر از نوع آلکالیفلدسپار و میکروکلین پرتیتی هستند و نزدیک به 65 درصد از حجم کل سنگ را در بر گرفتهاند. فلدسپارها عموماً سریسیتی شدهاند و در پی همرشدی با کوارتز بافت گرافیکی و گرانوفیری نشان میدهند (شکل 4- B). بافت پرتیتی و حاشیة تجزیهشده نیز در برخی بلورها دیده میشود (شکلهای 4- C و 4- D). بلورهای شکلدار تا نیمهشکلدارِ پلاژیوکلاز کمتر از 10 درصد حجم کل سنگ را دربر میگیرند. منطقهبندی و حاشیة غباری نیز در برخی بلورها دیده میشوند (شکل 4- E). در برخی مقاطع حاشیة واکنشی مشخصی در حاشیة بلورهای پلاژیوکلاز دیده میشود (شکل 4- A). بلورهای بیشکل کوارتز با حاشیة مضرس با حجم 20 تا 25 درصدحجمی فضای خالی میان دیگر بلورها را در بر گرفته است. افزونبر آن، کوارتز بهصورت همرشدی با آلکالیفلدسپارها نیز دیده میشود. کانیهای کدر از کانیهای فرعی سنگ هستند. اسفن لوکوکسن نیز بههمراه کانیهای کدر و کوارتز در گرانیتها یافت میشود (شکل 4- F). کانیهای ثانویهای مانند کلریت و سریسیت که از دگرسانی دیگر کانیها پدید آمدهاند نیز در این سنگها دیده میشوند.
شکل 4- تصویرهای میکروسکوپی از تودة گرانیتوییدی چمتو. A) بافت پورفیروییدی با درشت بلورهای پلاژیوکلاز با حاشیة واکنشی؛ B) بافت گرانوفیر و گرانولار در گرانیت آلکالن (نور عبوری پلاریزه)؛ C) درشتبلور فلدسپار و میکروکلین پرتیتیشده در گرانیتها (نور عبوری پلاریزه)؛ D) درشتبلور آلکالیفلدسپار با حاشیة در حال واپاشی در گرانیتها (نور عبوری پلاریزه)؛ E) درشتبلور پلاژیوکلاز با منطقهبندی؛ F) کانی اسفن لوکوکسن در گرانیت آلکالن (نور عبوری پلاریزه) (نام اختصاری کانیها برپایة Whitney و Evans (2010) است).
شکل 4- ادامه
مونزونیتها: این گروه سنگی در منطقة چمتو بهصورت انواع مونزوسینیت، مونزونیت و کوارتز مونزونیت دیده میشود. نمونهها بافتهای پورفیروییدی و گرانولار را نشان میدهند (شکلهای 5- A و 5- B). کانیهای اصلی این گروه سنگی عبارتند از: پلاژیوکلاز، آلکالیفلدسپار + کوارتز (در کوارتز مونزونیتها). افزونبر آن، کانیهای فرومنیزین بیوتیت، پیروکسن و الیوین بههمراه کدر و تیتانیت بهصورت کانیهای فرعی دیده میشوند. پلاژیوکلازها بیشتر از 40 درصدحجمی سنگ فراوانی دارند و گاه منطقهبندی نشان میدهند. (شکل 5- C). آلکالیفلدسپارها نیز با فراوانی مشابه با پلاژیوکلاز (نزدیک به 40 درصدحجمی) بهصورت بلورهای شکلدار عموماً به کانیهای رسی تجزیه شدهاند. بلورهای بیشکل تا نیمهشکلدار کوارتز با فراوانی 20 درصد کل حجم سنگ فاصلة میان دیگر کانیها را پر کرده کردهاند (شکل 5- D) و گاه بهصورت همرشدی با فلدسپارها نیز دیده میشوند. درشتبلورهای نیمهشکلدار سبز رنگ پیروکسن (شکل 5- E)، با بیشینه ابعاد 5/2 میلیمتر و گاه با ماکل دوتایی تکراری دیده میشوند (شکل 5- F). حاشیة واکنشی مشخصی در اطراف درشتبلورهای پیروکسن در برخی نمونهها دیده میشود (شکل 5- G). نشانههایی از تجزیه به بیوتیت، کلریت، کلسیت و کانیهای کدر نیز در نمونهها دیده میشود. بلورهای صفحهایشکل بیوتیت با بیشینه ابعاد تا 5/2 میلیمتر و با فراوانی 15 درصدحجمی کل سنگ در برخی نمونههای سنگی دیده میشوند که عموماً به کلریت و اکسید آهن تجزیه شدهاند. الیوینها که در برخی مقاطع دیده میشوند همگی به بولنژیت تجزیه شدهاند (شکل 5- H). تیتانیت نزدیک به 5 تا 10 درصد حجم کل سنگ را دربر گرفته است (شکل 5- C). کانیهای ثانویه اپیدوت، کانیهای رسی و کلریت هستند که از تجزیة کانیهای اصلی پدید آمدهاند.
شکل 5- تصویرهای میکروسکوپی از تودة گرانیتوییدی چمتو. A) بافت پورفیرو میکرولیتی در میکرومونزوسینیت در حاشبه توده؛ B) بافت گرانولار در مونزونیت؛ C) منطقهبندی در بلور پلاژیوکلاز؛ D) بلورهای نیمهشکلدار کوارتز در کوارتز مونزونیت؛ E) بلورهای سبز رنگ پیروکسن بههمراه تیتانیت؛ F) نمایی از مقطع عرضی پیروکسن دارای ماکل تکراری؛ G) درشتبلور کلینوپیروکسن همراه با حاشیة واکنشی در میکرو کوارتزمونزونیت در حاشیة توده؛ H) درشت بلور الیوین بولنژیتیشده در میکرومونزونیتها در دایکهای منشعب از توده (نام اختصاری کانیها برگرفته از Whitney و Evans (2010)).
شکل 5- ادامه
در گروه سنگی سینیتها و میکرو سینیتها، بافتهای پورفیرو جریانی میکرولیتی با درشتبلورهای پلاژیوکلاز و آلکالیفلدسپار و میکرولیتی و بافت گرانولار (شکلهای 6- A و 6- B) از بافتهای اصلی هستند. البته گاهی بافت گرافیکی (شکل 6- C) نیز دیده میشود. در حاشیة توده و در دایکهای منشعب از توده نمونههای سنگی در ظاهر ویژگیهای سنگهای آذرین بیرونی را نشان می دهند که این ویژگی پیامد رفتار همزمان گسلهها و تزریق مادة مذاب درون آنهاست که پیدایش بافت جریانی در راستای دایکها را بهدنبال داشته است. پلاژیوکلاز و آلکالیفلدسپار و پیروکسن از کانیهای اصلی و بیوتیت و سریسیت و کلریت و کوارتز از کانیهای ثانویه هستند.
پلاژیوکلاز با ابعاد 2/0 تا 1 میلیمتر و فراوانیِ 10 تا 30 درصدحجمی از کانیهای اصلی این گروه سنگی است. سوسوریتی و اپیدوتیشدن در حاشیة برخی بلورهای پلاژیوکلاز دیده میشود. بافت غباری حاشیهای در برخی بلورهای پلاژیوکلاز دیده میشود (شکل 6- D). افزونبر پلاژیوکلازها، آلکالیفلدسپارها با گاهی با فراوانی تا 65 درصد حجمی و اندازة متوسط 2/0 تا 1 میلیمتر و غالباً بهصورت بلورهای نیمهشکلدار تا بیشکل از کانیهای اصلی سنگ هستند. بیشتر آلکالیفلدسپارها در حال جایگزینی با کانیهای رسی هستند. کلینوپیروکسنها سبز رنگ با ابعاد 2/0 تا 5/2 میلیمتر و فراوانی 20 تا 45 درصد حجم کل سنگ را فراگرفتهاند، حضور آلکالیفلدسپار در بلورهای کلینوپیروکسن پیدایش بافت پوییکیلیتیک در این سنگها را بهدنبال داشته است (شکل 6- E). در برخی نمونهها، تجزیة بلورهای پیروکسن به کلریت و اورالیت و کانیهای کدر، یا کلسیت، یا به بیوتیت دیده میشود (شکل 6- F). کانیهای بیوتیت عموماً در حال واپاشی به تیتان، کلریت و کانیهای کدر هستند. کانی کوارتز نیز بهصورت فرعی در زمینه و در فضاهای خالی میان دیگر بلورها در این گروه سنگی دیده میشود.
حضور بافتهای غربالی، غباری در سنگهای چمتو و وجود منطقهبندی و حاشیههای در حال واپاشی و حاشیة واکنشی در کانیها نشان از نبود تعادل ترکیبی در هنگام تبلور کانیهاست. این نبود تعادل ترکیبی را میتوان با فرایندهای هضم و آمیزش ماگمایی تفسیر کرد. وجود قطعات بیگانهسنگها در بخشهای حاشیهای تودة چمتو نشاندهندة حضور فرایند هضم در روند تکاملی توده است. همچنین، تزریقهایی از دایکهای بازالتی در بخشهایی از توده نشاندهندة حضور تودههای ماگمایی مافیکتر در منطقه است. تداخل این ماگماها با ماگمای هنگام تبلور توده خسلدشت نشان از فرایند آمیزش ماگمایی در هنگام تبلور آن است.
فرایندهای کلریتیشدن- بولنژیتیشدن در سنگهای منطقه از یک سو و دگرسانیهای گسترده که کانسارهای خاک صنعتیِ منطقه را پدید آوردهاند از سوی دیگر، نشاندهندة نقش فعالیت گرمابی ثانویه در پیدایش تودة سنگی چمتو هستند. گمان میرود در مراحل پایانی پیدایش توده، سیالهای آزادشده از توده، بخشهایی از توده را دگرسان و کانیها را تجزیه کردهاند.
شکل 6- تصویرهای میکروسکوپی از تودة گرانیتوییدی چمتو. A، B) بافت میکرولیتی جریانی در میکروسینیتها در دایکهای منشعب از توده؛ C) همرشدی کوارتز و فلدسپار و پیدایش بافت گرافیک در کوارتز سینیت؛ D) بافت غباری حاشیهای در درشت بلور پلاژیوکلاز در تراکیت؛ E) بافت پوییکلیتیک در درشت بلور کلینوپیروکسن؛ F) تجزیه درشت بلور کلینوپیروکسن به کلریت و کانیهای کدر (تصویرهای A، D و E در PPL؛ تصویرهای B، C و F در XPL؛ نام اختصاری کانیها برگرفته از Whitney و Evans (2010)).
شکل 6- ادامه
زمینشیمی سنگ کل
برپایة دادههای بهدستآمده از تجزیة زمینشیمیایی در نمونههای چمتو (جدول 1). در این سنگها میزان SiO2 برابربا 24/57 تا 98/60 درصدوزنی است و مقدار کم TiO2 (برابربا 03/0 تا 14/0 درصدوزنی)، Al2O3 (47/17 تا 32/18 درصدوزنی)، CaO کم (18/0-03/2 درصدوزنی)، MgO (28/0-61/1 درصدوزنی) و محتوای بالای آلکالیها (Na2O برابربا 3/6 تا 17/8 درصدوزنی، K2O برابربا 07/5 تا 8/5 درصدوزنی) و میزان Fe2O3t نزدیک به 55/4 تا 39/7 درصدوزنی بهدست آمده است (جدول 1).
روی نمودارهای متعارف شناسایی انواع مختلف سنگی که تغییرات مجموع آلکالیها (K2O+ Na2O) را دربرابر SiO2 (De la Roche et al., 1980; Middlemost, 1985) (شکل 7) و ردهبندی (Cox et al., 1979) بررسی میکنند، بیشتر نمونههای چمتو در محدودة سینیت جای میگیرند (شکل 7).
جدول 1- دادههای بهدستآمده از تجزیة شیمیایی تودة گرانیتوییدی چمتو به روش ICP-MS و ICP-AES (تجزیة اکسیدهای اصلی و عنصرهای کمیاب بهترتیب برپایة درصدوزنی با برپایة ppm گزارش شده است).
Sample |
Ch220 |
Ch221 |
Ch222 |
Ch223 |
Ch224 |
Ch225 |
Ch226 |
Ch232 |
Ch233 |
Ch234 |
Ch235 |
Ch236 |
Ch237 |
SiO2 |
58.42 |
58.29 |
58.57 |
58.34 |
57.90 |
57.72 |
57.24 |
60.98 |
59.43 |
60.06 |
57.26 |
60.32 |
60.97 |
Al2O3 |
17.96 |
17.63 |
18.04 |
17.60 |
17.59 |
17.47 |
17.49 |
18.32 |
17.90 |
18.06 |
17.95 |
18.06 |
18.30 |
Fe2O3 |
6.54 |
7.18 |
6.54 |
7.31 |
7.11 |
6.39 |
7.39 |
4.55 |
5.20 |
5.29 |
6.35 |
4.97 |
4.53 |
MgO |
0.15 |
0.02 |
0.08 |
0.04 |
0.04 |
0.22 |
0.07 |
0.01 |
0.23 |
0.18 |
0.09 |
0.15 |
0.03 |
CaO |
1.82 |
1.97 |
1.63 |
2.01 |
1.96 |
1.98 |
2.03 |
0.64 |
1.52 |
0.28 |
1.75 |
0.92 |
0.50 |
Na2O |
6.58 |
6.96 |
6.45 |
6.75 |
6.51 |
6.54 |
6.44 |
8.17 |
6.30 |
6.74 |
6.96 |
6.53 |
8.12 |
K2O |
5.64 |
5.59 |
5.80 |
5.56 |
5.68 |
5.13 |
5.48 |
5.16 |
5.65 |
6.12 |
5.47 |
5.80 |
5.07 |
TiO2 |
0.08 |
0.11 |
0.08 |
0.12 |
0.12 |
0.07 |
0.14 |
0.03 |
0.09 |
0.07 |
0.08 |
0.08 |
0.03 |
P2O5 |
0.06 |
0.05 |
0.04 |
0.06 |
0.07 |
0.04 |
0.08 |
0.03 |
0.03 |
0.03 |
0.05 |
0.04 |
0.03 |
MnO |
0.18 |
0.20 |
0.18 |
0.20 |
0.18 |
0.19 |
0.19 |
0.17 |
0.09 |
0.16 |
0.18 |
0.13 |
0.18 |
Cr2O3 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.00 |
0.01 |
0.00 |
0.01 |
0.03 |
0.00 |
0.00 |
LOI |
2.20 |
1.70 |
2.20 |
1.60 |
2.50 |
3.80 |
3.10 |
1.40 |
3.20 |
2.60 |
3.50 |
2.60 |
1.80 |
Sum |
99.62 |
99.65 |
99.62 |
99.61 |
99.65 |
99.59 |
99.68 |
99.47 |
99.64 |
99.60 |
99.67 |
99.60 |
99.56 |
Sc |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
Ba |
96.00 |
120.00 |
88.00 |
121.00 |
130.00 |
63.00 |
168.00 |
17.00 |
27.00 |
25.00 |
73.00 |
34.00 |
22.00 |
Be |
14.00 |
11.00 |
6.00 |
6.00 |
11.00 |
10.00 |
6.00 |
21.00 |
9.00 |
12.00 |
9.00 |
10.00 |
16.00 |
Co |
0.50 |
0.40 |
0.60 |
0.20 |
0.30 |
0.40 |
0.50 |
0.30 |
0.50 |
1.50 |
2.40 |
0.40 |
0.40 |
Cs |
1.00 |
0.90 |
1.10 |
0.90 |
1.00 |
4.50 |
1.10 |
1.60 |
2.30 |
2.80 |
1.50 |
1.80 |
1.70 |
Ga |
40.20 |
37.70 |
39.90 |
37.20 |
38.20 |
39.00 |
37.70 |
51.70 |
38.90 |
41.30 |
35.90 |
39.00 |
50.40 |
Hf |
28.10 |
24.90 |
25.80 |
30.00 |
24.10 |
29.50 |
22.00 |
42.90 |
28.30 |
34.60 |
26.10 |
27.40 |
44.20 |
Nb |
155.70 |
148.60 |
161.50 |
149.10 |
151.80 |
180.10 |
137.00 |
200.40 |
148.00 |
163.50 |
153.60 |
149.80 |
214.80 |
Rb |
91.20 |
85.10 |
88.70 |
80.70 |
84.90 |
91.60 |
78.90 |
159.40 |
111.40 |
133.20 |
84.60 |
113.40 |
175.00 |
Sn |
8.00 |
7.00 |
9.00 |
7.00 |
8.00 |
9.00 |
8.00 |
18.00 |
9.00 |
9.00 |
9.00 |
10.00 |
18.00 |
Sr |
143.30 |
86.50 |
171.40 |
88.30 |
95.90 |
97.20 |
84.50 |
38.90 |
58.80 |
22.90 |
98.60 |
56.90 |
39.20 |
Ta |
9.40 |
8.60 |
9.20 |
8.90 |
8.60 |
10.60 |
8.10 |
15.30 |
9.10 |
10.90 |
9.90 |
10.40 |
17.60 |
Th |
16.00 |
14.20 |
14.90 |
13.80 |
13.70 |
16.60 |
12.60 |
34.10 |
16.20 |
20.40 |
14.30 |
18.00 |
34.50 |
U |
4.60 |
4.50 |
5.10 |
4.30 |
4.50 |
5.40 |
4.70 |
9.40 |
4.80 |
4.20 |
4.20 |
4.80 |
9.10 |
V |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
8.00 |
W |
1.50 |
1.10 |
1.60 |
0.90 |
0.70 |
1.30 |
1.10 |
2.90 |
2.20 |
2.70 |
0.60 |
1.60 |
0.50 |
Zr |
1244 |
1116.5 |
1198.5 |
1289.1 |
1115.7 |
1381.0 |
961.90 |
1830.1 |
1259.8 |
1475.2 |
1139.4 |
1256.3 |
1808.2 |
Y |
77.60 |
73.60 |
78.70 |
73.60 |
73.50 |
91.10 |
67.20 |
129.40 |
78.80 |
81.70 |
75.20 |
81.20 |
128.40 |
La |
153.20 |
138.70 |
148.40 |
168.70 |
132.20 |
156.60 |
123.30 |
220.60 |
135.50 |
155.50 |
130.50 |
149.20 |
203.20 |
Ce |
312.10 |
280.20 |
296.60 |
365.70 |
266.20 |
304.40 |
239.80 |
402.10 |
287.50 |
312.30 |
277.40 |
298.00 |
406.20 |
Pr |
35.68 |
33.35 |
34.51 |
38.38 |
31.48 |
35.82 |
28.95 |
43.32 |
33.29 |
36.11 |
32.96 |
35.02 |
43.35 |
Nd |
130.80 |
128.60 |
124.00 |
120.70 |
120.40 |
130.70 |
112.90 |
152.70 |
122.00 |
135.80 |
126.90 |
128.20 |
152.50 |
Sm |
22.92 |
22.68 |
23.21 |
22.11 |
21.71 |
24.07 |
20.37 |
27.01 |
22.11 |
22.73 |
23.44 |
22.14 |
27.07 |
Eu |
4.34 |
4.42 |
4.42 |
4.67 |
4.42 |
4.20 |
4.50 |
2.49 |
3.05 |
2.92 |
4.28 |
3.04 |
2.26 |
Gd |
20.49 |
20.35 |
20.84 |
19.24 |
19.07 |
21.47 |
17.87 |
25.42 |
18.64 |
19.69 |
20.24 |
19.28 |
24.79 |
Tb |
2.92 |
2.80 |
2.90 |
2.74 |
2.65 |
3.10 |
2.42 |
3.90 |
2.70 |
3.01 |
2.92 |
2.85 |
4.05 |
Dy |
17.10 |
15.82 |
17.62 |
16.62 |
15.92 |
17.81 |
14.17 |
24.73 |
15.34 |
16.55 |
15.95 |
16.61 |
22.94 |
Ho |
2.95 |
2.72 |
2.96 |
2.56 |
2.79 |
3.14 |
2.56 |
4.54 |
2.96 |
3.15 |
2.86 |
3.10 |
4.61 |
Er |
7.98 |
7.47 |
7.73 |
7.32 |
7.05 |
9.16 |
6.86 |
12.81 |
7.63 |
8.24 |
7.85 |
7.97 |
12.93 |
Tm |
1.10 |
1.02 |
1.13 |
1.03 |
1.00 |
1.28 |
0.91 |
1.82 |
1.08 |
1.18 |
1.09 |
1.20 |
1.97 |
Yb |
6.68 |
6.17 |
7.23 |
6.80 |
6.51 |
7.28 |
5.84 |
10.50 |
7.04 |
7.70 |
6.93 |
7.53 |
11.61 |
Lu |
0.99 |
0.96 |
0.98 |
0.95 |
0.89 |
1.09 |
0.88 |
1.61 |
1.03 |
1.11 |
0.97 |
1.09 |
1.73 |
جدول 1- ادامه
Sample |
Ch220 |
Ch221 |
Ch222 |
Ch223 |
Ch224 |
Ch225 |
Ch226 |
Ch232 |
Ch233 |
Ch234 |
Ch235 |
Ch236 |
Ch237 |
Mo |
3.90 |
9.50 |
3.20 |
9.50 |
8.20 |
2.00 |
8.80 |
3.60 |
3.30 |
3.30 |
3.20 |
5.70 |
6.40 |
Cu |
4.10 |
3.60 |
3.80 |
4.50 |
4.20 |
3.60 |
3.30 |
3.60 |
3.80 |
5.70 |
3.40 |
4.40 |
3.60 |
Pb |
13.30 |
12.10 |
13.00 |
17.70 |
13.60 |
14.70 |
13.10 |
23.40 |
12.10 |
20.70 |
13.60 |
15.40 |
28.70 |
Zn |
164 |
151 |
144 |
154 |
167 |
195 |
173 |
59 |
149 |
193 |
166 |
168 |
185 |
Ni |
0.70 |
0.40 |
0.60 |
0.50 |
0.50 |
0.40 |
0.10 |
1.20 |
5.20 |
3.40 |
0.40 |
1.40 |
1.50 |
As |
3.10 |
2.60 |
2.40 |
4.90 |
3.20 |
1.60 |
2.30 |
3.10 |
1.40 |
1.50 |
1.20 |
1.70 |
4.30 |
Cd |
0.20 |
0.30 |
0.20 |
0.40 |
0.30 |
0.40 |
0.30 |
0.40 |
0.40 |
0.60 |
0.30 |
0.40 |
0.40 |
Sb |
0.80 |
0.50 |
0.70 |
2.20 |
0.40 |
0.40 |
1.50 |
0.60 |
0.30 |
4.20 |
0.70 |
2.00 |
0.80 |
Bi |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
Ag |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
Au |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.80 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
0.50 |
Hg |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.02 |
0.01 |
0.02 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
0.02 |
0.01 |
0.01 |
0.01 |
Tl |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
0.10 |
LOI= Lost On Ignition; AI (Agpatic Index: (Na2O+K2O)/Al2O3); ASI (Aluminum Saturation Index) = Al/ (Ca-1.67P+Na+K); Fe-Index=(FeO+0.9Fe2O3)/(FeO+0.9Fe2O3+MgO); MALI= (Modified alkali lime index: Na2O+K2O +CaO)
شکل 7- ردهبندی سنگهای تودة گرانیتوییدی چمتو روی نمودارهای: A) SiO2 دربرابر Na2O+K2O (Middlemost, 1985)؛ B) SiO2 دربرابر Na2O+K2O (Cox et al., 1979)؛ C) R1 دربرابر R2 (De la Roche et al., 1980)
در نمودارهای عنکبوتی بهنجارشده به ترکیب کندریت (Sun and McDonough, 1989) (شکل 8- B)، نمونههای بررسیشده آنومالی منفی مشخصی نسبت به Eu نشان میدهند. همچنین، غنیشدگی مشخصی (10 تا 1000 برابر ترکیب کندریت) از همة عنصرهای خاکی کمیاب دارند و در عین حال از عنصرهای خاکی کمیاب سبک (LREE) نسبت به عنصرهای خاکی کمیاب سنگین (HREE) غنیشدگی نشان میدهند.
در الگوی عنصرهای خاکی کمیاب سنگهای گرانیتوییدی چمتو بهنجارشده به ترکیب کندریت، روند عنصرها در مقایسه با ترکیب کندریت (شکل 8- B) در همة نمونهها تقریباً موازی است و نمونهها از عنصرهای خاکی کمیاب کمیاب سبک نسبت به عنصرهای خاکی کمیاب سنگین بهنسبت غنی هستند (72/16-7/11(La/Yb)N=). الگوهای بهنجارشده به گرانیتهای پشتة میاناقیانوسی از عنصرهای لیتوفیل بزرگیون یا LILE (K، Rb، Th) غنیشدگی و از LREE نسبت به عنصرهای با شدت میدان بالا یا HFSE (Ta، Nb، Hf، Zr، Sm، Y، Yb) غنیشدگی نشان میدهند (شکل 8- D).
شکل 8- الگوی تغییرات عنصرهای خاکی کمیاب تودة گرانیتوییدی چمتو در: A) نمودار بهنجارشده به ترکیب مورب (Pearce, 1983)؛ B) نمودار بهنجارشده به ترکیب کندریت (Sun and McDonough, 1989)؛ C) نمودار بهنجارشده به ترکیب گوشتة اولیه (Sun and McDonough, 1989)؛ D) نمودار بهنجارشده به ترکیب گرانیت پشتة اقیانوسی ORG (Pearce et al., 1984).
بحث
در نمودارهای بهنجارشده به ترکیب MORB، گوشتة اولیه و گرانیت پشتة اقیانوسی، باریم آنومالی منفی دارد. باریم بهآسانی جایگزین پتاسیم در بیوتیت و فلدسپار میشود؛ از اینرو، آنومالی منفی آن در این نمودارها چهبسا در ارتباط با جدایش بلورین فلدسپار حرارت بالا نسبت به هورنبلند و بیوتیت است (Rollinson, 1993; Arslan and Aslan, 2006).
غنیشدگی از عنصرهای LILE و HFSE همراه با آنومالی منفیِ Ti و نسبتاً منفیِ Ta از ویژگیهای ماگماهای مرتبط با فرورانش و یا آلودگی ماگمای خاستگاه با سیالهای آزادشده هنگام فرایند فرورانش هستند. این ماگماها معمولاً یا به خاستگاه گوشتهای نسبت داده میشوند که پیشتر توسط فعالیت متاسوماتیک سیالهای آزادشده از رسوبها یا تختة فرورو از عنصرهای LILE و HFSE غنی شده است و یا ویژگیِ ماگماهای برخاسته از گوشتة سنگکرهایِ زیرقاره باشند که هنگام فرورانش اولیه پدید آمده است (Pearce, 1983; Ilbeyli et al., 2004).
الگوهای توزیع کمابیش هموار HREE در نمودار بهنجارشده به ترکیب کندریت نشان میدهند جدایش ناچیزی در HREE روی داده است و ازاینرو، نشاندهندة وجود گارنت در خاستگاه گوشتهای نیستند؛ بلکه حضور اسپینل در این خاستگاه گوشتهای را نشان میدهند. همچنین، تهیشدگی در Ti و Ta توسط ابقاء فازهای کانیایی بجامانده غنی از تیتانیم (مثل روتیل و تیتانیت) در خاستگاه گوشتهای توضیح داده میشود (Foley and Wheller, 1990).
بهطور کلی غنیشدگیها و تهیشدگیهای عنصرهای کمیاب نامبرده گویای پیدایش این سنگها در حوضههای حاشیههای فرافرورانش هستند (Wilson, 1989; Gill, 1981)؛ بدینگونهکه سیالهای آزادشده از پوستة فرورو و آبگیری تختة فرورو و سپس افزودهشدن آنها به مذاب ماگمایی شواهدی بر حاشیة سوپراسابداکشن هستند.
سرشت ماگما و محیط زمینساختی
برپایة محاسبة شاخص آهن نمونههای بررسیشده در ردة گرانیتوییدهای فروئن جای میگیرند (شکل 9- A). همچنین، شاخص قلیایی (MALI) بهدستآمده برای نمونههای چمتو برابربا 1/13 تا 52/14 است و در شکل 9- B، نمونهها در محدوده آلکالی جای میگیرند. مقادیر شاخص آلومینیم اشباع (ASI) در نمونههای بررسیشدة چمتو از 1 کمتر است و برپایة شکل 9- C همة نمونهها در محدودة پرآلکالن جای میگیرند (Frost and Frost, 2011).
نسبت بالای Ga/Al در نمونههای بررسیشدة چمتو و جایگیری آنها روی نمودارهای تفکیک گرانیتهای گوناگون نشاندهندة سرشت A-type آنهاست (شکلهای 10- A تا 10- D). همچنین، نمودار Zr+Nb+Ce+Y دربرابر FeO*/MgO نشاندهندة سرشت گرانیت نوع A برای نمونههای بررسیشدة چمتو است (شکل 10- E). به این ترتیب، همة نمونههای بررسیشده در نمودارهای پیشنهادی Whalen و همکاران (1987) در محدودۀ A-type جای میگیرند (شکل 10).
در نمودارهای تفکیکی زمینساختی Y+Nb دربرابر Rb و Y دربرابر Rb و Yb دربرابر Rb، نمونههای گرانیتهای چمتو در محدودۀ گرانیتهای درونصفحهای و پس از برخورد جای میگیرند (شکل 11).
شکل 9- ترکیب گرانیتویید تودة چمتو روی: A) نمودار SiO2 در برابر شاخص آهن (Frost and Frost, 2011)؛ B) نمودار SiO2 در برابر شاخص MALI (Frost and Frost, 2011)؛ C) نمودار شاخص ASI در برابر شاخص AI (Frost and Frost, 2011) (مرز میان سنگهای فروئن و مگنزین از Frost و Frost (2008) و مرز میان گرانیتوییدهای آلکالی، آلکالیکلسیک، کالکآلکالی و کلسیک از (Frost et al., 2001) هستند)
افزونبر این، در نمودارهای سهتایی Rb-Ta-Hf و Rb-Nb-Hf (Harris et al., 1986) که شامل چهار محدودة WPG، ORG، VAG و COLG است (شکل 12)، نمونههای گرانیتوییدی چمتو در محدودة گرانیتهای درونصفحهای جای میگیرند (شکل 12).
نمودارهای تفکیککنندة A1 از A2 برای گرانیتوییدهایی بهکار برده میشوند که در نمودارهای پیشنهادی Whalen و همکاران (1987) در محدودة A و در نمودار پیشنهادیِ Pearce و همکاران (1984) در محدوده WPG جای گرفته باشند (Eby, 1992). در ادامه از نمودارهای تفکیککننده گرانیتوییدهای نوع A1 و نوع A2 برای تفکیک بهره گرفته شد. نمونههای بررسیشدة چمتو روی این نمودارها در محدودۀ A1 جای میگیرند (شکل 13).
برپایة نمودارهای رسمشده برای انواع گرانیتوییدها و جایگاه تکتونوماگمایی آنها، تقریباً همة سنگهای گرانیتوییدی منطقة چمتو در محدودۀ گرانیتوییدهای درونصفحهای (WPG) جای میگیرند و برپایة نمودارهای تعیین نوع ماگمای سازندة آنها از نوع A1 بوده است.
شکل 10- موقعیت نمونههای تودة گرانیتوییدی چمتو روی نمودارهای تفکیک انواع گرانیتوییدها برپایة: A تا D) نمودارهای Ga/Al دربرابر عنصرهای Ce، Nb، Zr و Nb (Whalen et al., 1987)؛ B) نمودار Zr+Nb+Ce+Y دربرابر FeO*/MgO (Whalen et al., 1987).
شکل 11- موقعیت نمونههای گرانیتویید چمتو روی نمودارهای لگاریتمی برای تفکیک جایگاه زمینساختی گرانیتوییدها (Pearce et al., 1984) (SCG: گرانیتهای هنگام کوهزایی؛ WPG: گرانیتهای درونصفحهای؛ VAG: گرانیتهای کمان آتشفشانی؛ ORG: گرانیتهای پشتههای میاناقیانوسی؛ محدودههایPCG و CAG از Küster و Harms (1988) و محدوده گرانیتهای نوع A از Kochhar (1992) هستند).
شکل 12- تفکیک جایگاه زمینساختی نمونههای تودة گرانیتوییدی چمتو روی: A) نمودار سهتایی Rb-Ta-Hf (Harris et al., 1986)؛ B) نمودار سهتایی Rb-Nb-Hf (Harris et al., 1986)
شکل 13- موقعیت نمونههای گرانیتویید چمتو روی: A، B) نمودارهای سهتایی تفکیککنندة انواع گرانیتوییدهای نوع A (ٍEby, 1992)؛ C، D و E) نمودارهای دو تایی برپایة نسبتهای عنصری Ce/Nb، Yb/Ta و Rb/Nb دربرابر Y/Nb برای تفکیک محیطهای OIB و IAB (Eby, 1992)؛ F) نمودار (Y/Nb)N در برابر (Th/Nb)N (Moreno et al., 2014) (بهنجارشده به ترکیب Silicate Earth (McDonough and Sun, 1995)).
خاستگاه و سنگزایی
از نسبتهای Th/Ta و Th/Nb بهعلت حساسیت بالای این نسبتها به خاستگاه گوشتهای یا پوستهای، در تعیین خاستگاه گرانیتهای نوع A-type بهره گرفته میشود (Rudnick and Gao, 2003; Plank, 2005; Jiang et al., 2020). در گرانیتهای با خاستگاه گوشتهای این نسبتها بهترتیب عبارتند از: 15/2(Th/Ta)N= و 12/0(Th/Nb)N= و 03/0(Rb/Sr)N= (بهنجارشده به ترکیب پیشنهادیِ McDonough و Sun (1995) برای پیرولیت). میانگین این نسبتها در نمونههای بررسیشده با مقادیر 86/0(Th/Ta)N= و 91/0 (Th/Nb)N= ویژگی هایی مشابه با گرانیتهای نوع A با خاستگاه گوشتهای نشان میدهند. این در حالیست که نسبت 63(Rb/Sr)N= آنها از گرانیتهای گوشتهای بسیار بالاتر است. این پدیده میتواند پیامد تأثیر مؤلفههای فرورانشی و جایگاه زمینساختی پیدایش نمونههای بررسیشده در منطقه باشد. ازاینرو، بهعلت هماهنگی با نسبتهای یادشده در گرانیتهای با خاستگاه گوشتهای، جدایش ماگمای سازندة آنها از یک خاستگاه گوشتهای محتمل است.
با توجه به نمودارهای یادشده، گمان میرود سازوکار پیدایش گرانیتهای A-type این منطقه با فعالیتهای ماگمایی OIB در منطقه مرتبط باشد که از فعالیتهای فرورانشی نیز تأثیر پذیرفتهاند.
Frost و همکاران (2001) برپایة ترکیب پتروشیمیایی، سنگهای فلسیک را ردهبندی کردند. آنها سه پارامتر شیمیایی را برای ردهبندی در نظر گرفتهاند:
1- شاخص Fe که عبارتست از FeO*/(FeO*+MgO)>0.486+0.0046×SiO2 ؛
2- شاخص آلکالی (MALI) که عبارتست از: (Na2O+K2O–CaO)؛
3- شاخص اشباع آلومینیم (ASI) که عبارتست از: Al/(Ca–1.67-P+Na+K).
بر این اساس سه گروه سنگهای فلسیک را معرفی کردهاند: پرآلومینوس (ASI>1.0)، متاآلومینوس (ASI<1.0, (Na+K)<Al) و پرآلکالن (ASI<1.0, (Na+K)>Al). Frost و Frost (2011) نموداری برای تشخیص سنگزایی گرانیتوییدهای مختلف پیشنهاد دادند (شکل 14). برپایة این نمودار گرانیتوییدهای فروئن متاآلومینوس میتوانند از ذوببخشی پوسته در فشار کم پدید آیند. همچنین، جدایش مذاب بازالتهای تولهایتی میتواند گرانیتوییدهای فروئن متاآلومینوس کالکآلکالی را پدید آورد. گرانیتوییدهای فروئن پرآلکالن در اثر جدایش بلورین بازالتهای آلکالن یا بازالتهای انتقالی پدید میآیند که ممکن است دچار هضم پوسته شده باشند.
شکل 14- نمودار شماتیک سنگزایی گرانیتوییدهای فروئن گوناگون (Frost and Frost, 2011).
گمان میرود برپایة نظریه سنگزاییِ Frost و Frost (2011) و حضور سنگهای با ترکیب OIB در منطقه چمتو، گرانیتوییدهای بررسیشده از جدایش بلورین سنگهای آلکالن (OIB) پدید آمده باشند. تبلور پلاژیوکلازهای غنی از کلسیم، باعث خروج آلومینیم بیشتر از سدیم از ماگما شده و کاهش شاخص آلکالینیتی در ماگما توانسته ترکیبات پرآلکالن را پدید آورد.
تفسیر ژئودینامیک
رشته کوه البرز در شمال ایران منطقهای با دگرریختی فعال است که در پهنة دگرریختی ناشی از برخورد دو بلوک اوراسیا و عربی جای دارد (Allen et al., 2003; Zanchi et al., 2006). منطقة بررسیشده در خاور استان گیلان، بخشی از رشته کوه البرز را دربر میگیرد. در خاور استان گیلان، دو گروه سنگی متفاوت گزارش شده است:
1- مجموعه سنگهای تولهایتی با سرشت IAT متعلق به مجموعة افیولیتی جنوب دریای خزر یا SCO[1] (Salavati et al., 2013)؛
2- مجموعه سنگهای آلکالن با سنگشناسی گدازة بالشی و گابرو با سرشت متفاوت OIB که تقریباً در پایان فاز بازشدگی اقیانوس جنوب دریای خزر (Zaeimnia et al., 2010; Salavati et al., 2013) با خاستگاه تنورههای گوشتهای[2] پدید آمدهاند.
گرانیتهای نوع A برای توصیف گرانیتهایی بهکار میروند که آلکالن تا نسبتاً آلکالن، بیآب و غیرکوهزایی هستند (Wang et al., 2020). گرانیتوییدهای نوع A، در مقایسه با دیگر گرانیتوییدهای کوهزایی از دیدگاه زمینشیمیایی با داشتن نسبت بالای FeOt/MgO (نشانة خاستگاه جدایش آنها) و محتوای بالای Na2O+K2O (سرشت پرآلکالن)، نسبتهای بالای (Na+K)/Al و K/Na، مقادیر بالای Nb، Y، Zn، F، Ga، Zr و REE (مگر Eu)، نسبت کم LILE/HFSE، مقادیر کم MgO، CaO، Ni، Cr و Al2O3 از انواع I و S متمایز میشوند (Martin, 2006; Bonin, 2007; Dargahi et al., 2010; Deng et al., 2016).
گرانیتوییدهای نوع A از نظر حجمی کوچک هستند و در نواحی کوهزایی بهصورت پراکنده دیده میشوند؛ زیرا این تودهها در پایان فرایندهای کوهزایی بزرگ و در پی بالازدگی و فرسایش در رژیمهای زمینساختی تراکششی- کششی، جایگزین میشوند. ازاینرو، این گرانیتوییدها یا واقعاً غیرکوهزایی هستند و یا در محیطهای غیرفشارشی و در پایان چرخه کوهزایی، بهصورت گرانیتوییدهای پساکوهزایی یا پسا برخوردی، جایگزین میشوند (Zhang et al., 2007; Xu et al., 2007; Dargahi et al., 2010).
گرانیتوییدهای A-type در گسترۀ وسیعی از محیطهای زمینساختی (جزیرههای اقیانوسی، کافتهای قارهای، پوستة کشیدهشده، پوستة پایدار قارهای و پس از کوهزایی) یافت میشوند. این گرانیتوییدها گروه خاصی از سنگهای آذرین درونیِ فلسیک هستند که بهعلت زمینشیمی، جایگاه زمینساختی و سنگزایی خاص خود بحثبرانگیز هست (Frost et al., 2001; Bonin, 2007; Frost and Frost, 2011; Hari et al., 2018; Yajam and Ghalamghash, 2019). پیدایش گرانیتوییدهای نوع A در جایگاههای زمینساختی مختلف، در اثر فرایندهای چندگانه و در نسبتهای مختلف پوسته/گوشته رخ میدهد. این پدیده گویای چندگانگی و پیچیدگی فرایندها و الگوهای پیدایش آنها است. این گرانیتوییدها شاخص پهنههای کافتی و بخشهای درونی ورقههای قارهای هستند (Blatt et al., 2006) و بیشترشان در پایان چرخۀ ماگمایی یا کوهزایی در هر ایالت پوستهای خاص و پس از پیدایش دیگر گرانیتوییدها پدید میآیند. این نوع گرانیتوییدها میتوانند از جدایش بلورین ماگماهای مافیک جداشده از گوشته (Turner et al., 1992; Eby, 2011; Shellnutt et al., 2011)، یا از ذوببخشی خاستگاه گوشتهای (Wu et al., 2002; Shellnutt and Zhou, 2007; Shellnutt et al., 2011) و یا از آمیزش دو سازندة پایانی پدید آیند (Yang et al., 2006; Pankhurst et al., 2013).
شناسایی گرانیتوییدهای غیرکوهزایی از گرانیتوییدهای پس از برخورد دشوار است؛ بهویژه اگر شواهد ساختاری و روابط زمینشیمیایی در پی رویدادهای دگرریختی متعدد از میان برود و یا ضعیف شود.
همانگونهکه گفته شد، جدایش بلورین مذابهای جداشده از گوشته میتواند در پیدایش گرانیتهای A1 دخیل باشد. در این حالت این گرانیتها با مجموعههای بزرگی از سنگهای مافیک همراه خواهند بود (Frost et al. 2001).
بهتازگی بررسیها نشان دادهاند گرانیتهای نوع A میتوانند در پی فرورانش یک پشتة میاناقیانوسی فعال و جوان به زیر پوستة قارهای و بهدنبال عملکرد مدل پشته-گودال و پیدایش محیط پنجرة تختة فرورونده[3] یا پنجرة سنگکرهای پدید آیند (Zhang, 2014; Windley and Xiao, 2018; Wang et al., 2021) چنین جایگاههای زمینساختی در کمربند کوهزایی آسیای مرکزی (CAOB[4]) از چین تا قفقاز گزارش شدهاند (شکل 15) و در آنها افزونبر گرانیتهای نوع A سنگهای با ترکیبهای متنوع دیگری از نوع OIB و تولهایتی، سنگهای آداکیتی و سنگهای کمانهای عادی پدید میآیند (Windley and Xiao, 2018; Királya et al., 2020). افزونبر این، در بررسیهای اخیر وجود موقعیت زمینساختی پشته-گودال و پیدایش پنجرة سنگکرهای در شمالخاوری ترکیه و در جنوب دریای سیاه نیز گزارش شده است (Eyuboglu et al., 2012).
شکل 15- تصویر شماتیک سادهشده از عملکرد موقعیت زمینساختی پنجرة تختة فرورونده برگرفته از (Windley and Xiao, 2018)
در خاور گیلان و در منطقة چمتو حجم بزرگی از تودههای گابروهایی بههمراه گدازههای بالشی با سرشت OIB و تولهایتی گزارش شده است (Salavati et al., 2013). افزونبر این، در جنوب منطقة چمتو مجموعههای آداکیتی و کمانهای عادی نیز دیده میشوند (Ebrahimi Nasir Mahaleh, 2021). برپایة نظریة پشته-گودال در پی فرورانش پشتة میاناقیانوسی به زیر پوستة قارهای و ادامه فعالیت آن در زیر این پوسته، پنجرهای گوشتهای پدید میآید که از راه آن ماگماهای سستکرهای بهسوی بالا میآیند. برپایة بررسیهای Zhang (2014) در پی فرورانش پشتة میاناقیانوسی و بازشدن پنجرة سنگکرهای، ماگماتیسم آلکالن بههمراه گرانیتوییدهای نوع A در مرکز آن روی میدهند. برپایة بررسیهای Salavati و همکاران (2013)، مجموعه سنگهای OIB منطقه به فعالیت تنورهای گوشتهای همزمان با کششهای فرافرورانشی منطقه نسبت داده شده است. با توجه به مجموعههای سنگی گزارششده در منطقة چمتو، گمان میرود محیط زمینساختی پنجرة سنگکرهای توانسته است حجم بالایی از فعالیتهای آلکالن و تولهایتی را همراه با گرانیتوییدهای نوع A پدید آورد. از آنجاییکه این جایگاه زمینساختی همراه با پهنههای فرورانش پدید میآید پس سنگهای پدیدآمده در این مناطق عموماً تحتتأثیر فرایندهای حاصل از فرورانش نیز قرار میگیرند. ازاینرو، اگرچه گرانیتوییدهای پدیدآمده در این مناطق اساساً از نوع غیرکوهزایی و نوع A1 خواهند بود، اما گاه ویژگیهای گرانیتهای فرورانشی را نیز نشان میدهند.
بنابراین، برپایة همة شواهد زمینشیمیایی یادشده و دیگر شواهد زمینشناسی و زمینساختی منطقه، تودة گرانیتوییدی منطقة چمتو در گروه گرانیتوییدهای غیرکوهزایی نوعA1 است. افزونبر این، شواهد صحرایی و زمینشیمیایی نشان میدهند تودة گرانیتوییدی چمتو با سنگهای مافیک آلکالن منطقه با سرشت OIB (Salavati et al., 2013) در ارتباط هستند و برپایة نخستین و دومین نظریه، پیدایش تودههای گرانیتوییدی نوع A بهدنبال جدایش بلورین ماگماهای مادر بازالتی جداشده از گوشته (ماگماهای مافیک OIB) پدید آمدهاند. در این میان بخشهایی از توده نیز با هضم سنگهای مسیر حرکت همراه بوده است.
پس با توجه به رژیم ماگمایی- زمینساختی حاکم بر این بخش از البرز در زمان سنوزوییک، تودة گرانیتوییدی چمتو بخشی از ستون گوشتة سستکرهای (همراه با دیگر فعالیتهای OIB در منطقه) در زیر پوستهی قارهای بالا آمده و آلایش آن با گدازههای پوستهای، در یک محیط کششی در جایگاه فرافرورانشی هنگام عملکرد پنجره سنگکرهای و در زمان پس از کرتاسة بالایی (احتمالا ائوسن؟) بهصورت گرانیتویید نوع A تشکیل و درون واحدهای سنگی منطقه تزریق شده است (شکل 16).
برداشت
با توجه به همة اطلاعات یادشده از بررسیهای صحرایی و سنگنگاری تا زمینشیمیاییِ، دربارة سرشت، خاستگاه و محیط پیدایش تودة گرانیتوییدی چمتو یافتههای زیر بهدست آمدهاند:
- برپایة برداشتهای صحرایی، بررسیهای سنگنگاری و زمینشیمیایی، تودة گرانیتوییدی چمتو احتمالاً پس از ائوسن در فاصله 22 کیلومتری جنوب شهرستان املش رخنمون یافته است و گسترة ترکیبی آن از سنگهای حد واسط تا اسیدی و از جنس سینیت، مونزونیت و گرانیت است.
- با توجه به دادههای زمینشیمیایی همة نمونههای بررسیشده از عناصر LILE مانند K، Rb و Th غنیشدگی بالایی دارند که گویای خاستگاه گوشتهای غنیشده زیر سنگکرة قارهای (گوشته متاسوماتیسمشده) بهعنوان خاستگاه ماگمای نمونههاست. گمان میرود این خاستگاه با سیالهای برخاسته از صفحة فرورونده آلایش یافتهاند.
- برپایة دادههای زمینشیمیایی عنصرهای اصلی، کمیاب و خاکی کمیاب، سنگهای گرانیتوییدی چمتو ویژگیهای گرانیتوییدهای درونصفحهای نوع A-type را نشان میدهند که در محیط زمینساختی پنجرة سنگکرهای پدید میآیند.
- برپایة همة شواهد گمان میرود این سنگها همزمان با پیدایش مجموعه افیولیتی جنوب دریای خزر و در پی عملکرد پشتة فروراندهشدة اقیانوسی جنوب دریای خزر بهسوی جنوب پدید آمدهاند. هنگام فرورانش پوستة اقیانوسی و در بالای پهنة فرورانش، شروع فعالیت پنجره سنگکرهای، بالا آمدگی سستکره و ماگماتیسم آلکالن OIB در منطقه را بهدنبال داشته است. در ادامه با جدایش بلورین در خاستگاه ماگماهای OIB، گرانیتوییدهای نوع A پرآلکالن چمتو پدید آمدهاند.
شکل 16- تصویر شماتیک پیشنهادی برای الگوی تکتونوماگمایی و سازوکار پیدایش گرانیتوییدهای نوع A در منطقة خاور گیلان در کرتاسة بالایی و آغاز پالئوژن
سپاسگزاری
این پژوهش نتیجة بخشی از پایاننامة دکتری با نام «بررسی پترولوژی و زمینشیمی گنبدگرانیتوییدی اشکورات در خاور گیلان شمال ایران» است که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان انجام شده است. ازاینرو، از معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان سپاسگزاری میشود.
[1] Southern Caspian Sea Ophiolite Sequence
[2] Mantle Plumes
[3] Slab window setting
[4] Central Asian Orogenic Belt